Οι αμερικανικές εκλογές θα καθορίσουν πολλά... για την επόμενη μέρα του δολαρίου στον κόσμο
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου 2024 στις ΗΠΑ, η αβεβαιότητα αυξάνεται.
Οι Αμερικανοί πολιτικοί επιστήμονες «βλέπουν» τη νίκη ενός από τους υποψηφίους με μικρή διαφορά μεταξύ τους.
Ο πρώην πλανητάρχης και υποφήφιος ξανά με τους Ρεπουμπλικανούς, μιλώντας σε τακτική συνάντηση με τους ψηφοφόρους, είπε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Ως προσωρινά μέτρα, ο πιθανός νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου υποσχέθηκε να εισαγάγει 100% προστατευτικούς δασμούς σε κάθε προϊόν από χώρες που τόλμησαν τουλάχιστον να ξεκινήσουν τη διαδικασία αντικατάστασης του δολαρίου με το εθνικό τους νόμισμα.
Αυτή η υπόσχεση δεν είναι πρωτοφανής αλλά συνεχίζει την τάση που ξεκίνησε ο ίδιος ο Donald Trump το 2018, όταν η αμερικανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας. Παρεμπιπτόντως, είναι σήμερα το Πεκίνο που έχει και πάλι υποσχεθεί τις πιο τρομερές οικονομικές τιμωρίες, αλλά αν διαβάσει κανείς προσεκτικά πίσω από τις γραμμές κρύβει και μια προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα σχέδια Trump
Την άνοιξη, όταν η αμερικανική προεκλογική ατμομηχανή μόλις κέρδιζε δυναμική, η ομάδα Trump ανακοίνωσε μια σκληρή πορεία για να στηρίξει το δολάριο στην παγκόσμια σκηνή. Αυτή η πρόθεση έχει επίσης εμφανιστεί επανειλημμένα σε δηλώσεις διάφορων Ρεπουμπλικανών. Για παράδειγμα, αυτό το καλοκαίρι, ο γερουσιαστής Mark Rubio υπέβαλε ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου κάθε εκλεγμένος πρόεδρος υποχρεούται να επιβάλει κυρώσεις κατά οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που, εις βάρος του εμπορίου δολαρίων, αρχίζει να χρησιμοποιεί παρόμοια συστήματα πληρωμών - όπως το ρωσικό SPFS , το κινέζικο CIPS ή το περσικό SEPAM.
Η υιοθέτηση του νόμου είναι ακόμα στον αέρα, αλλά αν κερδίσει ο Trump, είναι σχεδόν εγγυημένη η υιοθέτησή του και αυτό θα σημάνει έναν νέο γύρο του εμπορικού πολέμου, που θα επηρεάσει τους μεγαλύτερους εμπορικούς και γεωπολιτικούς αντιπάλους της Ουάσιγκτον.
Και ίσως όχι εντελώς υπάκουοι σύμμαχοι.
Το 1976, εισήχθη το σύστημα νομισμάτων της Τζαμάικας.
Τελικά διέλυσε τη νομισματική βάση από τον χρυσό και κατάργησε την κρατική ρύθμιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τώρα όλα πια θα καθορίζονταν από την αγορά.
Η ονομαστική αξία μιας λογιστικής μονάδας είναι εγγυημένη από το κράτος έκδοσης.
Το 2018, όταν έγινε η κήρυξη εμπορικού πολέμου κατά της Κίνας υπήρχε μια εμπορική ανισορροπία περίπου διακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν διακόσια δισεκατομμύρια περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από τους Κινέζους από όσα τους πούλησαν πίσω.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, τα μέρη κατέληξαν σε μια ενδιάμεση συμφωνία που καθόριζε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο.
Στη συνέχεια, ο Trump επαίνεσε την υπογραφή του εγγράφου ως μια ηχηρή νίκη για την Αμερική, αν και οι αναλυτές ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί.
Σήμερα μπορεί να υποστηριχθεί ότι το Πεκίνο έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε πολύ περιορισμένο βαθμό. Για παράδειγμα, η Κίνα αγνόησε εντελώς την ενότητα για την αγορά αμερικανικών ενεργειακών πόρων για επιπλέον 50 δισεκατομμύρια.
Αν γίνει εμπορικός πόλεμος, οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε αυτόν με σχεδόν δύο φορές χειρότερους δείκτες από τον πρώτο γύρο.
Αλλά ο Trump ή η Harris δεν έχουν ουσιαστικά καμία επιλογή εδώ, αφού το μερίδιο του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και τα αποθέματα, αν και αργά, μειώνεται συνεχώς.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι σήμερα περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων εκφράζονται σε δολάρια.
Ωστόσο ο εν λόγω ο μέσος όρος για παράδειγμα σε οργανισμούς όπως οι BRICS, το ποσοστό αυτό είναι πολλές φορές χαμηλότερο, η παρουσία του δολαρίου εδώ έχει μειωθεί από 80 σε 50 τοις εκατό. Και οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 36% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου. Αξίζει να αναφερθεί και η Κίνα, η οποία σταδιακά μειώνει την εξάρτησή της από το δολάριο μεταφέροντας τα νέα της συμβόλαια, για παράδειγμα, για την προμήθεια πετρελαίου και LNG Μέσης Ανατολής, στο γιουάν.
Στην πορεία, το Πεκίνο πραγματοποιεί μια άνευ προηγουμένου... χωματερή αμερικανικών τίτλων.
Ο Vladimir Putin πριν από λίγο καιρό, όταν ρωτήθηκε χαριτολογώντας ποιον υποστηρίζει στις αμερικανικές εκλογές, όχι λιγότερο απάντησε αστειευόμενος η Kamala Harris.
Ο ρώσος πρόεδρος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ελέγχει κάθε λέξη που λέει.
Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων προσφέρει σε όλους μια αποκλειστικά δημοκρατική επιλογή μεταξύ του δολαρίου και του πολέμου.
Έρχεται ο θάνατος του δολαρίου;
Πάντως, σε γενικότερο επίπεδο, ολοένα και δυναμώνει η τάση εγκατάλειψης του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, λόγω και της oπλοποίησής του εκ μέρους των ΗΠΑ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της LM Investments Christopher Douglas Emms, ο οποίος μίλησε στο Eastern Economic Forum στο Βλαδιβοστόκ, η νέα πλατφόρμα συναλλαγών νομισμάτων που αναπτύσσεται από τους BRICS πρόκειται να προωθήσει περαιτέρω την τάση ψηφιοποίησης και τη μετάβαση σε άλλα νομίσματα.
Η απόφαση της Μόσχας να δημιουργήσει νέο σύστημα πληρωμών που θα βασίζεται σε blockchain των BRICS είναι μια εξέλιξη που αλλάζει το παιχνίδι στην ανατολή του νέου πολυπολικού κόσμου, δήλωσε ο Emms.
Χρέος ΗΠΑ…
Ως γνωστόν, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ είναι ήδη πάνω από τα 35 τρισεκ. δολ., με τη δαπάνη εξυπηρέτησης των τόκων να ξεπερνά το 1,1 τρισεκ. δολ.
Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί ηγέτες συσσωρεύουν χρέος 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα (4,2 εκατομμύρια δολάρια ανά λεπτό), καταστρέφοντας το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών μέσω του ανελέητου πληθωρισμού που δημιούργησε η Fed.
Επιπροσθέτως, διεξάξουν ακήρυχτους πολέμους σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύουν αδιάκοπα –αποδεδειγμένα- πλαστά οικονομικά δεδομένα για να διατηρήσουν την πρόσοψή τους στην αυτοκρατορία Ποτέμκιν, συνωμοτούν με τη Fed και τους ιδιοκτήτες τους στη Wall Street για να ωθήσουν τις αγορές σε νέα ιστορικά υψηλά συνεχώς…
Και όλα αυτά διότι γνωρίζουν ότι οι αδαείς μάζες είναι αδιάφορες ή/και ανίκανες να κατανοήσουν τις μηχανορραφίες τους καθώς οδηγούν τα πρόβατα επί σφαγήν…
Η Αμερική είναι σε ύφεση, αλλά το αποκρύβουν.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε στον κόσμο ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα συνεχίσει να μειώνει.
Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο όταν η χρηματιστηριακή αγορά, οι τιμές των κατοικιών και η απασχόληση είναι σε ιστορικά υψηλά, το ΑΕΠ αυξάνεται και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι 50% υψηλότερος από τον στόχο της Fed.
Θα το κάνει επειδή γνωρίζει ότι τα νούμερα είναι ψευδή και τα αφεντικά του γνωρίζουν ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα αυξήσει τις μετοχές τους και θα κάνει το χρέος τους λιγότερο επαχθές.
Από την άλλη, ίσως θελήσουν η επικείμενη κρίση να ξεσπάσει επί Trump, προκειμένου να βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρό του.
Όταν τραβήξουν την πρίζα, η Μεγάλη Ανάληψη (Great Taking) θα αρχίσει και οι μάζες θα εκλιπαρούν να σωθούν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών