Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ΗΠΑ οδεύουν στα βράχια - Οι λόγοι που ο πλανήτης θα απαλλαγεί από τον δυνάστη του

Οι ΗΠΑ οδεύουν στα βράχια - Οι λόγοι που ο πλανήτης θα απαλλαγεί από τον δυνάστη του
Το Αμερικανικό Όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη και, μάλιστα, κινδυνεύει να συμπαρασύρει στο χάος ολόκληρο τον πλανήτη
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ αντλούσαν τη δύναμή τους τις τελευταίες δεκαετίες από μία ισχυρή οικονομία με εγχώρια παραγωγή, καινοτομία και μία καλολαδωμένη στρατιωτική μηχανή, χρησιμοποιώντας αυτή την ισχύ για να επιβληθούν παγκοσμίως.
Από την αρχή της ιστορίας της, η χώρα επαναστάτησε ενάντια στη μεγαλύτερη αυτοκρατορία που έχει δει ποτέ ο κόσμος, τη Βρετανία και κέρδισε την ανεξαρτησία της.
Προχώρησε μπροστά έκτοτε και κατάφερε να αποκαλεστεί «η γη των ευκαιρών», μία χώρα που σου ανοίγει τον δρόμο για το «Αμερικανικό Όνειρο».
Και εδώ τελειώνουν οι θετικές αναφορές. Πλέον, οι ΗΠΑ είναι ένα φάντασμα του παλιού τους εαυτού.
Το Αμερικανικό Όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη και, μάλιστα, κινδυνεύει να συμπαρασύρει στο χάος ολόκληρο τον πλανήτη.
Χωρίς ακόμη να έχει φθάσει την κατάρρευση, η χώρα βιώνει μία σήψη τα τελευταία 20 χρόνια, χωρίς αυτή τη στιγμή να αχνοφαίνεται μία ελπίδα ανάκαμψης.

Διχόνοια

Η χώρα είναι πιο διχασμένη από ποτέ, μία πραγματικότητα που είναι ξεκάθαρη αν λάβει κανείς υπόψη την έχθρα Ρεπουμπλικανών - Δημοκρατικών και το τωρινό επίπεδο του δημοσίου λόγου.
Η κοινωνία ακολουθεί...
Πριν από δεκαετίες, στη χρυσή εποχή της δεκαετίας του 1950, οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν να οικοδομήσουν μια ευημερούσα περικοπή των ομοσπονδιακών φόρων και αφήνοντας τους ανθρώπους να κρατούν περισσότερα από τα χρήματά τους.
Οι Δημοκρατικοί ήθελαν να οικοδομήσουν ένα ευημερούν έθνος χρησιμοποιώντας την ομοσπονδιακή νομοθεσία για να δώσουν στους ανθρώπους περισσότερα δικαιώματα στην εργασία.
Αυτή τη στιγμή όμως, ο σκοπός είναι νε εξαφανίσει το ένα πολιτικό στρατόπεδο, το άλλο.
Μαζί με τις άτοπες πολιτικές, έρχονται ρητορικές πολιτικού μίσους που είναι δύσκολο να κατανοηθούν.

Βία

Κάποτε οι διαδηλωτές συνήθιζαν να εμφανίζονται με πλακάτ και ίσως ένα μάτσο λουλούδια. Τώρα είναι εξίσου πιθανό να φέρουν ένα μαχαίρι ή ένα όπλο. Σχεδόν κάθε διαμαρτυρία μπορεί να μετατραπεί σε ταραχή, όπως αναφέρει σχετικά και ένας Αμερικανός μπλόγκερ.
Αν η αστυνομία πυροβολήσει κάποιον –ακόμη και έναν βίαιο εγκληματία που προσπαθούσε να μαχαιρώσει ένα αθώο θύμα– αυτό είναι μια δικαιολογία για ένα όργιο λεηλασίας και καταστροφής.
Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο λάβει μια απόφαση που δεν αρέσει σε κάποιον, οι δικαστές βρίσκουν εξαγριωμένους όχλους έξω από τα σπίτια τους και ένοπλους μανιακούς που προσπαθούν να τους σκοτώσουν.
Πάρα πολλοί διαδηλωτές πηγαίνουν οπλισμένοι. Το να κουβαλάς ένα όπλο για να προστατεύεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου είναι μια μακρά και τιμητική αμερικανική παράδοση. Το να κουβαλάς όπλο για να εκφοβίσεις τους ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείς να σιωπήσουν, δεν είναι.

Υποδομές

Κατά έναν κυριολεκτικό τρόπο, η Αμερική διαλύεται. Οι υποδομές υποφέρουν από δεκαετίες υποεπενδύσεων.
Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι τόσο παλιό και υπερφορτωμένο, μόνο δύο ζεστές εβδομάδες μακριά από το μπλακ-άουτ. Ακόμη και μια απλή χιονοθύελλα μπορεί να καταστρέψει μεγάλα κομμάτια του κυκλώματος.
Η κυβέρνηση Biden λατρεύει να μιλάει για το πώς θα τακτοποιήσει τις υποδομές, αλλά η μεγάλη ιδέα της είναι να κάνει όλους τους Αμερικανούς να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα –και μετά να τα επαναφορτίσουν από το δίκτυο που ήδη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Ηθική

Πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν κάτι – είτε πρόκειται για κυνικές εταιρείες που θέλουν το μονοπώλιο είτε για διεφθαρμένους πολιτικούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους για χρήματα.
Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν στο να κερδίζουν (ή να πληρώνουν) έναν έντιμο μισθό για έντιμη εργασία, αλλά ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός δεν το κάνει. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν απορρίψει την ιδέα ότι τα χρήματα είναι κάτι που πρέπει να κερδίσεις.
Πολλοί άνθρωποι απλά δεν φαίνεται να έχουν κανένα απολύτως πρότυπο (κάτι που φαίνεται και στα social media).
Υπάρχουν 340 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα. «Εάν δεν έχουμε μια κοινή ιδέα για το τι είναι σωστό και τι λάθος, ένα σύνολο ηθικών προτύπων που όλοι συμφωνούμε να ζούμε, οι ΗΠΑ θα γίνουν ένα πολύ δυσάρεστο μέρος. Χωρίς μια ενωτική ηθική, οι κοινωνίες καταρρέουν», αναφέρει ένας Αμερικανός μπλόγκερ.

Οικονομία

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και εξακολουθούν να αναπτύσσονται – αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν βλέπουν τους καρπούς αυτής της ανάπτυξης. Οι μισθοί είναι στάσιμοι.
«Αντί να στρέψουμε τα σχολεία και τα κολέγιά μας να επιστρέψουν στη διδασκαλία χρήσιμων δεξιοτήτων και στην προστασία των εργαζομένων από φτηνό παράνομο εργατικό δυναμικό, οι πολιτικοί μας απλώς προσπαθούν να δανειστούν και να περάσουν τον δρόμο τους για την επανεκλογή», αναφέρεται στο άρθρο.
Κοιτάξτε το εθνικό χρέος των ΗΠΑ που έχει ξεπεράσει τα 30 τρισ. δολάρια, με αύξηση αυτή τη στιγμή κατά 1 εκατ. δολάρια κάθε 36 δευτερόλεπτα!
Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ξοδεύει τόσα πολλά, αλλά δεν θα το κάνει, γιατί φοβάται να χάσει ψήφους. Έτσι, αντ' αυτού, δανείζεται τα χρήματα και ελπίζει ότι με κάποιο θαύμα ο κόσμος θα συνεχίσει να δανείζει και δεν θα χρειαστεί ποτέ η Ουάσινγκτον να τα επιστρέψει.

Στρατός

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με τον κόσμο να βρίσκεται σε κρίση και πολεμικές απειλές να διαφαίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ήρθε η στιγμή να αναλογιστούμε την πραγματική θέση και στρατιωτική ισχύ της Αμερικής.
Αυτή η ανάλυση αναπόφευκτα επικεντρώνεται σε μια έννοια που έχει ταλαιπωρήσει πολλές γωνιές του πλανήτη, ωστόσο για το βαθύ κράτος των ΗΠΑ θεωρείται από τα μεγαλύτερα αμερικανικά επιτεύγματα: το “στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα”.
Αυτό το σύμπλεγμα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη της Αμερικής στον μεγαλύτερο πόλεμο της ιστορίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν εξελίχθηκε σε πυρηνική σύγκρουση με την τότε Σοβιετική Ένωση.
Για πάνω από εβδομήντα χρόνια, κράτησε την Αμερική και τη Δύση σε μια θέση σχετικής ηγεμονίας και το ΝΑΤΟ έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε στρατιωτική πρόκληση.

Σήμερα, ωστόσο, το σύμπλεγμα αυτό έχει γίνει σκιά του εαυτού του.
Η μείωση των πόρων, οι αλλαγές στην βιομηχανική πραγματικότητα και δεκαετίες κριτικής τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, έχουν οδηγήσει στην παρακμή του, αφήνοντας την Αμερική πιο ευάλωτη και λιγότερο ασφαλή απέναντι στους εχθρούς της.
Σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Στρατηγική Άμυνας (NDS), οι ΗΠΑ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για πόλεμο ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Κίνα, πόσο μάλλον και με τις δύο χώρες ταυτόχρονα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «Οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι πιο σοβαρές και πιο απαιτητικές που έχει δει το έθνος από το 1945».
Η υποχώρηση αυτού του τόσο πολυσυζητημένου στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος έχει καταστήσει την Αμερική ευάλωτη.
Σήμερα, η ναυπήγηση πλοίων από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσιπενταετίας, ενώ η Κίνα μπορεί να κατασκευάσει δεκατρία πλοία ταυτόχρονα.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Congressional Research Service, το μερίδιο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στις παγκόσμιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) μειώθηκε από 36% το 1960 σε μόλις 3,1% το 2019.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, η τεχνολογική υπεροχή του αμερικανικού στρατού παρείχε στους Αμερικανούς και στους συμμάχους τους υπερσύγχρονα όπλα και συστήματα, αντισταθμίζοντας τα αριθμητικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα των αντιπάλων τους.
Η μείωση αυτού του πλεονεκτήματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς και στην ασφάλεια των συμμάχων τους.
Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες της Κίνας για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν 35 φορές από το 1991 έως το 2018, επένδυση που έχει αποδώσει καρπούς.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του CSIS, η Κίνα μπορεί να αποκτήσει υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα πέντε έως έξι φορές ταχύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken παραδέχτηκε ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να ανασυγκροτήσει τη δική της αμυντική βιομηχανική βάση, παρέχοντας εργαλεία, ημιαγωγούς και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό.
Αυτό που χρειάζεται πλέον η Αμερική είναι να δημιουργήσει ξανά ένα στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, προσαρμοσμένο στις προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα.
Την ίδια στιγμή, είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στο παρελθόν για να δούμε τι έκανε σωστά η πρώτη εκδοχή του.

Η φράση “στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα” προέρχεται από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Αμερικανού προέδρου Dwight D. Eisenhower το 1961, ο οποίος προειδοποίησε τους Αμερικανούς για τους κινδύνους από την απόκτηση αδικαιολόγητης επιρροής από αυτό το σύμπλεγμα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.
Ωστόσο, ο Eisenhower και οι επικριτές του ήταν λανθασμένοι, ισχυρίζονται ορισμένοι υπερσυντηρητικοί Αμερικάνοι.
Αντί να απειλήσει την ελευθερία και τη δημοκρατική διαδικασία, το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα διασφάλισε την αμυντική υπεροχή της χώρας για δεκαετίες, προσφέροντας τεχνολογίες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη εποχή, τονίζουν.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν, και το πάλαι ποτέ ισχυρό δίκτυο αμυντικών βιομηχανιών συρρικνώθηκε.
Οι τρεις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ—Lockheed Martin, Raytheon και Northrop Grumman—δεν έχουν καν τα μισά έσοδα της Apple.
Επιπλέον, η μείωση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) από το Υπουργείο Άμυνας είχε σοβαρές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια.
Αντίθετα, η Κίνα έχει αυξήσει τις δαπάνες της σε έρευνα και ανάπτυξη με ραγδαίους ρυθμούς, αποκτώντας πλεονεκτήματα σε υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα.
Η εικόνα είναι ζοφερή.
Γεννάται αναπόφευκτα το ερώτημα:
Μπορεί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Donald Trump να κάνει «και πάλι την Αμερική σπουδαία» και στην οπλική παραγωγή ή ο δρόμος προς την κατάρρευση είναι νομοτελειακός;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης