Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο στόλος των drones της Hezbollah έχει διαλύσει το Iron Dome του Ισραήλ – Θανάσιμος κίνδυνος για την άμυνά του, καιροφυλακτεί το Ιράν

Ο στόλος των drones της Hezbollah έχει διαλύσει το Iron Dome του Ισραήλ – Θανάσιμος κίνδυνος για την άμυνά του, καιροφυλακτεί το Ιράν
Το πληροφοριακό δίκτυο και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Hezbollah έχουν καταγάγει αξιοσημείωτες προόδους, επιτρέποντας στην λιβανέζικη ομάδα να θέσει μια σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα
Με τον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της που κυριαρχεί στους ουρανούς μέχρι τις βαθιά οχυρωμένες εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων που κρύβονται υπόγεια, η Hezbollah συνεχίζει να προκαλεί θανάσιμα ρήγματα στην ασφάλεια του Ισραήλ.
Παρότι η Ισλαμική Αντίσταση στον Λίβανο - η Hezbollah έχει δηλώσει ρητά ότι δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως έλλειψη ετοιμότητας για αντιπαράθεση.
Η Hezbollah έχει επιδείξει αποτελεσματικά την ευφυΐα και την επιχειρησιακή της επάρκεια πολλές φορές
Με τα χρόνια, το πληροφοριακό δίκτυο και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Hezbollah έχουν καταγάγει αξιοσημείωτες προόδους, επιτρέποντας στην λιβανέζικη ομάδα να θέσει μια σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα.
Από τον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της που βασιλεύει στους ουρανούς, χωρίς δυνατότητα αναχαίτισης, έως τις βαθιά οχυρωμένες υπόγειες εγκαταστάσεις πυραύλων, η Hezbollah έχει υπερβεί στρατηγικά τις αμυντικές ικανότητες του Ισραήλ.

Η εναέρια κυριαρχία και το δίκτυο των πληροφοριών 

Κατά τη δεκαετία του 1990, το δίκτυο πληροφοριών της Hezbollah άνθισε στο πλαίσιο της ισραηλινής κατοχής του Λιβάνου.
Καθώς οι αντιπαραθέσεις εντάθηκαν, η ικανότητα της Hezbollah να συλλέγει, να αναλύει και να επιχειρεί βάσει κρίσιμων πληροφοριών αναπτύχθηκε περαιτέρω.
Αυτή η περίοδος σηματοδότησε ένα σημείο καμπής, δείχνοντας την εξέλιξη της οργάνωσης σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική και συντονισμένη δύναμη μάχης ικανή να αμφισβητήσει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς της περιοχής.

Η δολοφονία του Erez Gerstein ήταν ένα ορόσημο

Ο ταξίαρχος Erez Gerstein, βασικό πρόσωπο στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο, παρουσίασε έναν στόχο υψηλού προφίλ λόγω του κομβικού ρόλου του ως επικεφαλής της Μονάδας Συνδέσμου στο Λίβανο. .
Η στρατηγική σημασία του χτυπήματος υπογραμμίστηκε από την άμεση ανάμειξή του στον συντονισμό των επιθέσεων με τις δυνάμεις Lahd (δυνάμεις που σχηματίζονται από συνεργάτες που προορίζονται να λειτουργήσουν ως βραχίονας του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο) και στην επίβλεψη των ισραηλινών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα με την οποία η Hezbollah κατάφερε να στοχεύσει και να εξαλείψει έναν τόσο ανώτερο στρατιωτικό παράγοντα λειτουργεί ως απόδειξη των εξαιρετικών δυνατοτήτων πληροφοριών της ομάδας.
Μέσω σχολαστικής επιτήρησης και εκτεταμένης παρακολούθησης των ισραηλινών στρατιωτικών κινήσεων, στελέχη της Hezbollah συγκέντρωσαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του Gerstein.
Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας απαιτούσε όχι μόνο τακτική διορατικότητα αλλά και ένα δίκτυο καλά τοποθετημένων πληροφοριοδοτών και τοπικής γνώσης, που έδειχνε την ικανότητα της Hezbollah να διεισδύσει και να κατανοήσει τις ισραηλινές δραστηριότητες.

Η επιχείρηση για τη δολοφονία του Gerstein εκτελέστηκε με ένα εντυπωσιακό μείγμα ακρίβειας και μυστικότητας στις 28 Φεβρουαρίου 1999.
Οι μαχητές της ομάδας τοποθέτησαν μια βόμβα στην άκρη του δρόμου κατά μήκος μιας διαδρομής που συχνά περνούσε η συνοδεία του Gerstein.
Αυτή η επιτυχημένη δολοφονία όχι μόνο επέφερε σημαντικό πλήγμα στην ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία, αλλά υπογράμμισε επίσης τις ικανότητες της Hezbollah στη συλλογή πληροφοριών και στον ασύμμετρο πόλεμο, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στην εκστρατεία τους κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

To δίκτυο πληροφόρησης στην al-Ansariyyah

Γρήγορα στο 2008, η ικανότητα πληροφοριών της Hezbollah εμφανίστηκε έντονα κατά τη διάρκεια της τεταμένης αντιπαράθεσης στην al-Ansariyyah, ένα στρατηγικά κρίσιμο χωριό στο Νότιο Λίβανο.
Καθώς οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να βάλουν τα χέρια τους στα επιχειρησιακά μυστικά της Hezbollah, η ομάδα, μέσω των τεράστιων αντικατασκοπευτικών της δυνατοτήτων, χρησιμοποίησε έναν περίπλοκο ιστό τοπικών πληροφοριοδοτών και προηγμένες τεχνικές επιτήρησης για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις τους.
Η επιτυχία της Hezbollah στην αντιμετώπιση των προσπαθειών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο al-Ansariyyah υπογράμμισε τις αξιοσημείωτες επιχειρησιακές της ικανότητες αμφισβητώντας μια από τις πιο προηγμένες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο, όπως είναι η Mossad.

Η βαθιά γνώση της περιοχής και η στρατηγική διορατικότητα της ομάδας της επέτρεψαν να ακυρώσει αποτελεσματικά τις ισραηλινές προσπάθειες να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες στην αρχή.
Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακά μέτρα αντικατασκοπείας και αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυό της, η Hezbollah επέδειξε απαράμιλλη ικανότητα να προστατεύει τα περιουσιακά της στοιχεία και να εμποδίζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις πληροφοριών, διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό που έκανε αυτό το επίτευγμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το πλαίσιο: οι συσκευές πληροφοριών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών όπως η Mossad και η Aman, είναι γνωστές για τις εξελιγμένες ικανότητες επιτήρησης SIGINT (που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη) και HUMINT.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε έναν εχθρό με πρόσβαση σε δορυφορική απεικόνιση, προηγμένα drones και ηλεκτρονικά εργαλεία παρακολούθησης, η Hezbollah κατάφερε να διατηρήσει ένα πέπλο μυστικότητας στις επιχειρήσεις της στην περιοχή, εστιάζοντας την προσέγγισή της στις τεχνικές αντικατασκοπείας.

Tα Mirsad-1 και Mirsad-2

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mirsad-1 και Mirsad-2 θεωρούνται ιστορικά παραδείγματα των πρώιμων δυνατοτήτων drones της Hezbollah.
Από την αρχική τους χρήση στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η Hezbollah έχει προχωρήσει σημαντικά την τεχνολογία των drone
Η υπόγεια εγκατάσταση πυραύλων Imad 4 - Σοκ στο Ισραήλ
Το Mirsad-1 πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2004, καθώς έκανε την πρώτη του γνωστή πτήση στον εναέριο χώρο της κατεχόμενης Παλαιστίνης, πηγαίνοντας από τη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη μέχρι τη Naxarighia.
Η πτήση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και το drone επέστρεψε με ασφάλεια στον Λίβανο.
Αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή, καθώς σηματοδότησε την πρώτη επιτυχημένη χρήση UAV από τη Hezbollah στα κατεχόμενα.
Μεταξύ 2005 και 2006, αναφέρθηκε ότι το Mirsad-2 χρησιμοποιήθηκε σε μεταγενέστερες αποστολές αναγνώρισης.
Ενώ οι συγκεκριμένες ημερομηνίες πτήσεων παραμένουν ασαφείς, αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως κατά την περίοδο που προηγήθηκε και κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Ιουλίου του 2006.

Drone Ayoub - H απειλή για την άμυνα του Ισραήλ

Το drone Ayoub αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στις δυνατότητες του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) της Hezbollah. Κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση το 2019, το drone Ayoub πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο της κατεχόμενης Παλαιστίνης, συλλέγοντας πληροφορίες και δοκιμάζοντας τις ισραηλινές αεροπορικές δυνατότητες.
Το drone ήταν εξοπλισμένο με κάμερες υψηλής ανάλυσης και άλλους αισθητήρες που του επέτρεψαν να συγκεντρώσει λεπτομερείς εικόνες και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές και άλλους στρατηγικούς στόχους.
Η επιτυχής διείσδυση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Ayoub ανέδειξε την ικανότητα της οργάνωσης να παρακάμπτει την ισραηλινή ασφάλεια. 

Η σειρά drones Hoopoe

Η σειρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Hoopoe, που κυκλοφόρησε εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, χρησίμευσε ως ισχυρό μέσω άντλήσης πληροφοριών από την οργάνωση. 
Το όνομα, που προέρχεται από το κορανικό σύμβολο ενός ειδικευμένου αγγελιοφόρου πουλιών, αντικατοπτρίζει τη στρατηγική πρόθεση της Hezbollah , η οποία είναι να αποδείξει ότι έχει μάτια σε κρίσιμες ισραηλινές υποδομές και ότι μπορεί να διεισδύσει στην ασφάλεια του Ισραήλ χωρίς να εντοπιστεί.
Η σειρά κατέδειξε επίσης τις δυνατότητες πληροφοριών τηςHezbollah , καθώς αποκάλυψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες από το βίντεο με το οποίο επέστρεψε το drone.
Σε αυτά τα βίντεο, τα drones της Hezbollah επέστρεψαν με εικόνες υψηλής ανάλυσης βασικών στόχων όπως το λιμάνι της Χάιφα, το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα του Rafael και οι πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές όπως το Krayot.
Τα λεπτομερή πλάνα στρατηγικών τοποθεσιών είναι μια έντονη υπενθύμιση στο Ισραήλ του βαθμού στον οποίο έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες πληροφοριών της οργάνωσης.
Το μήνυμα είναι σαφές - η οργάνωση μπορεί να παρακολουθεί, να επιτηρεί και ενδεχομένως να χτυπά στόχους υψηλής αξίας με ακρίβεια ανά πάσα στιγμή.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έφεραν πίσω υλικό και πληροφορίες σχετικά με ευαίσθητες τοποθεσίες που έλαβαν πάνω από τη Haifa, ξεκινώντας από το ίδιο το λιμάνι μέχρι τα διυλιστήρια πετρελαίου και τα στρατιωτικά εργοστάσια, για να μην αναφέρουμε τις τοποθεσίες των στρατιωτικών θωρηκτών και σημαντικούς οικονομικούς κόμβους στο λιμάνι.

Στη δεύτερη κυκλοφορία βίντεο, το βίντεο διάρκειας 10 λεπτών παρουσίαζε πλάνα έξι στρατηγικών τοποθεσιών ηλεκτρονικής αναγνώρισης στο κατεχόμενο συριακό Γκολάν. οι δυτικές και ανατολικές τοποθεσίες Shlagim, η τοποθεσία Astra, η τοποθεσία Yisraeli, η τοποθεσία Avital και η τοποθεσία Tel Fares.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται στο βίντεο, αυτές οι ισραηλινές τοποθεσίες είναι επιφορτισμένες με την κατασκοπεία, την καθοδήγηση, την παρακολούθηση μεγάλης εμβέλειας και τις ηλεκτρονικές επιθέσεις που περιλαμβάνουν παρεμβολές και υποκλοπές.

Στην τρίτη κυκλοφορία βίντεο, το ειδικό επεισόδιο έδειξε την αεροπορική βάση Ramat David, τη μοναδική ισραηλινή αεροπορική βάση στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη, η οποία απέχει 46 χλμ. από τα σύνορα του Λιβάνου. Το βίντεο που καταγράφηκε από το drone Hoopoe, το οποίο απέφυγε επιτυχώς τα ισραηλινά συστήματα επιτήρησης και αναχαίτισης για τρίτη φορά, έδειξε όλες τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την αεροπορική βάση Ramat David.

Υπόγειες οχυρώσεις: Εγκατάσταση πυραύλων Imad-4

Η πρόσφατη αποκάλυψη της εγκατάστασης πυραύλων Imad-4 τόνισε περαιτέρω την πρόοδο της Hezbollah τόσο στον τομέα των πληροφοριών όσο και στη στρατηγική αποτροπή.
Αυτή η κρυφή εγκατάσταση φιλοξενεί βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένους να παραμένουν απαρατήρητοι από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Με την αποκάλυψη αυτού του ιστότοπου, η Hezbollah στοχεύει να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές αφηγήσεις που στοχεύουν να υποβαθμίσουν τις δυνατότητές της, ενώ υποστηρίζει ότι τα στρατηγικά της όπλα είναι καλά προστατευμένα και έτοιμα για δράση.
Το βίντεο του Imad-4, με τίτλο «Our Mountains, Our Strongholds (Tα Βουνά μας, τα οχυρά μας» χρησιμεύει ως αντίκρουση στην πολυετή ισραηλινή προπαγάνδα που επικεντρώνεται στις λεγόμενες αφηγήσεις των «αποθηκών», οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι της Hezbollah ήταν ελάχιστα κρυμμένοι μεταξύ των πολιτικών υποδομών
Η πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από το υπόγειο σιλό της ομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης