Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Natixis: Χωρίς πραγματική ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος θα πνίξει την Ευρωζώνη! - Με δύο τρόπους μπορεί να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός, αλλά ο ένας δεν έχει ένθερμους υποστηρικτές...

Natixis: Χωρίς πραγματική ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος θα πνίξει την Ευρωζώνη! - Με δύο τρόπους μπορεί να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός, αλλά ο ένας δεν έχει ένθερμους υποστηρικτές...
Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη, αν η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι υποτονική και κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα;
Την απάντηση στο μείζον αυτό ερώτημα έρχεται να δώσει η Natixis, στην τελευταία 9σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "What would happen to the euro-zone crisis if the euro zone's potential growth remains extremely low?".
Στην εν λόγω έκθεση, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, ο οίκος αναλύει τις παραμέτρους ενός σημαντικού κινδύνου που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ προτείνει ταυτόχρονα και δύο πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του...
"Η δυναμική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, σχεδόν μηδενική", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Natixis και προειδοποιούν: Στην τρέχουσα συγκυρία, μάλιστα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη, κανένα σημάδι επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Στον αντίποδα μάλιστα, υποστηρίζουν, διακρίνεται μια άκρως ανησυχητική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ποιος είναι όμως ο πραγματικός κίνδυνος; Χωρίς ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να μειωθεί. Χωρίς ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών κρατών θα συνεχίσει να διογκώνεται... Τότε θα καταστεί μη βιώσιμο.
Υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό;
Η Natixis παρουσιάζει δύο πιθανές λύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με στόχο την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, εκείνου που προβλέπει μη βιώσιμο χρέος για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Αναλυτικά:
- Αύξηση της παραγωγικότητας.
Η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να επιτευχθεί μέσω υιοθέτησης πολιτικών που στοχεύουν: στη στήριξη της έρευνας, της απασχόλησης, της διαμόρφωσης του κόστους εργασίας, της διαμόρφωσης της φορολογικής πολιτικής, του καθορισμού των τιμών ενέργειας.
- Αναδιάρθρωση (haircut) του δημοσίου χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Μια αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο. Αν και συνιστά μια λύση πιθανή, στην τρέχουσα συγκυρία, δεν μπορεί να βρει ένθερμους υποστηρικτές στους κύκλους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης