Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αδειάζει την Ελλάδα η UniCredit ο βασικός μέτοχος της Alpha - To 2025 θα φανούν οι φτωχές επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ

Αδειάζει την Ελλάδα η UniCredit ο βασικός μέτοχος της Alpha - To 2025 θα φανούν οι φτωχές επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ
Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει πιο σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών
Η Unicredit δεν πιστεύει πολύ στην Ελλάδα παρ΄ ότι κατέχει το 9,7% της Alpha bank... κοινώς αδειάζει τα αισιόδοξα σενάρια για την οικονομία.
Σε νέα της έκθεση αναφέρει η Ιταλική UniCredit ότι ενώ βελτιώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024, στο 2,3% από 1,9% προηγουμένως, αλλά για το 2025 τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο ρόδινα.

Η ανάπτυξη το 2025 θα κινηθεί πέριξ του 1,7%, λόγω και της επίδρασης των μεταφορών.
Παρόλα αυτά, η εικόνα που λαμβάνει η UniCredit από τα επιμέρους στοιχεία δεν είναι και τόσο θετική.
Οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί το καλοκαίρι καθώς η μειωμένη ζήτηση για ελληνικά μεταποιημένα προϊόντα άρχισε να τροφοδοτεί χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.
Η ανάπτυξη των υπηρεσιών πιθανότατα αμβλύνθηκε, αν και πιθανότατα συνέχισε να παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα χάρη στην ανθεκτικότητα στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό, επισημαίνει.
Έτσι, η UniCredit αναμένει μια ήπια ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2024, ακολουθούμενη από μέτρια εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.
Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα πρέπει να αντισταθμίσει εν μέρει την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική.

Επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Αναμενόμενα, κατά την UniCredit, οι πάγιες επενδύσεις πιθανότατα θα υποστηριχθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές ΑΞΕ, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα επωφεληθεί από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Την ίδια ώρα, η UniCredit αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της ομαλοποίησης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων.
Η συγκρατημένη παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να δυσκολέψει τους κατασκευαστές να μετακυλίσουν την αύξηση των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και των τελών αποστολής στους πελάτες.
Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει πιο σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών, εκτιμά η UniCredit.

Μειώνεται το χρέος

Ο προϋπολογισμός του 2025 στοχεύει σε σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου στο 2%.
Άλλωστε, η κυβέρνηση της Ελλάδας σκοπεύει να τηρήσει μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η εισοδηματική ανισότητα και η φτώχεια παραμένουν στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να αναμένεται να εκμεταλλευτεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος για να υιοθετήσει πιο αναδιανεμητικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Για το σκοπό αυτό, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα επιπλέον πακέτο μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και τη στήριξη της ανάπτυξης της απασχόλησης.
Ενώ αυτό το πακέτο κινδυνεύει να αυξήσει το πρωτογενές έλλειμμα εάν η αύξηση του ΑΕΠ αποδειχθεί ασθενέστερη από την προβλεπόμενη, η UniCredit αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποφύγει οποιαδήποτε σημαντικό εκτροχιασμό.
Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος και της ανόδου της παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ στο 153,1% και στο 146,8% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025 , αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης