Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Εύθραυστη» η ανάκαμψη στη Wall Street - Στα χέρια του Powell (Fed) η τύχη της - Τα διδάγματα της Ιστορίας για το Jackson Hole

«Εύθραυστη» η ανάκαμψη στη Wall Street - Στα χέρια του Powell (Fed) η τύχη της - Τα διδάγματα της Ιστορίας για το Jackson Hole
Ιστορικά, η αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στις ομιλίες των επικεφαλής της Fed στο Jackson Hole ήταν, κατά μέσο όρο, υποτονική
Σχετικά Άρθρα
Στην ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole, είναι στραμμένα τα βλέμματα των αγορών και ειδικά της Wall Street.
Αν και η πλειοψηφία αναμένει ότι ο Powell θα δώσει το σήμα για μείωση επιτοκίων, εάν η ομιλία του κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, η πρόσφατη ανάκαμψη των αγορών θα τεθεί σε κίνδυνο. Εξάλλου, το φετινό συνέδριο ακολουθεί μια περίοδο ακραίας μεταβλητότητας της αγοράς, καθώς οι traders προσάρμοσαν τις προσδοκίες τους για την πορεία των επιτοκίων της Fed. Τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου, που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, συνέβαλαν στην πυροδότηση ενός απότομου sell off στο χρηματιστήριο δύο ημέρες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, ενώ η επόμενη έκθεση για την απασχόληση θα δημοσιευθεί την ημέρα πριν από την έναρξη της περιόδου επικοινωνιακού black out της Fed ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αυτό περιορίζει τη δυνατότητα των φορέων χάραξης πολιτικής να επηρεάσουν τις προσδοκίες των αγορών, σημείωσαν πρόσφατα οικονομολόγοι της BNP Paribas.

Οι αντιδράσεις της Wall στις ομιλίες των επικεφαλής της Fed στο Jackson Hole

Ιστορικά, η αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στις ομιλίες των επικεφαλής της Fed στο Jackson Hole ήταν, κατά μέσο όρο, υποτονική, αν και ως επί το πλείστον θετική. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, ο S&P 500 σημείωσε μέση απόδοση 0,4% κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Ο δείκτης κατέγραψε μέσο κέρδος 0,1% τον μήνα μετά το συνέδριο και μέση απόδοση 1,8% τους τρεις μήνες που ακολούθησαν την εκδήλωση.
wall_street.avif
Αλλά οι πρόεδροι της Fed έχουν, κατά καιρούς, κάνει παρατηρήσεις που προκάλεσαν υπερβολικές αντιδράσεις. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,4% στις 26 Αυγούστου 2022, αφού ο Powell διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για γρήγορη ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed.
Φέτος, οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι ο Powell θα στρώσει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος είναι πιθανό να τονίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας στη Fed μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα επιτύχει τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον James Knightley από την ING. Ο Powell ενδέχεται να σηματοδοτήσει ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να επικεντρωθεί περισσότερο στην άλλη εντολή της, η οποία είναι η μεγιστοποίηση της απασχόλησης, δήλωσε ο Knightley.
«Υποψιάζομαι ότι θα πει κάτι στην κατεύθυνση ότι, δεδομένης της επιδείνωσης του ποσοστού ανεργίας, μπορεί να έχει νόημα να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια λίγο νωρίτερα», δήλωσε ο Knightley στο MarketWatch.
Ωστόσο, ο Steve Sosnick από την Interactive Brokers, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι επενδυτές μπορεί να έχουν θέσει τον πήχη πολύ ψηλά για την ομιλία του Powell.
«Τι γίνεται αν ο Powell βγει και πει απλώς ότι μπορεί να θέλουμε να προσαρμόσουμε τα επιτόκια λίγο χαμηλότερα, αλλά δεν χρειάζεται να τα μειώσουμε;» δήλωσε ο Sosnick. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς οι traders των προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds αναμένουν μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα σε κάθε μία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.
Είναι πιθανό ο Powell να σηματοδοτήσει ότι ενώ η Fed μπορεί να εξετάσει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, αν χρειαστεί, πρόκειται να διατηρήσει έναν μέτριο ρυθμό μέχρι τα στοιχεία να δείξουν μια πιο ζοφερή εικόνα για την οικονομία, σημείωσε ο Sosnick.
Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του Powell θα μπορούσε να απειλήσει την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς από το ξεπούλημα στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον Sosnick. Με τους φόβους για ύφεση να έχουν ενταθεί πρόσφατα, η αγορά μετοχών βρίσκεται πλέον σε ένα στάδιο όπου τα κακά οικονομικά νέα θεωρούνται απλώς κακά νέα. Παλαιότερα, τα κακά νέα θεωρούνταν συχνά καλά νέα για την αγορά, δεδομένου ότι μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια.
«Εφιστώ την προσοχή ενόψει του Jackson Hole», δήλωσε ο Sosnick. «Ιδιαίτερα καθώς όσο περισσότερο συσπειρωνόμαστε εκ των προτέρων, τόσο πιο εύθραυστη μπορεί να είναι [η χρηματιστηριακή αγορά]».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης