Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αποτελεσματικό το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες - Το «μπαλάκι» των NPLs στους servicers

DBRS: Αποτελεσματικό το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες - Το «μπαλάκι» των NPLs στους servicers
Έχουν πραγματοποιηθεί 17 συναλλαγές στο πλαίσιο του «Ηρακλής» από τις συστημικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Επιτυχές κρίνει το πρόγραμμα «Ηρακλής» (1 και 2) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών η DBRS, σημειώνοντας ότι το βάρος για την πλήρη εξυγίανση πέφτει πλέον στους servicers και την ικανότητά τους να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα NPLs που αγόρασαν.
Από τον Δεκέμβριο του 2019, το πρόγραμμα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επιτρέποντας στους δείκτες NPLs να φτάσουν σε μονοψήφια επίπεδα από τα ιστορικά υψηλά του 2017, σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.
Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 17 συναλλαγές στο πλαίσιο του «Ηρακλής» από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μεταξύ του τέταρτου τριμήνου 2019 και του δεύτερου τριμήνου 2024.
Δεδομένου του πόσο επιτυχημένο ήταν το πρόγραμμα στην απομόχλευση των ελληνικών τραπεζών, το «Ηρακλής III» θα αποτελέσει το τελευταίο μέρος του προγράμματος.
«Ένας βασικός λόγος για την υψηλή ζήτηση τπυο προγράμματος μέχρι στιγμής είναι ότι ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα τραπεζών, επενδυτών/κατόχων ομολογιών και ρυθμιστικών αρχών. Οι τράπεζες είναι σε θέση να αποσυνδεθούν από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, απελευθερώνονται πόρους που μπορούν να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ η διατήρηση των ομολογιών επιτρέπει στις τράπεζες να αντικαταστήσουν μια ασταθή πηγή εισοδήματος με μια πιο σταθερή που δεν έχει απαιτήσεις κεφαλαίου», σχολιάζει η DBRS, συμπληρώνοντας πως, στο μέτωπο των επενδυτών, οι κάτοχοι senior ομολογιών επωφελούνται από την πρόσθετη προστασία που παρέχεται από την εγγύηση της κυβέρνησης.
Από ρυθμιστικής πλευράς, η μείωση των NPLs στο τραπεζικό σύστημα αυξάνει για τις τράπεζες ικανότητα χρηματοδότησης της οικονομίας με πιο ανταγωνιστικούς όρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξέλιξης των δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης NPLs των ελληνικών τραπεζών έφτασε στο αποκορύφωμά του το πρώτο τρίμηνο του 2017, 49,1% (ακαθάριστα 103,8 δισ. ευρώ). Αν και ακολούθησε σταδιακή μείωση, μόνο μετά την εισαγωγή του HAPS το 4ο τρίμηνο του 2019 ο δείκτης NPLs άρχισε να μειώνεται σημαντικά, κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 11 τρίμηνα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Καταγραφή_279.JPG
2_584.JPG
3_342.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης