Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bocconi University: Η ΕΚΤ δεν έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια – Η Lagarde δεν τήρησε την υπόσχεσή της

Bocconi University: Η ΕΚΤ δεν έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια – Η Lagarde δεν τήρησε την υπόσχεσή της
Η κεντρική τράπεζα έπρεπε να διατηρήσει μια μέτρια περιοριστική στάση, γράφει ο καθηγητής του Bocconi University Ignazio Angeloni
Για την Ευρώπη ήταν ένα ζεστό καλοκαίρι, και όχι μόνο για τους τουρίστες.
Και στις δύο ακτές του Ατλαντικού oι κεντρικοί τραπεζίτες δέχονται μεγάλη πίεση από πολλές πλευρές -πολιτικούς κύκλους, χρηματοπιστωτικές αγορές, κοινή γνώμη- ώστε να μειώσουν τα επιτόκια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή του Bocconi University, Ignazio Angeloni, διαχρονικά, όλες οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες ή το πού βρίσκονται τα επιτόκια.
Τα επιτόκια που ακούγονται είναι πολλά:
Όπως αναφέρει ο Angeloni, o πληθωρισμός μειώνεται σταθερά προς τον στόχο του 2% - αν και η πρόοδος αμφισβητείται από το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες υστερούν.
Υπάρχει το ενδεχόμενο ύφεσης – αν και τα εισερχόμενα δεδομένα δεν επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα.
Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικό (αν και μειούμενο) αριθμό θέσεων εργασίας ανά μήνα, και στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οικονομικές προσδοκίες δεν απέχουν πολύ από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Τo ξαφνικό κραχ στις αγορές την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου φόβισε επενδυτές και αναλυτές, ωστόσο ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 στη συνέχεια έκανε ράλι τον επόμενο μήνα.

Fed - BoE

Συνεπώς, λέει ο Angeloni, οι κεντρικές τράπεζες καλό θα ήταν να σκεφτούν δύο φορές και να επαναλάβουν τους υπολογισμούς τους.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο σημείο.
Για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η πρόταση για νομισματική χαλάρωση είναι πειστική.
Έχοντας σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 χρόνων, τo επιτόκιο αναφοράς είναι στο ύψος του 5,25% - 5,5% - περίπου 3% πάνω από τις τρέχουσες μετρήσεις του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού.
Με τον πληθωρισμό σε μια ήπια καθοδική πορεία και τις αγορές εργασίας να προσγειώνονται προφανώς ηπίως, μια μείωση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες θα έστελνε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, διατηρώντας παράλληλα την περιοριστική στάση που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληθωρισμού.
Μια περικοπή της τάξης 0,50% θα ήταν μεγάλη, αλλά εξακολουθεί να πληροί το κριτήριο.
Ο πρόεδρος της Fed Jay Powell στην ομιλία του στο Jackson Hall ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα για μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι «η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής».
Αυτή η άποψη εξακολουθεί να δικαιολογείται καθώς το καλοκαίρι των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος του.
Επίσης, οι δείκτες της Τράπεζας της Αγγλίας είναι κοντά σε εκείνους της Fed, με τον καταναλωτή πληθωρισμό λίγο πιο κοντά στον στόχο του 2%, αλλά αναμένεται να ανακάμψει.
Η διαφορά έγκειται στο ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε ήδη το επιτόκιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές - μια αμφιλεγόμενη απόφαση που εγκρίθηκε ενάντια στην ψήφο του επικεφαλής οικονομολόγου της Huw Pill.
Η περίπτωση για εκ νέου περικοπή είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι ήταν τον Ιούλιο και λιγότερο ισχυρή από ό,τι είναι για τη Fed τώρα.

Η περίπτωση της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον Angeloni, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Όχι μόνο μείωσε τα επιτόκια πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, στο 3,50%, το ποσοστό της είναι ήδη σταθερά πολύ χαμηλότερο από αυτό της αντίστοιχης στην άλλη πλευρά του ωκεανού.
Πρόκειται για κληρονομιά της περιόδου 2014-2019, όταν η κεντρική τράπεζα πειραματίστηκε με αρνητικά επιτόκια και τα κράτησε εκεί για περίπου ένα χρόνο - μέχρι που ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται.
Αυτή η πορεία δράσης σημαίνει ότι σήμερα η ΕΚΤ έχει μικρότερο περιθώριο από άλλες κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσει την πολιτική της.
Μην ξεχνάτε ποτέ: η νομισματική στάση εξαρτάται από τα επίπεδα των επιτοκίων και όχι από τις αλλαγές.
Τα τελευταία είναι ενδείξεις πιθανών μελλοντικών επιπέδων.
Η τελευταία ανάγνωση του γενικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 2,2% τον Αύγουστο, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το επίπεδο του Ιουλίου, παρέχει λιγότερη άνεση από ό,τι φαίνεται.
Ο βασικός πληθωρισμός, στο 2,8%, δεν άλλαξε.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε από το 4% στο 4,2%.
Η πτώση του γενικού πληθωρισμού τον Αύγουστο εξαρτήθηκε πλήρως από μια σημαντική, αλλά πιθανώς ακανόνιστη, πτώση των τιμών της ενέργειας.
Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον, όχι μια οριστική προτροπή για δράση.
Συνεπώς, η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει μια μέτρια περιοριστική στάση για να σημειώσει περαιτέρω αποπληθωριστική πρόοδο.
Όπως είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Philip Lane, στο Jackson Hole, «η επιστροφή στον στόχο δεν είναι ακόμη ασφαλής».
Το τρέχον επίπεδο των πραγματικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, περίπου στο 1,5% ή στην πραγματικότητα χαμηλότερα εάν κάποιος χρησιμοποιήσει τον πυρήνα του πληθωρισμού για να αποπληθωρίσει το ονομαστικό επιτόκιο, είναι απαραίτητο ληφθεί υπόψη για αυτόν τον σκοπό.
«Η ΕΚΤ έπρεπε να διατηρήσει αυτό το επίπεδο τον Σεπτέμβριο.
Η Christine Lagarde δηλώnει συχνά ότι η κεντρική τράπεζα της οποίας ηγείται δεν ακολουθεί τη Fed αλλά χαράζει τη δική της πορεία, επειδή οι δύο οικονομίες είναι διαφορετικές. Δυστυχώς, δεν τήρησε την υπόσχεσή της…» καταλήγει ο καθηγητής του ιταλικού πανεπιστημίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης