Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χάλυβας και χρυσός - Οι δύο γροθιές της Ρωσίας που έριξαν «νοκ άουτ» τις κυρώσεις και κερδίζουν τον οικονομικό πόλεμο

Χάλυβας και χρυσός -  Οι δύο γροθιές της Ρωσίας που έριξαν «νοκ άουτ» τις κυρώσεις και κερδίζουν τον οικονομικό πόλεμο
Η κινεζική πολιτική στην μεταλλουργία και η έκρηξη κατασκευών στα νέα εδάφη της Ρωσίας
Τα φερέφωνα της δυτικής προπαγάνδας έχουν απογοητευτεί τον τελευταίο καιρό και δίνουν μάχες οπισθοφυλακής όσον αφορά την αντιρωσική υστερία τους.
Μαζί με τον πόλεμο που διεξάγεται στα μέτωπα του Donetsk και του Kursk, είναι σε εξέλιξη και ένας οικονομικός πόλεμος που στόχο έχει να καταστήσει τη Ρωσία «failed state» ή αλλιώς παρία των διεθνών εξελίξεων – η αποτυχία τους σε αυτό τον στόχο τούς προκαλεί την μεγαλύτερη απογοήτευση.
Kαθώς σε αντίθεση με την ΕΣΣΔ η ρωσική οικονομία –  που διαθέτει ακόμη τις μεγαλυτερες πλουτοπαραγωγικές πηγές στον κόσμο – είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει!
Το κοινό που ενδιαφέρεται για θέματα διεθνούς οικονομίας διαβάζει εδώ και τρία χρόνια το αφήγημα για μια καθυστερημένη ρωσική οικονομία η οποία καθώς έχει τεθεί σε καθεστώς κεντρικού ελέγχου και εκτός των δυτικών αγορών πνέει τα λοίσθια…
Αυτό δεν έχει συμβεί βεβαίως... και το Bloomberg βάλθηκε να εξηγήσει τα ανεξήγητα

Ξαφνικά, η ρωσική οικονομία εν μέσω πολέμου καταγράφει ανοδικές τάσεις η επίδοση των δεικτών είναι τέτοια ώστε οι περισσότεροι από τους συντάκτες των κυρώσεων κτυπούν τον κεφάλι του στον τοίχο… επειδή η Μόσχα βασίστηκε εδώ και πολύ καιρό σε δύο ισχυρά στηρίγματα: τον χάλυβα και τον χρυσό.
Οι συντάκτες του Bloomberg στο προπαγανδιστικό τους αφήγημα αναπτύσουν δύο αλληλοαποκλειόμενους ισχυρισμούς: ότι η ρωσική οικονομία και η μεταλλουργία της είναι πρακτικά απομονωμένες, ενώ η Ρωσία – τη ίδια ώρα – πονηρά κατάφερε να παρακάμψει τις (παράνομες) κυρώσεις και να επωφελήθεί διαμορφώνοντας ένα νέο δίκτυο προσφοράς και ζήτησης για τα αγαθά αυτά.
Αποδεικνύεται ότι η μεταλλουργία -ιδίως η επεξεργασία χάλυβα στα εργοστάσια των τριών μεγαλύτερων εταιρειών- έγινε το εφαλτήριο με βάση το οποίο ο τομέας των κατασκευών κατοικιών και μεγάλων δημόσιων υποδομών κατέγραψε κάθετη άνοδο.
Τόσο στα νέα εδάφη, όπου μετά την κυριαρχία επί της Ουκρανίας και τις μάχες προέκυψε απλώς ένας τεράστιος όγκος κατασκευαστικών και αναστηλωτικών εργασιών, όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
Μια ανάλυση των διακυμάνσεων στην εγχώρια αγορά χάλυβα δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024, η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 6% και το κόστος παραγωγής στις μονάδες τήξης χάλυβα αυξήθηκε κατά 2%.
Απροσδόκητα, αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κακό, αλλά ακριβώς το αντίθετο... Ας δούμε τους λόγους...
Διότι ο υπόλοιπος κόσμος -και ιδιαίτερα ο τομέας των μετάλλων στην Ευρώπη- παρουσιάζει πτώση στην παραγωγή και μείωση της κερδοφορίας
Αυτό οφείλεται στην ισχυρή παρέμβαση της Κίνας στην αγορά, η οποία έχει επενδύσει από καιρό και ευρέως σε κρατικό επίπεδο στη δική της μεταλλουργία και απέχει επιθετικά τις πωλήσεις χάλυβα (εξαγωγές), γεγονός που αυτομάτως περιορίζει τα περιθώρια κέρδους στη αγορά εφόσον η ζήτηση εν γένει ειναι περιορισμένη.

Το «ασφαλές κουκούλι»

Η χαλυβουργία και άλλες εξειδικευμένες βιομηχανίες στη Ρωσία, τις οποίες η συλλογική Δύση κατέβαλε απίστευτες προσπάθειες για να απομονώσει, βρέθηκαν ξαφνικά σε ένα είδος «κουκούλι ασφαλείας» από τον εξωτερικό ανταγωνισμό.
Την ώρα που οι διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές μετάλλων ήταν τεράστιες, οι Ρώσοι μεταλλουργοί για τρίτη συνεχή χρονιά έχουν παραγγελίες στο όριο των παραγωγικών δυνατοτήτων και όχι μόνο δεν υπάρχουν απολύσεις στα εργοστάσια - αντίθετα, υπάρχει αυξηση της απασχόλησης και εκπαίδευση των νέων εργαζομένων σε αυτόν τον προσοδοφόρο κλάδο.
Το Bloomberg αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι μόνο στη Μόσχα, το πρώτο εξάμηνο του έτους κτίστηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αστικού χώρου, αυτοκινητόδρομοι με πολλές γέφυρες εξαπλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, η κατασκευή 12 νέων σταθμών του Μετρό έχει ήδη σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, και υπάρχουν επίσης σχέδια για πολεοδομική διεύρυνση.
Η κατασκευή του εθνικού διαστημικού κέντρου έχει ολοκληρωθεί.
Ένα μερίδιο χάλυβα πηγαίνει στις περιφέρειες, καθώς και στις ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας, με τους ακριβείς αριθμούς να είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν αλλά είναι λογικό να υποθέσουμε ότι την  πολεμική μηχανή της Ρωσίας θα χρειαστεί να την ταϊσουν με… πολύ μέταλλο.
Ττο τέλος του περασμένου έτους, οι ρωσικές χαλυβουργίες επεξεργάστηκαν 75,8 εκατομμύρια τόνους ορυκτών, που είναι ελάχιστα μικρότερο από τα νούμερα ρεκόρ για το 2021.
Τότε οι μεταλλουργοί ολοκλήρωσαν τη χρονιά με περίπου 76 εκατομμύρια τόνους.
Η Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα (WSA), με βάση αυτόν τον δείκτη, κατέταξε τη Ρωσία πέμπτη στον κόσμο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες μια ανάσα ψηλότερα καθώς η διαφορα έιναι μικρότερη από τέσσερα εκατομμύρια τόνους.

Οι κυρώσεις στην αγορά μετάλλων



Παρεμπιπτόντως, μια σημαντική παρατήρηση.
Στην αρχή του έτους, οι αναλυτές της WSA προέβλεπαν πτώση της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα, κάτι που συνέβη.
Συγκεκριμένα για τη Ρωσία, προβλεπόταν επίσης πτώση της ζήτησης (και της παραγωγής) περίπου 6,5%, αλλά στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο - το πρόσημο σε αυτό το ποσό ήταν θετικό.
Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις που υπόκεινται σε κυρώσεις Severstal και Magnitogorsk Iron and Steel Works παρουσίασαν αύξηση άνω του 6% στον κύκλο εργασιών τους το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Το εργοστάσιο του Novolipetsk, το μόνο έναντι του οποίου δεν έχουν ακόμη τεθεί άμεσοι περιορισμοί, έχει εκμεταλλευτεί πλήρως το γεγονός αυτό και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία να εξάγει τα προϊόντα του, μεταξύ άλλων και στη Δύση.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-31_152024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης