Οι αναλυτές της BIS εξέτασε προσεκτικά τι προκάλεσε την πτώση της αγοράς στις 5 Αυγούστου
Ειδικότερα, λοιπόν, οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι παρά το χάος, οι αγορές άντεξαν εντυπωσιακά καλά. Αλλά οι επενδυτές μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί την επόμενη φορά... και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει επόμενη φορά. Καθώς, η μεταβλητότητα υποχωρεί, οι traders δεν έχασαν χρόνο να σπεύσουν ξανά σε ορισμένα από τα ίδια μοχλευμένα στοιχήματα που συνέβαλαν στο αρχικό ξεπούλημα, δήλωσαν οι αναλυτές της BIS. Στο τέλος της ημέρας, τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά.
«[Ο]ι παράγοντες πίσω από την έξαρση της μεταβλητότητας και τις μεγάλες κινήσεις της αγοράς δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Η ανάληψη κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει αυξημένη» αναφέρουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν έμειναν πολύ καιρό στους κινδύνους για το μέλλον. Αντ' αυτού, εστίασαν την ενέργειά τους στην ανάλυση του πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στις 5 Αυγούστου. Το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες περιγραφές του τι συνέβη σε όλες τις αγορές εκείνη την ημέρα.
Αν και αρχικά το κλείσιμο θέσεων στο carry trade του ιαπωνικού γιεν δέχθηκε μεγάλο μέρος της ευθύνης -και δικαίως- για το sell off, δεν ήταν η μόνο πολυπληθής στρατηγική που συγκλόνισε τις αγορές. Τα εκτεταμένα στοιχήματα σε μετοχές και futures επηρεάστηκαν επίσης.
Όλα είχαν ένα κοινό: Οι traders sείχαν αναπτύξει όλο και περισσότερο μόχλευση για να κυνηγήσουν το momentum, υποκινούμενοι από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής μεταβλητότητας. Το πρώτο χτύπημα σημειώθηκε καθώς η μεταβλητότητα ανέβηκε στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου. Σύντομα, ολόκληρο το οικοδόμημα κατέρρευσε.
Τα στοιχεία από τα γραφεία prime-brokerage των τραπεζών έδειξαν ότι η μόχλευση έπαιξε σημαντικό ρόλο στο sell off. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα hedge funds αύξησαν τη χρήση δανειακών κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεγονότος.
Καθώς η μεταβλητότητα αυξήθηκε στις 5 Αυγούστου, οι traders αναγκάστηκαν να βάλουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τον κίνδυνο, γεγονός που πυροδότησε έναν φαύλο κύκλο margin calls.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BIS, το carry trade στην αγορά συναλλάγματος επλήγη ιδιαίτερα σκληρά. Όμως, τα αλλεπάλληλα margin calls συνέβαλαν επίσης στην πρωτοφανή ενδοημερήσια αύξηση της τεκμαρτής μεταβλητότητας στην αγορά μετοχών, καθώς ο δείκτης μεταβλητότητας της Cboe εκτινάχθηκε στα ύψη. Ο VIX, όπως είναι γνωστός ο δείκτης, ανέβηκε για λίγο πάνω από το 65 στην προαγορά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Dow Jones Market Data.
Αφού εξέτασε προσεκτικά όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η ομάδα της BIS δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει το ακριβές μέγεθος του carry trade του γιεν πριν από το sell off. Κατάφεραν όμως να καταλήξουν σε μια πρόχειρη, «back-of-the-envelope» εκτίμηση: Συνολικά, πάνω από 1 τρισ. δολάρια μπορεί να έχουν αναπτυχθεί σε carry trade με γιεν πριν από το sell off.
Το ποσό αυτό βασίστηκε σε ροές δανεισμού που αφορούσαν ιαπωνικές τράπεζες και ξένους δανειολήπτες, καθώς και σε μια εκτίμηση της BIS για τη χρήση προθεσμιακών συμβολαίων συναλλάγματος από τα hedge funds.
Ο αριθμός περιλαμβάνει επίσης τις short θέσεις σε futures του γιεν, αν και αυτό αντιπροσωπεύει ένα μικροσκοπικό κομμάτι του συνολικού αριθμού. Δεν αποτυπώνει, όμως, το συνολικό εύρος των παραγώγων που μπορεί να χρησιμοποίησαν εξελιγμένοι traders για να στοιχηματίσουν κατά του γιεν.
Εκτός των θεσμικών επενδυτών, ο στρατός των λιανικών εμπόρων συναλλάγματος της Ιαπωνίας, γνωστός με το μετωνύμιο «κυρία Watanabe», επίσης σορτάριζε σε μεγάλο βαθμό το γιεν, δήλωσε η ομάδα της BIS.
Πτώση των τιμών του bitcoin εκείνη την ημέρα υποδήλωνε ότι το πλήθος των λιανικών συναλλασσομένων πιθανότατα χτυπήθηκε, επίσης, από τα margin calls που μπορεί να τους ανάγκασαν να ρευστοποιήσουν άλλες θέσεις για να τις καλύψουν.
Η σπίθα που έθεσε σε κίνηση το sell off φάνηκε εκ των υστέρων αρκετά αβλαβής, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τον ρόλο που έπαιξε η μόχλευση στην υπερβολή της κατάρρευσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της BIS. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα διπλό χτύπημα: η Τράπεζα της Ιαπωνίας έστειλε ένα μήνυμα που ήταν πιο σκληρό από το αναμενόμενο, όταν αύξησε τα επιτόκια στις 31 Ιουλίου. Στη συνέχεια, λίγες ημέρες αργότερα, τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν άνοδο του ποσοστού ανεργίας, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε.
Ο S&P 500 υποχώρησε τελικά κατά 3% στο κλείσιμο της 5ης Αυγούστου, τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε περισσότερο από 12% στη χειρότερη ημέρα του από τις 20 Οκτωβρίου 1987 - περισσότερο γνωστή ως «Μαύρη Δευτέρα». Το δολάριο υποχώρησε κατά 2,8% στα 142,54 γιεν. Οι μετοχές έχουν έκτοτε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους, με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται την Τετάρτη σε απόσταση μίας ποσοστιαίας μονάδας από το υψηλό ρεκόρ κλεισίματος από τα μέσα Ιουλίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών