Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αφοπλιστική ειλικρίνεια από Fitch: Ο Biden απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα των ΗΠΑ

Αφοπλιστική ειλικρίνεια από Fitch: Ο Biden απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα των ΗΠΑ
Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και εκλογών στις 5 Νοεμβρίου 2024 θα είναι σημαντικό για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των ΗΠΑ

Σε ΑΑ+ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ υποστηρίζεται από διαρθρωτικά πλεονεκτήματα όπως το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τη θέση της ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Αποκομίζει επίσης τεράστια ευελιξία χρηματοδότησης από το δολάριο ΗΠΑ, το κατεξοχήν αποθεματικό νομίσματος στον κόσμο.
Σε αντίθετο κλίμα, οι αξιολογήσεις περιορίζονται από υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, σημαντική επιβάρυνση από τόκους και υψηλό δημόσιο χρέος.
Η αυξημένη πολιτική πόλωση οδήγησε σε διακοπές κυβερνητικής λειτουργίας για το ανώτατο όριο του χρέους. Η κυβέρνηση του Joe Biden απέτυχε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους και τις διαφαινόμενες αυξήσεις στις δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, υπογραμμίζει η Fitch.
Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και εκλογών στις 5 Νοεμβρίου 2024 θα είναι σημαντικό για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Fitch πιστεύει ότι η δημοσιονομική θέση θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη παρά τους διαφορετικούς οικονομικούς στόχους, τις φορολογικές πολιτικές και προτεραιότητες δαπανών της αντιπροέδρου Kamala Harris και του πρώην προέδρου Donald Trump. «Αναμένουμε ότι οι περισσότερες από τις φορολογικές περικοπές του 2017 θα επεκταθούν είτε υπό τον Trump είτε με τη Hαrris (αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,2% του ΑΕΠ)», υπογραμμίζει η Fitch.
Ο D. Trump έχει δεσμευτεί να αυξήσει τους δασμούς σε όλα τα επίπεδα μεταξύ 10%-20% με υψηλότερο ποσοστό 60% για τις κινεζικές εισαγωγές. Αν και οι δασμοί θα αύξαναν τα έσοδα, αυτό πιθανότατα θα αντισταθμιστεί από την πλήρη επέκταση του νόμου για τις φορολογικές περικοπές και τις θέσεις εργασίας, περαιτέρω μειώσεις στους εταιρικούς φόρους και απαλλαγές για κοινωνική ασφάλιση και επιδόματα. Η K. Harris έχει δεσμευτεί να μην αυξήσει τους φόρους σε οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 USD αλλά θα αυξήσει τους εταιρικούς φόρους στο 28% από 21%. 
Η αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024. Η Fitch αναμένει από το Κογκρέσο να εγκρίνει συνεχόμενα ψηφίσματα για την παράταση στο ανώτατο όριο χρέους μετά τις εκλογές και πιθανώς μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Οι φορολογικές περικοπές του 2017 πρόκειται να λήξουν στις αρχές του 2026, κάτι που θα είναι μια βασική συζήτηση στην πολιτική το προσεχές έτος.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του ημερολογιακού έτους 2023 έφτασε το 8,8% του ΑΕΠ, μια μεγάλη αύξηση από 4,1% του ΑΕΠ το 2022. «Προβλέπουμε ότι το έλλειμμα του 2024 να περιοριστεί στο 8,1% του ΑΕΠ λόγω της αύξησης των εσόδων και της μέτριας μείωσης των διακριτικών δαπανών».
Η Fitch προβλέπει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί, φτάνοντας στο 124,4% έως το τέλος του 2026, από 114% στο τέλος του 2023. Οι προβλέψεις του μοντέλου δυναμικής χρέους της Fitch υποδηλώνουν επιβάρυνση χρέους που θα μπορούσε να φτάσει το 131% μέχρι το τέλος του 2028.
Παρά το αυξανόμενο επίπεδο χρέους, η ευελιξία χρηματοδότησης της κυβέρνησης επωφελείται τρομερά από τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ στο μερίδιο των παγκόσμιων αποθεματικών και του πιο σημαντικού νομίσματος στο εμπόριο, στον δανεισμό και στις παγκόσμιες πληρωμές. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης