Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 4 σενάρια της UBS για τις αμερικανικές εκλογές - Πως θα αντιδράσουν οι αγορές - Το «καλό» και «κακό» αποτέλεσμα

Τα 4 σενάρια της UBS για τις αμερικανικές εκλογές - Πως θα αντιδράσουν οι αγορές - Το «καλό» και «κακό» αποτέλεσμα
H UBS έδωσε τις υψηλότερες πιθανότητες σε μια προεδρία της Kamala Harris και ένα διαιρεμένο Κογκρέσο
Σχετικά Άρθρα
Από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα τον Ιούλιο, οι προβλέψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο έχουν αναπροσαρμοστεί δραματικά.
Η ξαφνική υποψηφιότητα της Kamala Harris αναπτέρωσε τις ελπίδες για νίκη των Δημοκρατικών, σενάριο που είχε αρχίσει να εξασθενεί υπό τον Biden.
Η άνοδος της Harris ώθησε τη UBS να επικαιροποιήσει τις προοπτικές της για το τι θα μπορούσε να συμβεί στις αμερικανικές μετοχές, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών.

1. Η Harris νικά με διχασμένο Κογκρέσο

Η UBS προβλέπει πιθανότητα 40% να αναλάβει το Οβάλ Γραφείο η Harris, ενώ το Κογκρέσο θα είναι διχασμένο.
Το σενάριο θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στις μετοχές, ενισχύοντας τις εταιρείες που επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.
Η UBS δήλωσε ότι η αυστηρή ρύθμιση θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς η Harris θα διατηρήσει σε ισχύ μια «ιδεολογία κατά των μεγάλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών». Από τότε που κατέρρευσε η Silicon Valley Bank τον περασμένο Μάρτιο, ο Biden ζήτησε αυστηρότερη εποπτεία.
Ταυτόχρονα, το Κογκρέσο θα περιορίσει τη Harris από το να προωθήσει σημαντική νομοθεσία, όπως οι βιομηχανίες και η υγειονομική περίθαλψη.

2. Ολική επαναφορά του Trump

Εάν η Harris δεν κερδίσει, η UBS βλέπει πιθανότητες 35% να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τόσο το Κογκρέσο όσο και τον Λευκό Οίκο. Όταν ο Biden ήταν ακόμη υποψήφιος, αυτό ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα, είχε προβλέψει στο παρελθόν η τράπεζα.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Trump θα αντιμετώπιζε λιγότερα όρια στην εφαρμογή διαφημισμένων πολιτικών, όπως η υπόσχεσή του να αυξήσει τους δασμούς και να παρατείνει τις μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων το 2017.
Η UBS αναμένει ότι οι κανονισμοί θα χαλαρώσουν σε αυτό το σενάριο, ενώ η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα αυξηθεί, πιθανότατα. Αυτοί οι παράγοντες θα βοηθούσαν στη στήριξη των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και θα αποτελούσαν το καλύτερο σενάριο για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Αυτό καθιστά ένα αποτέλεσμα «κόκκινης σκούπας» ελαφρώς θετικό για τις μετοχές, αν και η τράπεζα αναμένει ότι οι άλλες προτάσεις του Trump θα αντισταθμίσουν τον αρχικό ενθουσιασμό της αγοράς. Για παράδειγμα, πολλοί οικονομολόγοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους υψηλότερους δασμούς, θεωρώντας ότι οι αυξημένοι δασμοί μπορούν να ωθήσουν τον πληθωρισμό. Ο Trump έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτές τις προειδοποιήσεις, ζητώντας αντ' αυτού καθολικό δασμό σε όλο το εμπόριο των ΗΠΑ και φορολογικό συντελεστή 60% στις κινεζικές εξαγωγές.
Στην περίπτωση αυτή, η UBS αναμένει αύξηση των επιτοκίων και του δολαρίου. Οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον τομέα της τεχνολογίας, ιδίως τις εταιρείες υλικού και ημιαγωγών.
Η τράπεζα σημείωσε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη από τις προτάσεις του Trump, όπως τα σχέδια για έναν διεθνή δείκτη τιμολόγησης φαρμάκων.

3. Συντριπτική νίκη της Harris

Η UBS βλέπει πιθανότητα 15% να εξασφαλίσουν οι Δημοκρατικοί και τα δύο κυβερνητικά σώματα. Αν συμβεί αυτό, θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές, αναφέρει το σημείωμα.
Αυτό το σενάριο θα ήταν ελαφρώς αρνητικό για την αγορά, καθώς οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν ότι θα λήξουν οι φοροελαφρύνσεις του 2017, ενώ οι κανονισμοί θα αυστηροποιηθούν. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πληγούν περισσότερο, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους και στους δύο κλάδους.
Θα μπορούσαν να καταβληθούν κάποιες προσπάθειες για την επέκταση της διαπραγματευτικής δύναμης της IRA για τις τιμές των φαρμάκων, αν και είναι αμφίβολο πόσο πρόθυμοι θα είναι οι Δημοκρατικοί από τα κράτη της βιοφαρμακευτικής στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου.
Εν τω μεταξύ, ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να αυξηθεί, παράλληλα με τους περιορισμούς στις κρατικές και τοπικές φορολογικές εκπτώσεις.
Συνολικά, η χαμηλότερη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε πτώση των επιτοκίων, καθώς συνεχίζεται ο αποπληθωρισμός.

4. Ο Trump κερδίζει με διαιρεμένο Κογκρέσο

Το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα που αναμένει η UBS είναι να επιστρέψει ο Trump στον Λευκό Οίκο, χωρίς την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου. Υπάρχει μια πιθανότητα 10% να συμβεί αυτό.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο αντίκτυπος στη χρηματιστηριακή αγορά θα είναι μικτός. Όπως και με μια «κόκκινη σκούπα», οι δασμοί θα εξακολουθήσουν να επιφέρουν πληθωριστικές πιέσεις και ένα ισχυρότερο δολάριο, ωθώντας σε μικρό βαθμό τα επιτόκια προς τα πάνω.
Η τράπεζα δήλωσε ότι οι επενδυτικές δαπάνες θα μπορούσαν να υποχωρήσουν για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις πρωτοβουλίες για την πράσινη ενέργεια αυξάνεται.
Εν τω μεταξύ, η UBS αναμένει ότι οι ρυθμιστικές υπερβάσεις θα χαλαρώσουν κάπως πάνω από τους τομείς των ορυκτών καυσίμων και των χρηματοοικονομικών, με τον τελευταίο να επωφελείται από τους νέους διορισμούς επικεφαλής ρυθμιστικών αρχών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την FDIC και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης