Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το project του αιώνα αλλάζει τον κόσμο - Με τους BRICS έρχονται ο θάνατος του δολαρίου και νέα παγκόσμια τάξη

Το project του αιώνα αλλάζει τον κόσμο - Με τους BRICS έρχονται ο θάνατος του δολαρίου και νέα παγκόσμια τάξη
Τα ανεξάρτητα κυρίαρχα έθνη δεν θα πρέπει να έχουν άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ να «τους λένε τι να κάνουν» ανέφερε o επικεφαλής της LM Investments Christopher Douglas
Ολοένα και δυναμώνει η τάση εγκατάλειψης του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, λόγω και της oπλοποίησής του εκ μέρους των ΗΠΑ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της LM Investments Christopher Douglas Emms, ο οποίος μίλησε στο Eastern Economic Forum στο Βλαδιβοστόκ, η νέα πλατφόρμα συναλλαγών νομισμάτων που αναπτύσσεται από τους BRICS πρόκειται να προωθήσει περαιτέρω την τάση ψηφιοποίησης και τη μετάβαση σε άλλα νομίσματα.
Η απόφαση της Μόσχας να δημιουργήσει νέο σύστημα πληρωμών που θα βασίζεται σε blockchain των BRICS είναι μια εξέλιξη που αλλάζει το παιχνίδι στην ανατολή του νέου πολυπολικού κόσμου, δήλωσε ο Emms.

Γιατί blockchain

«Πιστεύω ότι είναι μια τεράστια και σημαντική εξέλιξη, επειδή το blockchain είναι ένα αμετάβλητο σύστημα πληρωμών.
Επίσης αφαιρεί οποιοδήποτε στοιχείο διαφθοράς, γιατί σε ένα blockchain όλα είναι εντελώς διαφανή…
Κανείς δεν μπορεί ποτέ να διαγράψει μια κίνηση, ενώ όλα γίνονται σε περιβάλλον ασφάλειας και αρκετά γρήγορα» σημείωσε.
Πράγματι, μόλις μια συναλλαγή καταγραφεί σε ένα blockchain, δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να διαγραφεί.
Δημιουργεί ένα μόνιμο αρχείο όλων των συναλλαγών, το οποίο μπορεί να επαληθευτεί από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο δίκτυο του blockchain.
Αυτή είναι μια σημαντική απόκλιση από τα παραδοσιακά συστήματα, στα οποία οι συναλλαγές είναι αναστρέψιμες.
Η δε αποκεντρωμένη φύση του blockchain σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα μεμονωμένο σημείο ελέγχου ή αποτυχίας, γεγονός το οποίο μπορεί να το καταστήσει πιο ασφαλές και ανθεκτικό σε επιθέσεις ή παραβιάσεις δεδομένων.
Επίσης, το blockchain μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα για ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές συναλλαγές, καθώς δεν απαιτεί μεσάζοντες, όπως τράπεζες.

Νέο νόμισμα

Ο Emms στάθηκε στη συζήτηση για την ανάδυση ενός νέου νομίσματος εκ μέρους των BRICS, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια ως προς το «ποια μορφή θα πάρει αυτό».
Δεδομένου ότι όλες οι οικονομίες είναι διαφορετικές, ο ειδικός πρόσθεσε ότι δεν είναι οπαδός της προσέγγισης «ένα νόμισμα που ταιριάζει σε όλoυς».
Μάλιστα, υπενθύμισε την «καταστροφή που υπήρξε το ευρώ».
«Πιστεύω ότι μπορεί να δούμε ένα νόμισμα που θα υποστηρίζεται από ένα καλάθι διαφορετικών εθνικών νομισμάτων, όπως το ρωσικό ρούβλι, το κινεζικό ρενμίνμπι, η ρουπία Ινδίας, το ραντ Νότιας Αφρικής.
Το ότι τέτοιου είδους μεγάλες οικονομίες ενώνονται και σχηματίζουν θα επιτρέψει σε όλους να εκκαθαρίσουν τις πληρωμές μεταξύ τους με πολύ καλύτερο τρόπο» είπε ο οικονομικός αναλυτής.
Το σύστημα πληρωμών BRICS θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της «ασταμάτητης» τάσης αποδολαριοποίησης, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό δολάριο «δεν έχει τίποτα που να το υποστηρίζει» και «δεν υπάρχει κανένα εμπόρευμα που να βρίσκεται κάτω από αυτό».
«Το δολάριο ΗΠΑ δεν έχει τίποτα που να το υποστηρίζει.
Δεν υπάρχει κανένα εμπόρευμα που να βρίσκεται κάτω από αυτό, το οποίο στη συνέχεια επιτρέπει στη Federal Reserve να εκτυπώνει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσό του κατά κεφαλήν χρέους που παρουσιάζουν οι ΗΠΑ […] τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, το καθιστούν πραγματικά, κατά την άποψή μου, μη βιώσιμο», είπε ο ειδικός.
Παρομοίασε το δολάριο με χαρτοφυλάκιο που αναπόφευκτα θα καταρρεύσει μόλις οι άνθρωποι σταματήσουν να το χρησιμοποιούν.
Τα ανεξάρτητα κυρίαρχα έθνη δεν θα πρέπει να έχουν άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ να «τους λένε τι να κάνουν», πρόσθεσε.

Telegram

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το κρυπτονόμισμα TON που συνδέεται με το Telegram κατέρρευσε πρόσφατα μετά τη σύλληψη του Pavel Durov, ο ειδικός επεσήμανε πως έχει ήδη ανακάμψει, γεγονός που δείχνει τη στιβαρότητα της Telegram ως εταιρείας, η οποία έχει γίνει «θεσμός».
Η τιμή του TON υποχώρησε έως και 25% φθάνοντας στα 5,24 δολάρια στις 25 Αυγούστου, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της κράτησης του Durov.
Στη συνέχεια κατέρρευσε, υποχωρώντας κατά 93% μέσα σε λίγα λεπτά, για να επανέλθει στα 4,61 $, από τις 4 Σεπτεμβρίου.
«Όλοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Telegram επειδή έχει πλέον ξεπεράσει το WhatsApp».
Το Telegram είναι ένα «διαφανές και ασφαλές σύστημα», με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό του να είναι «πρόθυμος να πάει στη φυλακή για αυτό», σημείωσε ο Emms.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι η λειτουργία πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων της Telegram θα επεκταθεί και ότι «ο ουρανός είναι το όριο» για το TON.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης