Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η JP Morgan «προσγειώνει» τους επενδυτές: Οι αγορές έχουν γίνει επικίνδυνες

Η JP Morgan «προσγειώνει» τους επενδυτές: Οι αγορές έχουν γίνει επικίνδυνες
Kαθώς οι αγορές προσβλέπουν σε μια ήπια προσγείωση, οι πιθανοί κλυδωνισμοί αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους επενδυτές, κρούει η JP Morgan συστήνοντας να είναι επιφυλακτικοί.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Asset Management, David Kelly, λέει ότι η υπόσχεση για μια ήπια προσγείωση ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να εισρεύσουν σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ακριβώς τη στιγμή που δεν θα έπρεπε.
«Θα πω ότι αν και πιστεύω ότι αυτό είναι θετικό για την αγορά μετοχών, αρχίζω να γίνομαι όλο και πιο ανήσυχος για το γεγονός ότι το χρηματιστήριο συνεχίζει να τιμολογεί μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Kelly στο Business Insider. Ο ίδιος επεσήμανε ότι καθώς η αγορά τιμολογεί μια ήπια προσγείωση, οι αποτιμήσεις αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε σοκ στην αγορά θα μπορούσε να στείλει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε πτώση.
«Οι αγορές έχουν ανέβει πολύ και έχουν γίνει πιο στρεβλές, και επειδή είναι πιο στρεβλές και σε υψηλότερες αποτιμήσεις, είναι πιο επικίνδυνες», είπε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ο πλούτος του μέσου Αμερικανού έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, ο συνολικός πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά περίπου 50 τρισ. δολ. τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πολλά νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη συνταξιοδότηση μόλις πριν από λίγα χρόνια τώρα μπορούν, λέει ο Kelly Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι χρειάζεται.
«Θα πρέπει να περιορίσουν τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει λόγος να αυξήσετε τον κίνδυνο αν έχετε αρκετά χρήματα για να κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε», δήλωσε ο Kelly.
Ο Kelly ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά τη διατήρηση χρημάτων δεσμευμένων σε μετοχές με υψηλά ποσοστά ανάπτυξης. «Την ίδια στιγμή που νομίζω ότι η λογική θα υπαγόρευε στους επενδυτές να πάρουν λίγο ρίσκο από το τραπέζι, επιτρέπουν παθητικά τη συσσώρευση ρίσκου στο τραπέζι», είπε. Αντ' αυτού, συνέστησε στους επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν την ισορροπία των χαρτοφυλακίων τους, διοχετεύοντας κεφάλαια από μετοχές ανάπτυξης προς μετοχές αξίας, διεθνείς μετοχές και εναλλακτικές λύσεις.
Ο Kelly λέει ότι η αγορά τείνει προς μια ήπια προσγείωση εδώ και αρκετό καιρό, και η εντυπωσιακή έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση ενίσχυσε την υπόθεση. Η έκθεση έδειξε μια πτώση του ποσοστού ανεργίας από 4,2% σε 4,1%, με 254.000 προσθήκες μισθοδοσίας εκτός της γεωργίας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για περίπου 150.000.  Τα ισχυρά στοιχεία διέλυσαν σχεδόν όλες τις ελπίδες για άλλη μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, με τους επενδυτές να μειώνουν γρήγορα τις πιθανότητες για μια κίνηση 50 μονάδων βάσης από 33% σε λιγότερο από 1%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Ο Kelly αναγνώρισε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία αφήνουν περιθώρια λάθους, οπότε είναι πιθανό η απασχόληση του περασμένου μήνα να φάνηκε ασθενέστερη από την πραγματικότητα και αυτόν τον μήνα να φάνηκε ισχυρότερη από την πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από αυτό, λέει ότι η έκθεση επικυρώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν μια υγιή, ισχυρή αγορά εργασίας και ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια «πολύ ωραία πορεία ήπιας προσγείωσης».

Τα επιτόκια της Fed

Ο Kelly αναμένει ότι η Fed θα μειώσει επιπλέον 50 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων συνεδριάσεών της και άλλες 100 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.
Τον Αύγουστο, όταν η αιφνιδιαστική αύξηση της ανεργίας προκάλεσε μαζικό παγκόσμιο ξεπούλημα, ο Kelly δήλωσε στο Business Insider ότι η Fed πρέπει να κάνει περισσότερα για να εκπέμψει την εμπιστοσύνη της στην οικονομία. Τώρα, λέει ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει την εμπιστοσύνη της και να δείξει ότι μπορεί να μην βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. «Όσο περισσότερο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα φαίνεται να παίρνει το χρόνο της και να μην ανησυχεί υπερβολικά, τόσο περισσότερο αυτό θα κάνει για να στηρίξει την εμπιστοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης