Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AFP: Οι Έλληνες υποφέρουν από την ακρίβεια και η ΝΔ μιλά για... ανάκαμψη – Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις ο Μητσοτάκης

AFP: Οι Έλληνες υποφέρουν από την ακρίβεια και η ΝΔ μιλά για... ανάκαμψη – Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις ο Μητσοτάκης
Όπως επισημαίνεται, το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό…
Ουκ ολίγοι είναι οι Έλληνες που αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και προκλήσεις, σύμφωνα με αφιέρωμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την εγχώρια οικονομία.
Όπως επισημαίνεται, το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό, παρά τη σημαντική ανάκαμψη της χώρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξή της κατά 2%, υπεραποδίδοντας –υποτίθεται– έναντι των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ο λόγος για τις δύο όψεις του νομίσματος είναι ότι η Ελλάδα, μετά από μια σχεδόν δεκαετία οικονομικής κρίσης και πανδημικής ύφεσης, έχει σημαντικό έδαφος να καλύψει…
Η οικονομία «αναπτύσσεται και με σωστά μέτρα βελτιώνεται, αλλά έχει ξεκινήσει από πολύ χαμηλή βάση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος και επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.
Συν τοις άλλοις, όπως σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο, οι τιμές των κατοικιών και των τροφίμων έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού.
«Το κόστος ζωής εξουδετέρωσε μέρος της αύξησης των μισθών που είχαμε.
Ως αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα πολλών νοικοκυριών υποφέρουν», είπε ο Βέττας.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μητσοτάκη, η οποία βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, αποδίδει το υψηλό κόστος ζωής στην εκτίναξη των τιμών στην Ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται επί του παρόντος στο 22%, πολύ μακριά από το 40,56% που κέρδισε στις εθνικές εκλογές πέρυσι.
Ως εκ τούτου, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, o Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέο γύρο παροχών.

«Η ζωή είναι ακριβή»

Το 2023, σχολιάζει το AFP, η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην Βουλγαρίας…
Το δε μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα ήταν το μισό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ, περίπου 900 ευρώ κάτω από αυτόν της Γαλλίας.
Tην ίδια στιγμή, η ζωή είναι τόσο ακριβή που δεν μπορείς να διαθέσεις χρήματα για έκτακτες ανάγκες

Ούτε Ελβετία ούτε Σουηδία

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τοποθετώντας την Ελλάδα στη 16η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τη «σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ωστόσο «είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν έχει γίνει ούτε Ελβετία ούτε Σουηδία».
Ο Βέττας σημείωσε ότι ορισμένοι τομείς τα πήγαν καλύτερα από άλλους.
«Tα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας απότομης αύξησης στους μισθούς εξειδικευμένων επαγγελμάτων» πρόσθεσε ο Βέττας, δίνοντας τα παραδείγματα επιστημόνων πληροφορικής.
Αλλά για όσους εργάζονται σε τομείς όπως η φιλοξενία, μια μεγάλη βιομηχανία στην Ελλάδα, «δεν είναι εύκολο να βελτιώσεις τη θέση τους»
ασφδφασδσφαδσ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης