Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μεθυσμένο από τη νίκη, το Ισραήλ κατά της Hezbollah… ανοίγει τις πύλες της κολάσεως – Στο μέλλον θα πληρώσει βαρύ τίμημα

Μεθυσμένο από τη νίκη, το Ισραήλ κατά της Hezbollah… ανοίγει τις πύλες της κολάσεως – Στο μέλλον θα πληρώσει βαρύ τίμημα
Οι Ισραηλινοί γιορτάζουν τα «επιτεύγματά» τους στον Λίβανο, αλλά…
Ακόμα πανηγυρίζουν και θριαμβολογούν τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ για την εξουδετέρωση του ακραίου ισλαμιστή ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah, επισημαίνει σε ανάλυσή της η δημοσιογράφος του Middle East Eye, Lubna Masarwa και συνεχίζει: Η χαρά των μέσων ενημέρωσης διανθίστηκε με πολιτικούς της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς.
«Ο Yair Golan, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην επικεφαλής του κόμματος Meretz, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν ο πιο αριστερός πολιτικός στη χώρα, ήταν κατενθουσιασμένος με τη δολοφονία.
Έγραψε στο X: “Η δολοφονία του Nasrallah είναι ένα τεράστιο και σημαντικό επίτευγμα.
Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή”» σημειώνει η Masarwa.
Η κοινωνία του Ισραήλ, βαθιά πολωμένη μέχρι πρότινος σχετικά με την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα, συνασπίστηκε πιστεύοντας ότι η ηγεσία της Hezbollah εξαλείφθηκε.
Ο Yair Lapid, ηγέτης της αντιπολίτευσης, έγραψε: «Ας γνωρίζουν όλοι οι εχθροί μας ότι όποιος επιτεθεί στο Ισραήλ θα πεθάνει».

Νέα εποχή;

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο με ισραηλινά τζετ να απογειώνονται από την αεροπορική βάση Hatzerim στην έρημο Negev, στο οποίο ακούγονταν οι ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ ενός διοικητή της αεροπορίας και των πιλότων του.
«Κάνατε επίδειξη νίκης εδώ, πιστεύω», ακούγεται να λέει ο υποστράτηγος Tomer Bar, διοικητής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, στο βίντεο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους. «Μπράβο. Απέραντη περηφάνια».
Ένας πιλότος απαντά: «Θα φτάσουμε σε όλους, παντού». Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό.
Η Haaretz ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός θέλει εισβολή στον νότιο Λίβανο…
Όπως αποκαλύπτεται, οι επιτελείς του IDF κρίνουν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, που η Hezbollah τελεί σε σοκ μετά τα χτυπήματα των δύο τελευταίων εβδομάδων, να περάσουν τα σύνορα, προτού το Ιράν προλάβει να αναπληρώσει τα αποθέματά του με πυραύλους.
Άλλα μέσα αναφέρουν ότι τρεις μονάδες του IDF, σχεδόν 3.000 άνδρες, έχουν αποσταλεί στη Δυτική Όχθη.
Με άλλα λόγια, το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο σε τρία μέτωπα, και κερδίσει και στα τρία.
Πιστεύει ότι του δόθηκε μια χρυσή ευκαιρία, δεδομένου ότι στην ηγεσία των ΗΠΑ βρίσκεται ένας αδύναμος πολιτικά και σωματικά πρόεδρος, ο Joe Biden, ο οποίος προφανώς αδυνατεί να συγκρατήσει τον Netanyahu.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μέχρι τώρα έχει αψηφήσει τον Biden τρεις φορές: με την εκ νέου κατάληψη της Rafah, την απόρριψη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη Hamas και τώρα με το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στον Λίβανο.
Σύμφωνα με τη Masarwa, o Netanyahu αναμενόταν, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα να βρεθεί σε δεινή θέση – τους αψήφησε όλους με περιφρόνηση.
Ο Netanyahu σήκωσε το μεσαίο του δάχτυλο μέχρι και στον αρχισύμμαχό του, τις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα της άρνησης των ΗΠΑ να διακόψει όλες τις προμήθειες όπλων έχει συνέπειες: δεν υπάρχουν εμπόδια στο φονικό πάρτι που έχει στήσει.

Χωρίς κόκκινες γραμμές

Οι Ισραηλινοί πιλότοι και οι χειριστές drone δεν χρειάζεται να σκεφτούν πόσοι άμαχοι θα μπορούσαν να σκοτωθούν από έναν πύραυλο που βάλει κατά ενός υποτιθέμενου στόχου.
Οι αποφάσεις για τα χτυπήματα έχουν ανατεθεί σε περιφερειακούς διοικητές στρατού, των οποίων η εξουσία έχει διευρυνθεί σημαντικά.
Για εξοικονόμηση χρόνου, δεν υπάρχουν «γραφειοκρατικά εμπόδια» στην αλυσίδα εντολών.
Όλοι στον Λίβανο, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη είναι στόχοι.
«Τα ταμπού σχετικά με τη δολοφονία παιδιών έχουν εξαφανιστεί.
Δεν υπάρχουν όρια ή κόκκινες γραμμές σε αυτόν τον πόλεμο.
Το Ισραήλ οδηγεί ένα ολόκληρο έθνος σε λιμοκτονία, προβαίνει σε βασανισμούς και βιασμούς στις φυλακές του και… πανηγυρίζει.
Πιστεύεται ότι το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιδρομών του κατά του κέντρου διοίκησης της Hezbollah στον Λίβανο σκότωσε 300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι - και η διεθνής κοινότητα παραμένει ως επί το πλείστον σιωπηλή.
Πλέον, μεθυσμένο από δύναμη, το Ισραήλ τελεί υπό βαθιά αυταπάτη.
Ο αποδεκατισμός της ηγεσίας και των ανώτερων διοικητών της Hezbollah δεν έχει και δεν μπορεί να σκοτώσει την οργάνωση - ούτε θα σταματήσει τη νέα γενιά μαχητών που έρχεται, και η οποία δεν θα νιώσει τους περιορισμούς της προηγούμενης γενιάς.
Ούτε το Ισραήλ μπορεί να εγγυηθεί τι θα ακολουθήσει.
Μέχρι τώρα η Hezbollah δεν είχε βάλει στο στόχαστρο αμάχους και δεν ενδιαφερόταν να εμπλακεί σε μεγάλο πόλεμο με το Ισραήλ.
Οι επιθέσεις τους σχεδιάστηκαν για να καταδείξουν τη στρατιωτική ικανότητα της Hezbollah και όχι για να προκαλέσουν καταληκτικά πλήγματα.
Η Hezbollah είχε πει επίσης ότι η σύγκρουση θα τερματιστεί τη στιγμή που θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - αυτός ο περιορισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαφανιστεί, σημειώνει η δημοσιογράφος του Middle East Eye.
Τώρα ο πόλεμος είναι υπαρξιακός…

Το τίμημα;

Σύμφωνα με τη Masarwa, το «τίμημα» είναι μια ερώτηση που σπάνια κάνει το Ισραήλ στον εαυτό του.
Αυτή η μακρά ιστορία πολιτικών δολοφονιών, που έχει σχεδιαστεί για να τρομοκρατεί, δεν έχει είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη κάποιας οργάνωσης…
Η Hezbollah είναι υποχρεωμένη να σταθεί στα πόδια της και να αντεπιτεθεί, σημειώνει η Masarwa.
Επιδεικνύοντας τη δύναμή του και κραδαίνοντας την πύρινη ρομφαία του, το Ισραήλ κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα γενιά Αράβων που μια μέρα θα αναζητήσει εκδίκηση.
Συνεπώς, κάθε στρατιωτική δύναμη έχει όρια. Ο μόνος τρόπος ώστε το Ισραήλ να κατοχυρώσει την ασφάλειά του θα είναι να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσει την κατοχή.
Διαφορετικά το μόνο που θα έχει κάνει είναι να έχει ανοίξει τις πύλες της κολάσεως για έναν πόλεμο δίχως τέλος…
Το Ισραήλ μπορεί να ξανακαταλάβει το νότιο Λίβανο και τη βόρεια Γάζα.
Μπορεί να καταστρέψει σπίτια και αμέτρητες ζωές. Μπορεί να κάνει πόλεμο με ολόκληρη την περιοχή.
Αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει την κύρια πηγή της σύγκρουσης, που είναι το Παλαιστινιακό.
Το «Μεσανατολικό» είναι ένα ζήτημα από το οποίο το Ισραήλ, όσους πολέμους κι αν κάνει, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει.
Και οι μελλοντικές γενιές Ισραηλινών θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τα δεινά που έχει προκαλέσει η χώρα τους στους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους για τις επόμενες δεκαετίες.
Σήμερα οι Ισραηλινοί γιορτάζουν τα επιτεύγματά τους στον Λίβανο. Όμως η νίκη θα έχει τεράστιο τίμημα.
Το «κατόρθωμα» του Ισραήλ ήταν να σκοτώσει περίπου 1.000 Λιβανέζους σε μια εβδομάδα, 50 εκ των οποίων είναι παιδιά.
Οι εικόνες καταστροφής στη Γάζα και τον Λίβανο θα μείνουν στη συλλογική συνείδηση: το Ισραήλ μπορεί να δώσει ζωή στην εθνική του αποστολή μόνο αφαιρώντας ολοένα και περισσότερες ζωές όσων υπόκεινται στην κυριαρχία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης