Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο κραχ προβλέπει... αισιόδοξος επενδυτής: Απώλειες 10% στη Wall Street τις επόμενες 8 εβδομάδες - Έρχονται αναταράξεις

Νέο κραχ προβλέπει... αισιόδοξος επενδυτής: Απώλειες 10% στη Wall Street τις επόμενες 8 εβδομάδες - Έρχονται αναταράξεις
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ενόψει τις μείωσης των επιτοκίων της Fed και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Σε μια... κόντρα -ακόμα και στον ίδιο- πρόβλεψη προχώρησε ένας bullish (αισιόδοξος) επενδυτής, προειδοποιώντας ότι οι μετοχές κινδυνεύουν με πιθανή διψήφια υποχώρηση τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, καθώς μια σειρά από γεγονότα που κινούν την αγορά θέτουν εν αμφιβόλω τα φετινά κέρδη.
Ειδικότερα, ο Tom Lee της Fundstrat εκτίμησε ότι η αγορά θα μπορούσε να υποχωρήσει μεταξύ 7% και 10% και συνέστησε στους επενδυτές να προετοιμαστούν για αυξημένες αναταράξεις.
«Νομίζω ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες», δήλωσε ο τυπικά αισιόδοξος επενδυτής. «Η αγορά είναι ανοδική τους επτά από τους οκτώ μήνες φέτος. Οπότε ξέρουμε ότι πρόκειται για μια απίστευτα ισχυρή αγορά. Αλλά έχουμε επίσης τις μειώσεις επιτοκίων του Σεπτεμβρίου και έχουμε τις εκλογές: πράγματα που θα κάνουν τον κόσμο νευρικό». Αυτό είναι εν μέρει μια αναφορά στην επικείμενη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στα μέσα Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης.
Εξάλλου, αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η αγορά ενδέχεται να μην καλωσορίσει βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων. Η Bank of America έγραψε την Τρίτη (3/9/2024) ότι εάν η Fed έπρεπε να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης αντί για αυτό, αυτό θα ήταν πιθανότατα ως απάντηση στον αυξημένο κίνδυνο ύφεσης.

Τα βλέμματα στα στοιχεία για την απασχόληση

Η έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής θα καθορίσει την απόφαση της Fed αργότερα αυτόν τον μήνα, με ορισμένους στη Wall Street να ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ασθενέστερη από την αναμενόμενη. Αλλά ο Lee ανέφερε ότι μια πτώση στην αγορά θα μπορούσε να ακολουθήσει ακόμη και αν η απασχόληση ξεπεράσει τις προβλέψεις, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις προοπτικές των επιτοκίων.
«Εάν είναι πολύ ισχυρή και οι επενδυτές ανησυχούν και έτσι το χρηματιστήριο πέφτει την Παρασκευή, θα αγόραζα αυτή τη βουτιά», δήλωσε ο Lee.
Πάντως, ο Lee ήταν σε μεγάλο βαθμό εύστοχος με τις χρηματιστηριακές του προβλέψεις για το 2024, πηγαίνοντας στη χρονιά ως ένας από τους αισιόδοξους αναλυτές της Wall Street. Η αισιοδοξία του επιβεβαιώθηκε με τη μορφή κέρδους 18% από έτος σε έτος για τον S&P 500 μέχρι την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα των εκλογών μπορεί να αποτρέψει τους επενδυτές μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, δήλωσαν οι αναλυτές στο Business Insider.
Ακόμη και εκτός εκλογικού έτους, ο Σεπτέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας για τις μετοχές σε ένα έτος χωρίς εκλογές. Αλλά όταν οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες, η εποχιακή μεταβλητότητα μπορεί να φτάσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Η Liz Young Thomas της SoFi δήλωσε στο πρακτορείο.
Υπάρχει και κάτι καλό: οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν ένα ράλι ανακούφισης μόλις επιλεγεί ο πρόεδρος, είπε η ίδια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Lee ο οποίος ανέφερε ότι οι «δύσκολες» εβδομάδες που έρχονται θα πρέπει να θεωρηθούν ως ευκαιρία αγοράς. «Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να αγοράσει», δήλωσε στο CNBC. «Νομίζω ότι είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί, αλλά απλά έτοιμοι να αγοράσουμε αυτή τη βουτιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης