Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ψυχραιμία στις αγορές πετρελαίου, δεν αναμένουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή - Οι κίνδυνοι παραμένουν

Ψυχραιμία στις αγορές πετρελαίου, δεν αναμένουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή - Οι κίνδυνοι παραμένουν
Οι τιμές του πετρελαίου δεν αντέδρασαν έντονα, στον θάνατο του ηγέτη της Hezbollah έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Σχετικά Άρθρα

Ψυχραιμία επικράτησε σήμερα (30/9/2024) στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές να μην αντιδρούν έντονα αφού η Hezbollah επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της σκοτώθηκε την Παρασκευή (27/9/2024) σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι ο Hassan Nasrallah, ο οποίος ήταν επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής οργάνωσης Hezbollah για περισσότερα από τριάντα χρόνια, σκοτώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια «στοχευμένης επίθεσης» στην έδρα της οργάνωσης στη Βηρυτό.
Ο θάνατος του Nasrallah έρχεται έπειτα από αρκετούς μήνες συγκρούσεων και είχε προκαλέσει ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση με τη συμμετοχή του Ιράν. Οι IDF χαρακτήρισαν τον Nasrallah ως τον «κεντρικό υπεύθυνο λήψης αποφάσεων» και «στρατηγικό ηγέτη» της ομάδας.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου δεν σημείωσαν σημαντική άνοδο. Η τιμή του brent ενισχύθηκε 1,56% στα 73,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού WTI διαπραγματεύονταν 1,09% υψηλότερα στα 68,19 δολάρια το βαρέλι.
Ενώ οι εχθροπραξίες σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν ενταθεί, δεν υπήρξε καμία διακοπή της προσφοράς πετρελαίου, παρατήρησε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. «Η αγορά πετρελαίου δεν αναμένει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ που θα επηρέαζε την προσφορά», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.
Από τη σύγκρουση Hamas-Ισραήλ που ξεκίνησε πέρυσι, οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου ήταν περιορισμένες. Η αγορά πετρελαίου παραμένει επίσης υπό πίεση, καθώς η αυξημένη παραγωγή από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γουιάνα συμπληρώνει την εικόνα της προσφοράς, επιπλέον της στασιμότητας της κινεζικής ζήτησης, ενώ ο ΟΠΕΚ+ καθυστέρησε την αποκατάσταση των περικοπών της παραγωγής του, υποστήριξε ο Lipow.
«Η εξόντωση της ηγεσίας της Hezbollah θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αντίδραση που θα καταλήξει να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου, αλλά δεδομένου ότι δεν επηρέασε άμεσα [τις προμήθειες πετρελαίου] ... η αγορά πετρελαίου πιθανότατα δεν θα τιμολογήσει μεγάλο πρόσθετο κίνδυνο προς το παρόν», δήλωσε ο Josh Young επικεφαλής επενδύσεων της Bison Interests.

Ο κίνδυνος για τιμή πετρελαίου στα 100 δολ.

Ωστόσο, και οι δύο εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι μια ταχεία κλιμάκωση των συγκρούσεων θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου να αγγίξουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, δήλωσε ο Lipow. Αν και απίθανο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές του πετρελαίου θα έκαναν άλμα κατά 30 δολάρια ανά βαρέλι αν συνέβαινε αυτό.
«Εάν τα γεγονότα πάρουν γρήγορα σπειροειδή μορφή, οποιαδήποτε ουσιαστική διακοπή των ιρανικών προμηθειών πετρελαίου ή των εξαγωγών πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι», δήλωσε ο Young.
Το στενό, μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι ένα ζωτικής σημασίας κανάλι στο οποίο ρέει καθημερινά περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας υδάτινη οδό που συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης