Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόβλεψη σοκ από Hussman Investment Trust: Προσδεθείτε… έρχεται κραχ -70% στις αγορές - Η παγκόσμια «φούσκα» σκάει

Πρόβλεψη σοκ από Hussman Investment Trust: Προσδεθείτε… έρχεται κραχ -70% στις αγορές - Η παγκόσμια «φούσκα» σκάει
«Η εντύπωσή μου είναι ότι οι επενδυτές απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή τη διπλή κορυφή της πιο ακραίας κερδοσκοπικής φούσκας στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ» έγραψε ο John Hussman...
Οι αποτιμήσεις των μετοχών φαίνονται εξίσου ακραίες και γι' αυτό οι αγορές εύλογα αναμένεται αναμένεται να υποχωρήσουν ραγδαία και οι επενδυτές να βιώσουν απότομη κατάρρευση, σύμφωνα με τη θρυλική φιγούρα των αγορών John Hussman.
Όπως επισημαίνει, τα τελευταία δύο χρόνια οι δείκτες ύφεσης στις ΗΠΑ αναβοσβήνουν κόκκινο…
Τελευταία περίπτωση αυτή του κανόνα SAHM, που ενεργοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου.
Φυσικά, είχε προηγηθεί στις αρχές του 2023 η ανεστραμμένη καμπύλη των ομολόγων… δηλωτική ύφεσης (Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είναι χαμηλότερη από τα περισσότερα από τα μικρότερης διάρκειας ομόλογα από τότε, ένα φαινόμενο γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, το οποίο έχει προηγηθεί σχεδόν κάθε ύφεσης από τη δεκαετία του 1950 και μετά).
Σε αυτό το περιβάλλον, o John Hussman, πρόεδρος του Hussman Investment Trust, πρόσθεσε δύο ακόμη δείκτες στο μείγμα που δείχνουν «οικονομικές συνθήκες που αιωρούνται στο κατώφλι της ύφεσης».

Οι δείκτες

O πρώτος είναι ένας σύνθετος δείκτης που μετρά τη μεταποίηση έναντι της επιχειρηματικής ζήτησης.
Όταν οι παραγγελίες αγαθών ξεπερνούν την παραγωγή αγαθών είναι σημάδι υγιούς οικονομίας.
Προς το παρόν, ο λόγος επιπλέει ακριβώς γύρω από το μηδέν.
Οι μοναδικές φορές που έχει βυθιστεί σε αρνητική επικράτεια ήταν κατά τις τελευταίες οκτώ υφέσεις.
1_789.JPG
Ο δεύτερος δείκτης αφορά την αγορά εργασίας…
Περιλαμβάνει 10 δείκτες απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος κανόνα SAHM, τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την αλλαγή στον αριθμό των ωρών εργασίας και πολλά άλλα.
Ο δείκτης βρίσκεται ακριβώς σε πέντε, ένα επίπεδο έφτασε μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι υφέσεων.
2_576.JPG
Παρότι ο Hussman θεωρεί ότι δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την έλευση της ύφεσης, διότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές αποδείξεις, αμφιβάλλει ότι οι πολυαναμενόμενες περικοπές επιτοκίων θα βοηθήσουν την οικονομία να την αποφύγει.
Το ίδιο ισχύει και για τις επιπτώσεις των μειώσεων των επιτοκίων στις μετοχές.
Ο δείκτης του Hussman για τα «εσωτερικά αγοράς», ουσιαστικά επενδυτικό συναίσθημα που μετράται από το «πλάτος» της αγοράς, σηματοδοτεί μια αδύναμη επενδυτική προοπτική αυτή τη στιγμή.
Όταν συμβαίνει αυτό, ακόμη και όταν η Fed χαλαρώνει, οι μετοχές έχουν αποδώσει άσχημα, όπως φαίνεται από την παρακάτω πορτοκαλί γραμμή.
φσαδφσδαφσδα.JPG
Εκτός από τη μακροοικονομική εικόνα, ο Hussman κατά την επόμενη δεκαετία βλέπει επίσης κακές αποδόσεις για τις μετοχές με βάση τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης.
Ο προτιμώμενος δείκτης του είναι η συνολική κεφαλαιοποίηση των μη χρηματοπιστωτικών μετοχών προς τη συνολική προστιθέμενη αξία αυτών των μετοχών - είναι στο υψηλότερο επίπεδο, υπερβαίνει τις κορυφές του 1929, 2000, 2008 και 2022.
δσσδσδ.JPG
Αυτό υποδηλώνει ότι ο S&P 500 θα σημειώσει κατά μέσο όρο αρνητικές ετήσιες αποδόσεις τα επόμενα 12 χρόνια, προειδοποίησε ο Hussman, υπονοώντας ότι η αγορά θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά για να επιστρέψει σε επίπεδα όπου θα μπορούσε κανείς να αναμένει ετήσιες αποδόσεις 10% κατά τα επόμενα 12 χρόνια.
«Προς το παρόν, αυτή η πιθανή απώλεια (όχι πρόβλεψη) είναι περίπου -70%» έγραψε ο Hussman, προσθέτοντας:
«Στην πράξη, αυτές οι απώλειες εμφανίζονται συχνά τα πρώτα τρία χρόνια μετά από ακραίες αποτιμήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι αποτιμήσεις δεν είναι εργαλεία χρονισμού και μπορούν να παραμείνουν αυξημένα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (γι 'αυτό και τα εσωτερικά της αγοράς είναι επίσης σημαντικά)».

Το ιστορικό του Hussman

Οι κίνδυνοι ύφεσης βρέθηκαν περισσότερο στο επίκεντρο τον περασμένο μήνα μετά την ενεργοποίηση του κανόνα SAHM και τις μεγάλες αρνητικές εκθέσεις από την αγορά εργασίας.
Η ίδια η Federal Reserve φαίνεται επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την προοπτική μιας ύφεσης, με τον πρόεδρο Jerome Powell να σηματοδοτεί πως έρχεται νομισματική χαλάρωση.
«Έφτασε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική» δήλωσε ο Powell σε ομιλία στο Jackson Hole.
Με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται σταθερά, δεν είναι σαφές εάν η Fed θα είναι σε θέση να σταματήσει οποιαδήποτε «την ψύξη», με περικοπές επιτοκίων.
Με τις μετοχές σε υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές φαίνονται σίγουροι ότι μπορεί να επιτευχθεί μια μαλακή προσγείωση.
Παρότι ορισμένοι στρατηγικοί βλέπουν μια μικρή αποσύνδεση, η άποψη του Hussman σχετικά με το πιθανό μειονέκτημα αποτελεί απόκλιση μεταξύ των μεγάλων στρατηγικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Hussman έχει επανειλημμένα προβλέψει πτώση που υπερβαίνει το 60% και μια πλήρη δεκαετία αρνητικών αποδόσεων.
Και καθώς το έδαφος της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ως επί το πλείστον υψηλότερο, συνέχισε με τις μαύρες προβλέψεις του.
Αλλά πριν απορρίψετε τον Hussman δείτε και πάλι το ιστορικό του. Εδώ είναι τα επιχειρήματα που έχει διατεθεί:
• Προέβλεψε τον Μάρτιο του 2000 ότι οι τεχνολογικές μετοχές θα υποχωρούσαν κατά 83%, τότε ο δείκτης NASDAQ 100 Tech-Heavy έχασε ένα "απίθανο ακριβές" 83% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από το 2000 έως το 2002.
• Προέβλεψε το 2000 ότι o S&P 500 θα μπορούσε πιθανώς να δει αρνητικές συνολικές αποδόσεις κατά την επόμενη δεκαετία, κάτι που έγινε.
• Προέβλεψε τον Απρίλιο του 2007 ότι o S&P 500 θα μπορούσε να χάσει 40%, τότε στην επακόλουθη κατάρρευση από το 2007 έως το 2009, έχασε 55%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης