Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Δύση τελεί σε γεωπολιτική και γεωοικονομική παρακμή – Eπίκεινται σοβαρές συνέπειες στις αγορές

Rabobank: Η Δύση τελεί σε γεωπολιτική και γεωοικονομική παρακμή – Eπίκεινται σοβαρές συνέπειες στις αγορές
Η ζωή είναι απλούστερη όταν το μόνο που πρέπει να ανησυχείς είναι τα κέρδη μία φορά το τρίμηνο από μια εταιρεία, π.χ. Νvidia, αλλά… στη φυσική οικονομία δεν υπάρχει περιθώριο λάθους…
Σε οξεία γεωπολιτική και γεωοικονομική παρακμή τελεί η Δύση, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank, που προβλέπει σοβαρές συνέπειες στις αγορές και στις οικονομίες.
Όπως επισημαίνει, κατά κάποιο τρόπο οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία με κάποιον τρόπο καταφέρνουν να επιβιώνουν.
Σύμφωνα με τη Rabobank, το νεοφιλελεύθερο δόγμα «πολύ μεγάλος για να αποτύχεις, έτσι πετυχαίνεις» («Too-Big-To-Fail-is-how-we-succeed») πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να δημιουργήσει την Τέλεια Καταιγίδα…
Ωστόσο θα έρθει η ώρα που θα συμβεί ενώ οι κεντρικές τράπεζες και οι παρατηρητές των κεντρικών τραπεζών θα καταγράφουν πληθωρισμό 2% και χρηματοπιστωτική σταθερότητα – στο μεταξύ, συνθέτουν συστημικές καταιγίδες.
Παράλληλα, στη σφαίρα της γεωπολιτικής ελλοχεύουν τρομακτικοί κίνδυνοι, που μπορεί να προκαλέσουν από το σκάσιμο μιας φούσκας μέχρι ένα σφάλμα πολιτικής εκ μέρους της Federal Reserve.
O σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Sullivan προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ενώ προσπάθειες ειρήνευσης γίνονται και στη Μέση Ανατολή.
Η ομάδα του Sullivan κατευνάζει το Ιράν, επιτρέποντας στους πληρεξούσιους της Τεχεράνης να επεκταθούν περιφερειακά: το αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ για πολλούς, η ήττα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τώρα μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την ανατίναξη ενός πετρελαιοφόρου «Sounion» από τους Houthis.
Πριν από αυτό, είχαμε την αποτυχία των ΗΠΑ να αποτρέψουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πριν από αυτό, βιώσαμε την πανικόβλητη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Όπως επισημαίνει η Rabobank, «Αυτό που βλέπουμε -σε πραγματικό χρόνο- είναι παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της καλής στρατηγικής: ότι οι στόχοι (οι φιλοδοξίες) είναι σύμφωνοι με τα μέσα (ικανότητες)».

Αφελής προσέγγιση…

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η υιοθέτηση της τρέχουσας αφελούς/υβριστικής γεωπολιτικής προσέγγισης εγκυμονεί εντυπωσιακούς κινδύνους.
Και η πραγματικότητα κερδίζει πάντα εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να τη δημιουργήσουν…
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά για να διατηρήσουν την εξαιρετικότητά τους, ανεξάρτητα από το έλλειμμα και το χρέος τους – αν και η δημοσιονομική ζημία κρύβει άλλους κινδύνους.
Πέρα από τις ΗΠΑ, σημαντικά ζητήματα αντιμετωπίζουν η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, που θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους για να καλύψουν το κενό των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, η Πολωνία μόλις αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2025 στο 4,7% του ΑΕΠ.
Τώρα αναλογιστείτε το κόστος της πυρηνικής ενέργειας, εάν η υπόλοιπη Ευρώπη θα θελήσει να προχωρήσει πέρα από τη μικρή γαλλική ομπρέλα…
Σε κάθε περίπτωση, επίκεινται τεράστιες αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών, γεγονός το οποίο θα έχει σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις…
Σε αυτό το πλαίσιο, η Rabobank βλέπει γεωπολιτική και γεωοικονομική παρακμή, σοβαρές συνέπειες στις αγορές.

Συστημική ύβρις

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συστημική ύβρις των κεντρικών τραπεζών που «δεν κάνουν γεωπολιτική» αμφισβητείται από αυτήν τη real politik.
Eπίσης, η συστημική ύβρις των γεωπολιτικών ειδικών που «δεν ασχολούνται με τις κεντρικές τράπεζες» (ή «πόλεμος» ή «χώρα») θα αμφισβητηθεί επίσης.
Η ιστορία της γεωπολιτικής θα πρέπει πάντα να συνδέεται στενά με την ιστορία του πολέμου, γιατί είναι εξαιρετικά ακριβό να κάνεις λάθος.
Φυσικά, τέτοιοι διαφαινόμενοι κίνδυνοι είναι δύσκολο να αποτιμηθούν σε μια χρηματοπιστωτική οικονομία.
Ωστόσο, στη φυσική οικονομία, οι CEOs δεν έχουν τέτοια δικαιολογία.
Ούτε οι πολιτικοί, όσο κι αν προσπαθούν.
Ούτε οι κεντρικές τράπεζες, που βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο ή δεν έχουν κανένα λόγο να είναι εκεί.
Έτσι, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές ευχαρίστως θα κοιτούν αλλού προς το παρόν, όσοι ενεργούν τελευταίοι από αυτή την άποψη θα τιμωρηθούν τελικά τόσο σκληρά όσο εκείνοι που ενεργούν πρώτοι σήμερα.
«Η ζωή είναι απλούστερη όταν το μόνο που πρέπει να ανησυχείς είναι τα κέρδη μία φορά το τρίμηνο από μια εταιρεία, π.χ. Νvidia.
Αλλά μια τέτοια κοσμική θρησκεία προσφέρει το καθαρτήριο, στην καλύτερη περίπτωση, όχι τίποτα ουράνιο» καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης