Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: «Τεράστια υπεραντίδραση» η πρόσφατη μεταβλητότητα στη Wall Street, αλλά… έρχεται ακόμα περισσότερη

tags :
UBS: «Τεράστια υπεραντίδραση» η πρόσφατη μεταβλητότητα στη Wall Street, αλλά… έρχεται ακόμα περισσότερη
Η UBS αναμένει ότι περισσότερη μεταβλητότητα στην αγορά
Σχετικά Άρθρα
Ο Αύγουστος ήταν ένας ασταθής μήνας για τις αγορές, με την αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια οικονομία να προκαλεί άλμα στη μεταβλητότητα.
Στην αρχή του μήνα, μια ασθενέστερη του αναμενόμενου έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχίες για πιθανή ύφεση και προκάλεσε την πτώση των αμερικανικών μετοχών. Την ίδια στιγμή, ένας πιο «γερακίσιος» τόνος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας οδήγησε σε κλείσιμο θέσεων στο «carry trade» του γεν, με αποτέλεσμα ο Nikkei να πέφτει πάνω από 12%. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης VIX, που μετρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα στην αγορά, ξεπέρασε τις 65 μονάδες στις 5 Αυγούστου, από περίπου 23 μονάδες που ήταν μία ημέρα πριν. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης υποχώρησε γρήγορα και η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν περί τις 14,5 μονάδες.
Αυτή η έξαρση της μεταβλητότητας ήταν μια «τεράστια υπεραντίδραση», δήλωσε ο Gerry Fowler από την UBS μιλώντας στο CNBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η UBS ανέμενε ότι τα επίπεδα μεταβλητότητας θα αυξάνονταν από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του έτους, καθώς ιστορικά, ο συνδυασμός της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, των μειώσεων των επιτοκίων και της αβεβαιότητας για την αγορά εργασίας έχει ενισχύσει τη μεταβλητότητα.
«Έτσι, στην πραγματικότητα, οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ακριβώς αυτό που νομίζαμε, πέρα από την αιχμή που πήραμε και ήταν μια τεράστια υπεραντίδραση, και υπάρχουν συνέπειες για αυτό στην αγορά, αλλά εξίσου η υποχώρηση τώρα φαίνεται να είναι μια μικρή υπεραντίδραση», δήλωσε ο Fowler. «Μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η επιβράδυνση δεν κοστίζει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η αβεβαιότητα αυτή θα παράγει αυτό το μέτρια αυξημένο επίπεδο μεταβλητότητας - σε αντίθεση με αυτό που είδαμε».

Όλα κρίνονται από την απασχόληση

Βασικός παράγοντας της μεταβλητότητας θα είναι το κατά πόσον η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας και οι ΗΠΑ θα δουν «πιο σκληρή προσγείωση», σύμφωνα με τον Fowler.
Τόσο η επόμενη έκθεση για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες, η οποία δημοσιεύεται σε μηνιαία βάση, όσο και οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα αποτελέσουν σημαντικούς δείκτες τις επόμενες εβδομάδες, είπε.
«Όλα τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας θα είναι τα βασικά στοιχεία για τους επόμενους μήνες, ενώ θα καθορίσουμε αν, αυτό που είναι αρκετά ξεκάθαρα πλέον μια επιβράδυνση, είναι μια επιβράδυνση στο μέσο του κύκλου που οι μειώσεις των επιτοκίων θα υποστηρίξουν τελικά, ή αν η επιβράδυνση στο μέσο του κύκλου είναι στην πραγματικότητα κάτι λίγο χειρότερο και μεταπίπτει με απώλειες θέσεων εργασίας σε μια βαθύτερη επιβράδυνση ή ύφεση», πρόσθεσε.
Κοιτάζοντας μπροστά, ο Fowler δήλωσε ότι η UBS αναμένει ότι οι αγορές «θα "κάτσουν" σε ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο μεταβλητότητας από αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή». Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι αγορές θα διαπραγματεύονται στη συνέχεια πιθανότατα εντός ενός εύρους τιμών. «Μπορεί να είναι ένα εύρος που θα έχει μια ελαφρά ανοδική κλίση, μια ελαφρά καθοδική κλίση, ίσως να είναι πλάγιο. Αλλά δεν είναι οι ισχυρές αγορές που είχαμε», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης