Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στην κόψη του ξυραφιού η ΕΚΤ - Τι εμποδίζει νέα μείωση επιτοκίων, παρά την πτώση του πληθωρισμού

Στην κόψη του ξυραφιού η ΕΚΤ - Τι εμποδίζει νέα μείωση επιτοκίων, παρά την πτώση του πληθωρισμού
Με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμένει πεισματικά υψηλός, η απόφαση για μείωση ή όχι, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σύμφωνα με την Oxford Economics
Η πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κάτω από το 2% τον Σεπτέμβριο σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι ελαφρώς πιο πιθανό να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, εκτιμούν οι αναλυτές της Oxford Economics.
Ωστόσο, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμένει πεισματικά υψηλός, η απόφαση για μείωση ή όχι, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Στο 1,8% ετησίως, ο γενικός πληθωρισμός βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.
Μια σημαντική επίδραση βάσης στις τιμές της ενέργειας ήταν το κλειδί για την υποχώρηση του συνολικού αριθμού, με τον πυρήνα του πληθωρισμού να υποχωρεί ελαφρώς στο 2,7% ετησίως.
Τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου δεν ενισχύουν υπερβολικά τις εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, αλλά το συμβούλιο μπορεί να βρει ίσα-ίσα μια πλειοψηφία για να μειώσει, δεδομένων των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης.
Οι τελικοί δείκτες PMI μεταποίησης υπογραμμίζουν τις πολύ αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Με εξαίρεση τον αυξανόμενο ισπανικό δείκτη PMI μεταποίησης, ο βιομηχανικός τομέας της ευρωζώνης βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σημειώνουν οι αναλυτές.

inflation_1.JPG

Οι χαμηλές ενδείξεις του εθνικού πληθωρισμού και οι φτωχοί αριθμοί της έρευνας για την ανάπτυξη οδήγησαν τις αγορές να κάνουν λόγο για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Το κλειδί ήταν τα στοιχεία για τον υποκείμενο πληθωρισμό, καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde τόνισε την ανάγκη να μην εξαρτώνται από τα δεδομένα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου - πιθανότατα αναγνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα ήταν αδύναμος τον Σεπτέμβριο, λόγω των βασικών επιδράσεων των τιμών της ενέργειας.
Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την υποεκτίμηση του πληθωρισμού και τις παραπαίουσες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά η ΕΚΤ συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη περιορισμού των υποκείμενων μισθολογικών πιέσεων, καθώς αυτές είναι απαραίτητες για τη μείωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών.
Σε γενικές γραμμές, το συμβούλιο μπορεί να βρει μόλις και μετά βίας μια πλειοψηφία για νέες περικοπές επιτοκίω , δεδομένων των παραπαίοντων προοπτικών ανάπτυξης, οι οποίες θα έπρεπε να υπονομεύσουν περαιτέρω την τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων, ενώ οι ενισχυόμενες ενδείξεις επιδείνωσης της αγοράς εργασίας προσφέρουν ελπίδα ότι η αύξηση των μισθών θα πρέπει να συνεχίσει να μετριάζεται.
«Παρόλο που θα προσθέσουμε μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο στο βασικό μας πλαίσιο στον επερχόμενο γύρο προβλέψεων, η απόφαση για το αν θα μειωθεί ή όχι παραμένει στην κόψη του ξυραφιού», εκτιμούν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης