Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβαθμίζεται σε θετικό το trend για Eurobank και Εθνική Τράπεζα, με αξιολόγηση BBB (low)

DBRS: Αναβαθμίζεται σε θετικό το trend για Eurobank και Εθνική Τράπεζα, με αξιολόγηση BBB (low)
Νέα αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για τις τράπεζες προαναγγέλλει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend) για Eurobank και Εθνική Τράπεζα η DBRS Ratings, διατηρώντας σε BBB (low) -επενδυτική βαθμίδα- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (καταθέσεις) για τις δύο τράπεζες.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την αντίστοιχη απόφαση για το αξιόχρεο της Ελλάδας την Παρασκευή 6/9, ενώ επισημαίνει πως βαθμολογεί τις δύο συστημικές τράπεζες μία βαθμίδα κάτω από αυτή του ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα, σημειώνει πως αν το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβαθμιστεί μελλοντικά, θα ακολουθήσει και αναβάθμιση στη βαθμολογία των δύο τραπεζών. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν από τυχόν ευνοϊκές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την εξυγίανση τραπεζών.
Για τη Eurobank, η αναβάθμιση του trend απορρέει από τη βελτιωμένη κερδοφορία, την ποιότητα του ενεργητικού και τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα. Αντίστοιχα είναι και τα κριτήρια για την αναβάθμιση του trend στην Εθνική Τράπεζα.

Συνεχιζόμενη βελτίωση

Σε ξεχωριστή έκθεση την Παρασκευή 13/9, η DBRS ανέφερε πως η συνεχιζόμενη πρόοδος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, που ενισχύει την ανθεκτικότητά του, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή του trend από σταθερό σε θετικό για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αναφέρει η DBRS, σε νέα ανάλυσή της για τον κλάδο.
Ένας πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να παρέχουν περαιτέρω πιστώσεις στην οικονομία.
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, άλλωστε, έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και βελτίωσε την ποιότητα των κεφαλαίων του, χάρη στην άνοδο της κερδοφορίας, ενώ και το ΤΧΣ, πιθανότατα θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να διαθέσει τις εναπομείνασες συμμετοχές του στον κλάδο, οδηγώντας σε μια πιο διαφοροποιημένη μετοχική δομή που μειώνει τη σύνδεση του χρηματοπιστωτικού τομέα με το ελληνικό κράτος.

Η πώληση κρατικών συμμετοχών μειώνει τους δεσμούς των τραπεζών με το κράτος

Η αποεπένδυση των συμμετοχών του ΤΧΣ, που ανακοινώθηκε ήδη στα τέλη του 2023, ήταν μια θετική εξέλιξη στον κλάδο, αναφέρει η DBRS, καθώς οδήγησε σε πιο διαφοροποιημένες ιδιοκτησιακές δομές, προσέλκυσε ξένους επενδυτές και μείωσε τις διασυνδέσεις με την το κράτος.
Το ΤΧΣ εκχώρησε πλήρως τις μετοχές του σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και εν μέρει στην Εθνική Τράπεζα επιστρέφοντας στο δημόσιο περίπου 3 δισ. ευρώ. Πλέον το ΤΧΣ, που είχε μεγάλα μερίδια σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες, διατηρεί μερίδιο περίπου 18% στην Εθνική και ποσοστό περίπου 72,5% στην Attica Bank.
Μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, το μερίδιο της κυβέρνησης είναι πιθανό να μειωθεί σε περίπου 35% και πιθανότατα θα βοηθήσει τον δείκτη NPEs του τραπεζικού συστήματος να υποχωρήσει περαιτέρω.
Η σημαντική μείωση των ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η αποεπένδυση στον τραπεζικό τομέα σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα και αναμένεται να διευκολύνει την αυξημένη πρόσβαση σε πίστωση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτιμά επίσης η DBRS.
Αυτό έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την πραγματική οικονομία μέσω επενδύσεων, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Η πιστωτική επέκταση προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αυξήθηκε σε 9,7% ετησίως τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με 3,1% ετησίως τον Ιούλιο του 2023.
Αυτό είναι το κλειδί υπό το πρίσμα της επιτυχούς κατανομής των κεφαλαίων της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Μέχρι στιγμής, το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετεύσει μόνο 2,2 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ, αλλά η DBRS αναμένει επιτάχυνση στο μέλλον.
Η παροχή πιστώσεων σε ελληνικές εταιρείες θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το επενδυτικό της χάσμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Η ισχυρότερη κερδοφορία θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου

Τέλος, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και άρχισαν επίσης να διανέμουν μερίσματα, ένα ακόμη σημάδι αποκατάστασης της κανονικότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατά την DBRS.
Η ισχυρότερη κερδοφορία επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν το μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιό τους, το οποίο μειώθηκε στο 44% των ιδίων κεφαλαίων προληπτικής εποπτείας στο τέλος του 2023, μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.
Οι DTC αντιπροσωπεύουν κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας που δεν παρέχει ικανότητα απορρόφησης ζημιών και προσθέτει μια ενδεχόμενη υποχρέωση για την κυβέρνηση.
Εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να διατηρούν υγιή κερδοφορία, ανάλογα με τη μερισματική πολιτική, οι DTC αναμένεται να μειωθούν σταδιακά.
Αυτό θα μείωνε περαιτέρω τη σύνδεση με το κράτος.
Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομικά τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου εγχώριων κρατικών ομολόγων και κρατικών εγγυήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης