Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Το κραχ στην αγορά ακινήτων της Κίνας δεν έχει τελειώσει

JP Morgan: Το κραχ στην αγορά ακινήτων της Κίνας δεν έχει τελειώσει
Η αγορά κατοικίας στην Κίνα παραμένει βυθισμένη στην κρίση
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι η αγορά ακινήτων της Kίνας θα συνεχίσει να παρουσιάζει αδυναμία, καθώς μια σειρά από κυβερνητικά μέτρα τόνωσης και στήριξης δεν ήταν «ικανοποιητικά» για τη στήριξη του τομέα, εκφράζει οικονομολόγος της JP Morgan.
Το «κραχ στην αγορά κατοικίας δεν έχει τελειώσει ακόμα», δήλωσε ο Haibin Zhu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην JP Morgan, μιλώντας στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι τιμές των κατοικιών δεν θα σταθεροποιηθούν το νωρίτερο μέχρι το 2025.
Η μέση τιμή για τις πωλήσεις νέων κατοικιών σε 100 κινεζικές πόλεις αυξήθηκε κατά ένα μέτριο 0,11% από τον Ιούλιο, μια περαιτέρω επιβράδυνση από την αύξηση 0,13% του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η China Index Academy. Οι τιμές μεταπώλησης κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,71% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση.
Τόσο οι νέες όσο και οι μεταπωλούμενες κατοικίες είδαν τις μέσες τιμές να μειώνονται κατά 1,76% και 6,89% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αντίστοιχα, καθώς η αγορά κατοικίας της χώρας παραμένει βαθιά βυθισμένη στην κρίση.

Σχέδια για μείωση του κόστους δανεισμού

Το Bloomberg ανέφερε το Σάββατο ότι η Κίνα εξετάζει ένα σχέδιο για τη μείωση του κόστους δανεισμού των ιδιοκτητών κατοικιών, επιτρέποντας την αναχρηματοδότηση σε υποθήκες ύψους έως και 5,4 τρισ. δολαρίων.
Αλλά οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ότι το προτεινόμενο μέτρο θα είναι αποτελεσματικό στην τόνωση του αισθήματος των αγοραστών κατοικιών και της συνολικής κατανάλωσης.
«Κάποιοι πιστεύουν ότι θα απελευθερώσει την κατανάλωση - αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας», σύμφωνα με την Winnie Wu από την BofA Securities. Τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα αναγκάσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είπε, σημειώνοντας ότι τα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων θα μειώσουν τελικά τα έσοδα από τόκους στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.
Το μέτρο της αναχρηματοδότησης των ενυπόθηκων δανείων θα έκανε επίσης ελάχιστα για να ενισχύσει τη ζήτηση νέων κατοικιών, σύμφωνα με τον Ζου της JP Morgan. «Ακόμα και αν υλοποιηθεί η πολιτική αναχρηματοδότησης των ενυπόθηκων δανείων, δεν είναι μια πολιτική που θα αναζωογονήσει την αγορά κατοικίας», είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτική «δεν έχει καμία σχέση με τη ζήτηση νέων κατοικιών, ωφελώντας κυρίως τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες κατοικιών».
«Η μείωση των επιτοκίων δεν είναι η καλύτερη πολιτική, η συμπίεση του περιθωρίου κέρδους των τραπεζών δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά», δήλωσε ο Wu της BofA Securities, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να «δημιουργήσει έναν θετικό βρόχο ανατροφοδότησης και όχι αυτό το καθοδικό σπιράλ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης