Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Asmussen (EKT): Κεφαλαιώδους σημασίας η ραγδαία μείωση του ελλείμματος στην Ελλάδα σε 3 μόλις χρόνια - Το κλίμα για την Ευρωζώνη βελτιώνεται - Αλλά οι προσπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν

Asmussen (EKT): Κεφαλαιώδους σημασίας η ραγδαία μείωση του ελλείμματος στην Ελλάδα σε 3 μόλις χρόνια - Το κλίμα για την Ευρωζώνη βελτιώνεται - Αλλά οι προσπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν
Θεμελιώδους σημασίας ενδείξεις βελτίωσης της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας το τελευταίο διάστημα διακρίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, J. Αsmussen.
"Η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 9 μονάδες", παραδέχεται ο Asmussen, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
"Πράγματι υπάρχει βελτίωση στην Ευρωζώνη, η οποία μόνο ως θεμελιώδης μπορεί να χαρακτηριστεί", διαμηνύει ο Γερμανός οικονομολόγος.
"Σήμερα η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα", τονίζει επίσης για να προειδοποιήσει στη συνέχεια: "Ένας είναι ο μεγάλος κίνδυνος με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία, κατά το τρέχον έτος, 2013. Το να υπάρξει εφυσηχασμός, τερματισμός των προσπαθειών και έλλειψη νέας δράσης.
"Οι συνθήκες στις αγορές έχουν πράγματι βελτιωθεί. Δεν έχουμε ακόμη επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο πράγματι υπάρχει σαφής πρόοδος", εξηγεί ο Asmussen.
Kληθείς στη συνέχεια ο ίδιος να τοποθετηθεί επί του νέου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, του ΟΜΤ, εξήγησε: Στην τρέχουσα συγκυρία η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομόλογα. Αλλά εάν χρειαστεί, θα το κάνει. Αλλά η ενεργοποίηση του ΟΜΤ προϋποθέτει όρους. Αυτό είναι σαφές.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη δράση της ΕΚΤ και ερωτηθείς αν πράγματι ο ρόλος της ΕΚΤ έχει υποκαταστήσει το έργο των κυβερνήσεων, ο Asmussen απαντά: Η ΕΚΤ λειτουργεί εντός των ορίων της αποστολής της. Η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί κυβερνήσεις...
Τέλος ο Γερμανός οικονομολόγος τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών - και πρωτοβουλιών - στην κατεύθυνση σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης