Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Τρόμος τα ιρανικά drones των Ρώσων - H EE χρειάζεται πολλά δισ. για αεράμυνα - Μονόδρομος το κοινό χρέος

Bruegel: Τρόμος τα ιρανικά drones των Ρώσων - H EE χρειάζεται πολλά δισ. για αεράμυνα - Μονόδρομος το κοινό χρέος
Η συνολική επένδυση για την αεράμυνα θα πρέπει να ανέλθει σε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια»

Το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων στην αεράμυνα πρέπει να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση του Bruegel, ώστε να προστατεύσει καλύτερα τον εναέριο χώρο της από πιθανά ρωσικά πλήγματα.
Το ζήτημα της αεράμυνας έχει αποκτήσει νέα επείγουσα σημασία τους τελευταίους μήνες, αφού αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνετρίβη στη Λετονία νωρίτερα αυτό το μήνα, σημειώνει το Bloomerg.
Η Γερμανία εγκαινίασε το 2022 την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασπίδα του Ουρανού με στόχο να καταστήσει την ήπειρο λιγότερο ευάλωτη σε αεροπορικές επιδρομές σε μια εποχή αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης.

Σθεναρά αντίθετο το Βερολίνο

Ωστόσο, η πορεία χρηματοδότησής της παραμένει αβέβαιη, ειδικά από τη στιγμή που το Βερολίνο παραμένει σθεναρά αντίθετο στην έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ, μια στάση που επανέλαβε μετά την πρόσφατη έκθεση του Mario Draghi για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
«Το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για τη Γερμανία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Guntram Wolff, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel και συντάκτης της έκθεσης.
Περίπου 21 κράτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, αλλά «τώρα το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να τους πείσουμε να δαπανήσουν χρήματα», πρόσθεσε.
Η εστίαση σε ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως η αεράμυνα, θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστούν τα απρόθυμα κράτη μέλη να αποδεχθούν την ιδέα του κοινού χρέους της ΕΕ.
«Η αεράμυνα είναι τόσο σημαντική επειδή είναι εξαιρετικά ορατό ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό: Αυτό που παρέχεις σε κάθε μεμονωμένη χώρα παρέχει οφέλη στους γείτονές της», δήλωσε ο Wolf.
Μια μεμονωμένη συστοιχία πυραύλων Patriot κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η έκθεση Bruegel εκτιμά ότι η συνολική επένδυση του μπλοκ θα πρέπει να ανέλθει σε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια».

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης