Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κι όμως - Το... γκολφ μπορεί να εφαρμοστεί στις επενδύσεις με 3 τρόπους - Η αναμονή είναι προτιμότερη από τη βιασύνη

Κι όμως - Το... γκολφ μπορεί να εφαρμοστεί στις επενδύσεις με 3 τρόπους - Η αναμονή είναι προτιμότερη από τη βιασύνη
Η DataTrek Research περιγράφει πως το γκολφ μπορεί να εφαρμοστεί στις επενδύσεις
Σχετικά Άρθρα
Με τους Αμερικανούς επενδυτές να προετοιμάζονται για τριήμερο λόγω της Ημέρας Εργασίας στις 2 Σεπτεβρίου, η Jessica Rabe, συνιδρύτρια της DataTrek Research, έχει κάποιες... ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους επενδυτές, τους οποίους προτρέπει να... παίξουν γκολφ. Όχι μόνο για να χαλαρώσουν αλλά διότι τα μαθήματα που θα πάρουν από το γκολφ θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν και στις επενδύσεις τους.
Η DataTrek Research ανέλυσε έρευνες σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα των παικτών γκολφ και δείχνει πως αυτή σχετίζεται με τις επενδύσεις.
Αρχικά, η DataTrek Research παρουσιάζει μια σύντομη περίληψη έρευνας από το περιοδικό Frontiers in Psychology, όπου η εγκεφαλική δραστηριότητα 28 γκολφέρ κατά τη διάρκεια 140 πονταρισμάτων από τα οκτώ πόδια και πέντε διαφορετικές θέσεις συλλέχθηκε μέσω συστημάτων ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Για να απλοποιήσουν την επιστήμη, διαπίστωσαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την καλύτερη προετοιμασία έκανε πιο πιθανές τα επιτυχημένα putts (σσ. ένα μαλακό χτύπημα της μπάλας όταν βρίσκεται στο κοντό γρασίδι κοντά στην τρύπα, έτσι ώστε να κυλάει στο έδαφος σε μικρή απόσταση μέσα ή προς την τρύπα). Τα επιτυχημένα putts έτειναν επίσης να παρουσιάζουν χαμηλότερη δραστηριότητα «που σχετίζεται με τη συγκέντρωση και την ανίχνευση λαθών σε κινητικές εργασίες - ειδικά ακριβώς πριν το putter συνδεθεί με την μπάλα», αναφέρει η έρευνα.
Η υψηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη συγκέντρωση και το λάθος αντιστοιχούσε σε ανεπιτυχείς μπαλιές και μπορεί να υποδεικνύει δισταγμό ή ανάγκη προσαρμογής λίγο πριν την εκτέλεση. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερα να δεσμευτείτε για το χτύπημα του putting.
Τέλος, «τα επιτυχημένα putts σχετίζονταν με πιο αποτελεσματική επεξεργασία και λιγότερη ενεργειακή δαπάνη, σε σύγκριση με τα ανεπιτυχή», λένε οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, τα επιτυχημένα putts «κόστισαν στους παίκτες λιγότερη εγκεφαλική ενέργεια.

Πως το γκολφ μπορεί να εφαρμοστεί στις επενδύσεις

Η Rabe εκτιμά ότι αυτά τα ευρήματα σχετίζονται με την επένδυση με τρεις τρόπους.
1. Αρχικά, η συναισθηματική υπερβολική σκέψη βλάπτει την απόδοση. Για παράδειγμα, μια σημαντική παγίδα για τους επενδυτές είναι η αποστροφή από τις απώλειες. Ακριβώς όπως ένας παίκτης του γκολφ μπορεί να διστάσει και να εκτελέσει ένα αδύναμο putt επειδή φοβάται το ενδεχόμενο να αστοχήσει και να αφήσει τον εαυτό του με μια δύσκολη επόμενη βολή, έτσι και οι επενδυτές «υπερτονίζουν τις πιθανές απώλειες σε σχέση με κέρδη παρόμοιου μεγέθους αντί να εξετάζουν τις πιθανές απολαβές με γραμμικό τρόπο», λέει ο Rabe.
Οι επενδυτές επηρεάζονται από όχι ιδανικές αποφάσεις, σύμφωνα με την Rabe. Η αποφυγή τέτοιων συναισθηματικών παγίδων βοηθά στην ψυχική αντοχή, ένα βασικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων αθλητών και επενδυτών.
«Η αυξημένη μεταβλητότητα νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε πώς το ενδεχόμενο απωλειών μπορεί να υπερτερεί της πιθανότητας μελλοντικών κερδών, δεδομένου ότι οι ροές χρημάτων σε αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και ETF έγιναν αρνητικές», λέει η Rabe. Έκτοτε, ο S&P 500 έχει σχεδόν επιστρέψει στο υψηλό ρεκόρ του.

2. Στη συνέχεια, αναπτύξτε ένα σαφές σχέδιο, το οποίο να έχει τις ρίζες του σε δεξιότητες, προτού δράσετε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παίκτες του γκολφ χτυπάνε καλά όταν εξασκούνται σε σημείο που να εκτελούν αξιόπιστα την ενέργεια και να αντέχουν την πίεση του ανταγωνισμού.
«Η επιτυχία στο γκολφ και στις επενδύσεις ή στις συναλλαγές καταλήγει στην επανάληψη μιας διαδικασίας με ιστορικό επιτυχίας. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη, επειδή δίνει την ηρεμία ότι η μέθοδός σας λειτούργησε αξιόπιστα στο παρελθόν», λέει η Rabe.

3. Τέλος, αποφύγετε να αμφιταλαντεύεστε από το σχέδιό σας. Η έρευνα έδειξε ότι η δέσμευση σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο έκανε καλύτερη τοποθέτηση. «Τα θετικά αποτελέσματα τόσο στο γκολφ όσο και στις επενδύσεις απαιτούν τη βελτιστοποίηση κάθε χτυπήματος ή επενδυτικής απόφασης. Αυτό σημαίνει δέσμευση σε ένα χτύπημα, μια επένδυση ή μια συναλλαγή», λέει η Rabe.
Για παράδειγμα, πολλοί traders μπορεί να συμπεριφέρονται παράλογα σε περιόδους ακραίας αστάθειας της αγοράς, βγαίνοντας πανικόβλητοι από τις θέσεις τους παρά την κατά τα άλλα υγιή στρατηγική τους. Αντ' αυτού, ένας παίκτης του γκολφ ή ένας επενδυτής θα πρέπει να απομακρυνθεί από ένα χτύπημα ή μια πιθανή συναλλαγή μέχρι να έχει ένα σαφέστερο σχέδιο. Το να περιμένει κανείς και να μην κάνει τίποτα, μπορεί να είναι καλύτερο από το να βιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης