Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το «πόρισμα» της Goldman Sachs για τις εκλογές στις ΗΠΑ: Πλήγμα εάν εκλεγεί ο Trump, ώθηση εάν σαρώσουν οι Δημοκρατικοί

Το «πόρισμα» της Goldman Sachs για τις εκλογές στις ΗΠΑ: Πλήγμα εάν εκλεγεί ο Trump, ώθηση εάν σαρώσουν οι Δημοκρατικοί

Το επιτελείο του Trump δήλωσε ότι οι αναλυτές απέτυχαν να προβλέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης που ακολούθησε τη νίκη του το 2016

Σχετικά Άρθρα
Με… πλήγμα στην αμερικανική οικονομία θα ισοδυναμεί η ενδεχόμενο νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
«Εκτιμούμε ότι εάν ο Trump σαρώσει ή με διχασμένη κυβέρνηση, το πλήγμα στην ανάπτυξη από τους δασμούς και την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική θα υπερκαλύψει τη θετική δημοσιονομική ώθηση» από τη διατήρηση των περισσότερων φορολογικών μειώσεων, αναφέρουν σε ενημερωτικό τους σημείωμα, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Το ΑΕΠ θα υποστεί μέγιστο πλήγμα 0,5 ποσοστιαίας μονάδας, το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους σε αυτό το σενάριο, με τις επιπτώσεις να υποχωρούν το 2026. Οι οικονομολόγοι υπέθεσαν αύξηση των δασμών στην Κίνα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες υπό τον Trump, μαζί με υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση και μείωση της μετανάστευσης που θα επιβράδυνε την αύξηση του εργατικού δυναμικού.
Στον αντίποδα, εάν εκλεγεί η Kamala Harris και οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν τον έλεγχο και των σωμάτων του Κογκρέσου, «οι νέες δαπάνες και οι διευρυμένες φορολογικές πιστώσεις για μεσαία εισοδήματα θα αντισταθμίσουν ελαφρώς και με το παραπάνω τις χαμηλότερες επενδύσεις λόγω των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα «μια πολύ μικρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2025-2026».

Οι αντιδράσεις των επιτελείων Trump και Harris

Εάν η Harris κέρδιζε τον Λευκό Οίκο σε ένα σενάριο διαιρεμένης κυβέρνησης, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τουλάχιστον το ένα τμήμα του Κογκρέσου, «οι επιπτώσεις των αλλαγών πολιτικής θα ήταν μικρές και ουδέτερες σε καθαρή βάση», έγραψαν οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Το επιτελείο του Trump επεσήμανε ότι οι αναλυτές απέτυχαν να προβλέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης που ακολούθησε τη νίκη του το 2016. «Αυτές οι ελίτ της Wall Street θα ήταν σοφό να επανεξετάσουν την ιστορία και να αναγνωρίσουν τις ελλείψεις του προηγούμενου έργου τους, αν θέλουν οι νέες προβλέψεις τους να θεωρηθούν αξιόπιστες», δήλωσε ο Brian Hughes, ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας.
Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Harris, Joe Costello, δήλωσε ότι «δεξιά, αριστερά ή κέντρο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο Trump απειλεί με οικονομική καταστροφή» με εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, «βόμβα» πληθωρισμού, έκρηξη του χρέους και πιθανή ύφεση.

Προοπτικές για τη μετανάστευση

Με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, να έχει ήδη λάβει μέτρα για την αυστηροποίηση της μετανάστευσης, η Goldman Sachs αναμένει ότι μια κυβέρνηση υπό τη Harris θα επιβλέψει την επιβράδυνση των νέων αφίξεων στο 1,5 εκατομμύριο ετησίως - που εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τον προ της πανδημίας μέσο όρο του ενός εκατομμυρίου περίπου.
Στον αντίποδα μια κυβέρνηση υπό τον Trump θα προκαλέσει πιθανότατα μια πιο έντονη επιβράδυνση, στο 1,25 εκατομμύριο ή -αν οι Ρεπουμπλικάνοι καταλάβουν το Κογκρέσο και ενισχύσουν τους πόρους για την επιβολή της νομοθεσίας- 750.000 ετησίως.
Η αύξηση της μετανάστευσης θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ότι συνέβαλε στην ισχυρή αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω υψηλών επιτοκίων.
«Εκτιμούμε ότι η συμβολή της μετανάστευσης στην αύξηση του εργατικού δυναμικού αν κερδίσει η Harris θα είναι 10.000 ανά μήνα υψηλότερη από ό,τι αν κερδίσει ο Trump με διαιρεμένη κυβέρνηση» και 30.000 ανά μήνα υψηλότερη από ό,τι αν σαρώσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman.

Η εμπορική πολιτική

Όσον αφορά την εμπορική πολιτική, η Goldman δήλωσε ότι δεν αναμένει περαιτέρω αύξηση των δασμών σε περίπτωση νίκης της Harris.
Οι πιθανές αυξήσεις δασμών του Trump κατά της Κίνας, της ΕΕ και του Μεξικού θα οδηγήσουν σε πληθωριστικό κτύπημα, με μέγιστη επίπτωση 30 έως 40 μονάδες βάσης στον προτιμώμενο δείκτη τιμών της Fed, έγραψαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας. Ένας πρόσθετος καθολικός δασμός 10%, τον οποίο έχει προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο, αν και θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης