Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγιδευμένες αιωνίως στο χρέος οι δυτικές οικονομίες - Μόνη σωτηρία για τις κυβερνήσεις... ο πληθωρισμός

Παγιδευμένες αιωνίως στο χρέος οι δυτικές οικονομίες - Μόνη σωτηρία για τις κυβερνήσεις... ο πληθωρισμός
«Αν πιστεύατε ότι η νομισματική καταστροφή που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια ήταν υπερβολική, περιμένετε μόνο τα δεινά που θα υποστούμε στο μέλλον»
Σχετικά Άρθρα
Οι δυτικές οικονομίες έχουν παγιδευτεί σε ένα σπιράλ χρέους δίχως να υπάρχει διαφυγή, σχολιάζει στο blog του ο γνωστός οικονομολόγος Daniel Lacalle, υπογραμμίζοντας ότι, σε μία προσπάθεια να μειώσουν το πολιτικό κόστος, οι κυβερνήσεις καταφεύγουν στον πληθωρισμό για να παρουσιάσουν βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις.
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15 τρισ. το 2023 και έφθασε τα 313 τρισ. δολάρια, νέο ιστορικό υψηλό, με το 55% αυτής της αύξησης να προέρχεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τούτου λεχθέντος, οι μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις (συνταξιοδοτικά Ταμεία κλπ.) στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχονται σε 72 τρισ. δολάρια, σχεδόν το 300% του ΑΕΠ. Αυτό το ποσοστό μπορεί μοιάζει υψηλό αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη σε Ισπανία (500%), Γαλλία (400%) και Γερμανία (350%).

«Δεν υπάρχει διαφυγή από το χρέος. Η πληρωμή για τις πλασματικές υποσχέσεις της κυβέρνησης σε χαρτονόμισμα θα έχει ως αποτέλεσμα ένα διαρκώς υποτιμούμενο νόμισμα, εξαθλιώνοντας έτσι όσους κερδίζουν μισθό ή έχουν αποταμιεύσεις. Ο πληθωρισμός είναι ο κρυφός φόρος και είναι πολύ βολικό για τις κυβερνήσεις επειδή κατηγορούν πάντα τα καταστήματα ή τις επιχειρήσεις.
Οι κυβερνήσεις θέλουν περισσότερο πληθωρισμό για να μειώσουν τον αντίκτυπο του τεράστιου χρέους και των μη χρηματοδοτούμενων υποχρεώσεων σε πραγματικούς όρους. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να σας φορολογήσουν περισσότερο, επομένως θα σας φορολογήσουν έμμεσα καταστρέφοντας την αγοραστική δύναμη του νομίσματος.
Οι υψηλοί φόροι δεν είναι εργαλείο για τη μείωση του υψηλού χρέους, αλλά μάλλον για τη διαιώνιση της απαλλοτρίωσης του εθνικού πλούτου. Χώρες με υψηλούς φόρους έχουν επίσης τεράστια επίπεδα δημόσιου χρέους.
Αν πιστεύατε ότι η νομισματική καταστροφή που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια ήταν υπερβολική, περιμένετε μόνο τα δεινά που θα υποστούμε στο μέλλον», προειδοποιεί ο Daniel Lacalle, υπενθυμίζοντας ότι το 2024 ο πλανήτης έχει δει περισσότερες από εβδομήντα εκλογές όπου κανένα από τα κόμματα με πρόσβαση στην εξουσία δεν μπήκε στον κόπο να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη μείωση του χρέους.
«Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί κατανοούν ότι μπορούν να υποσχεθούν οτιδήποτε χρησιμοποιώντας χρήματα κάποιου άλλου και πολλοί ψηφοφόροι θα αποδεχτούν εύκολα την πλάνη της φορολόγησης των πλουσίων. Φυσικά, η υποβάθμιση του νομίσματος οδηγεί σε ευρεία εξαθλίωση.
Η Kamala Harris υπόσχεται φορολογικές εκπτώσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις και για όσους αγοράζουν πρώτη φορά σπίτι, καθώς και για οικογένειες με παιδιά. Είναι ξεκαρδιστικό.
Ο πληθωρισμός, ένας κρυφός φόρος, καταναλώνει τα κέρδη και τις αποταμιεύσεις τους, ενώ οι υψηλοί άμεσοι και έμμεσοι φόροι απορροφούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 16 τρισ. δολάρια μεταξύ 2024 και 2034, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας κίνδυνος ύφεσης. Το τεράστιο δημόσιο χρέος των 35 τρισ. δολαρίων, μαζί με τις επόμενες αυξήσεις του, έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει το νόμισμα. Οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο χρέος, μειωμένη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την τελική διάλυση της μεσαίας τάξης, απουσία ενός σχεδίου υπέρ της ανάπτυξης και σοβαρής υποστήριξης για την αγοραστική δύναμη του νομίσματος.
Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί χρειάζονται τις ψήφους της μεσαίας τάξης για να φτάσουν στην εξουσία και πρέπει επίσης να διαβρώσουν τις αποταμιεύσεις και τους μισθούς αυτής της μεσαίας τάξης, για να μειώσουν το βάρος του δημόσιου χρέους σε πραγματικούς όρους. Όταν η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να εκτυπώσει και να εκδώσει περισσότερο χρέος, το πληρώνετε».
Τα τρισ. δολάρια ωστόσο, χρειάζονται μια δικαιολογία για να παρουσιαστούν ως η λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις. Μια ύφεση ή μια σημαντική επιβράδυνση θα αποτελέσουν το έναυσμα για την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής της αγοραστικής δύναμης των νομισμάτων. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο πληθωρισμός είναι ήδη εμφανής και επίμονος.
«Πώς μπορούν οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την καταστροφή νομισμάτων όταν οι πολίτες είναι ήδη αναστατωμένοι για τις υψηλές τιμές; Πρώτα πρέπει να σε φιμώσουν.
Νομίζετε ότι υπερβάλλω;
Εάν η κυβέρνηση πίστευε πραγματικά ότι θα ήσασταν σε καλύτερη κατάσταση και θα ευημερούσατε με τις πολιτικές της, θα ενθάρρυναν την ελευθερία του λόγου γιατί όλοι θα εκτιμούσαν τις βελτιώσεις της ευημερίας τους. Πρέπει να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου γιατί ξέρουν ότι θα σας κάνουν φτωχότερους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για εσάς να προστατευτείτε από τις υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση και να κατανοήσετε τους λόγους πίσω από την καταστροφή των χρημάτων», καταλήγει ο οικονομολόγος...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης