Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καταρρίπτει την προπαγάνδα η JP Morgan – Πάνω από 1,8 δισ. οι εκροές κεφαλαίων από την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Καταρρίπτει την προπαγάνδα η JP Morgan – Πάνω από 1,8 δισ. οι εκροές κεφαλαίων από την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου
Κακή ιδέα η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές
Σχετικά Άρθρα
Ενώ κυβέρνηση και το "επιτελική κουστωδία" του Μαξίμου συνεχίζουν την προπαγάνδα περί συνεχών αναβαθμίσεων, η JP Morgan εξηγεί ότι πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές δεν είναι καλή ιδέα.
Με αφορμή την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ, κάνει και μια… καυστική αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του οίκου FTSE Russell να βάλει σε λίστα παρακολούθησης το χρηματιστήριο Αθηνών.
Δίχως πολλές εξηγήσεις κάνει έναν απλό υπολογισμό.
Εάν αναβαθμιστεί το ΧΑ, τότε θα υπάρξουν εκροές 1,83 δισ. λόγω εξόδου του από τους δείκτες του FTSE Αναδυόμενων Αγορών.
Με την ένταξη στις αναπτυγμένες, εισροές δεν θα ξεπεράσουν τα 1,75 δισ.
Άρα, στην τελική γραμμή θα υπάρξει εκροή ~75 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα, ξεκαθαρίζει η JP Morgan.

Τι είχε αναφέρει ο FTSE Russell

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 8 Οκτωβρίου, ο FTSE Russell έθεσε σε watch list (κατάλογος παρακολούθησης) για αναβάθμιση -από τις αναδυόμενες- στις ανεπτυγμένες αγορές εντός των επόμενων 12-18 μηνών, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ).
Σύμφωνα με τον οίκο, το Χρηματιστήριο Αθηνών πληροί τα παρακάτω κριτήρια:
• τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
• τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και πλήθους τίτλων με βάση τα στοιχεία κλεισίματος στις 28 Ιουνίου 2024.
• βαθμολογία «Υψηλό» στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.
Επιπλέον, η FTSE Russell λαμβάνει υπόψη πως η Ελλάδα διατηρεί αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «speculative» (κερδοσκοπική) με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου που έχει τεθεί από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Τούτου λεχθέντος, απαιτείται (σσ: μόνο η Moody's από τους τρεις αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα) αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας βαθμού «investment» (επενδυτική), με προοπτική (outlook) που δεν βαθμολογείται ως «αρνητική» για μια αναβάθμιση στην κατάσταση ανεπτυγμένης αγοράς.

JP Morgan: Κακή ιδέα η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2024, με δύο δηλαδή αναλύσεις, η JP Morgan είχε υποστηρίξει ότι ήταν κακή ιδέα η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές.
Ειδικότερα, είχε αναφέρει ότι ήταν μια «πολύ κακή ιδέα» η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να αναβαθμιστεί στις αναπτυγμένες (DM), εκτός από απίθανη, όπως αναφέρει.
Σύμφωνα με τη σημερινή (19 Μαρτίου 2024) ανάλυσή της, η JP Morgan, υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές θα είναι ένας αρνητικός καταλύτης.
Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, η αναβάθμιση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν και θα έκανε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe με 13 μονάδες βάσης της MSCI Europe.
Σήμερα, οι επενδυτές, όπου η Ελλάδα έχει στάθμιση 52 μ.β. του EM και το 4,2% του MSCI EM EMEA, παίρνουν την Ελλάδα στα σοβαρά, αυξάνοντας συνεχώς την έκθεσή τους.
2_442.JPG
 
 
 
 
 
Απίθανη η αναβάθμιση

Επίσης, η JP Morgan θεωρεί ως απίθανη μια αναβάθμιση της Ελλάδας, εξηγώντας μάλιστα και τη δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λύσει για την μετάταξή της στις αναπτυγμένες αγορές.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς είναι:
- 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας
- Ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe
- Ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.
- Τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά
- Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων
Όσον αφορά το μέγεθος, η Ελλάδα, ως EM, έχει 10 μετοχές, αλλά εάν μεταταχθεί στον DM Europe τότε πιθανότατα θα χάσει 7 τίτλους, μένοντας με 3.
Κάτω δηλαδή από το ελάχιστο των 5 που πρέπει να πληροί μια αγορά για να αναβαθμιστεί στις DM.
Υπάρχει και ένα κριτήριο ρευστότητας, το οποίο είναι περίπλοκο, αλλά και οι 10 ελληνικές μετοχές το πληρούν άνετα.
Οι τρεις μετοχές της DM Greece θα έχουν κεφαλαιοποίηση 14 δισ. δολαρίων, 13 μ.β. της κεφαλαιοποίησης των 11 τρισ. δολαρίων MSCI Europe.
Έτσι, θα ήταν η μικρότερη αγορά της MSCI στην Ευρώπη, πίσω από την Πορτογαλία (31 δισ. δολ.) και την Αυστρία (29 δισ. δολ.).
Το άλλο συγκεκριμένο ζήτημα είναι τα Κριτήρια Προσβασιμότητας στην Αγορά και συγκεκριμένα η «Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων», όπου η MSCI δήλωσε τον Ιούνιο του 2023 ότι η Ελλάδα υστερεί σε δανεισμό μετοχών και ανοικτές πωλήσεις.

Πότε θα έρθει η αναβάθμιση

Για τους επενδυτές που τοποθετούνται για μια πιθανή αναβάθμιση, η JP Morgan εκτιμά ότι θα υπάρξει πιθανότατα μια ανακοίνωση στην Ετήσια Ανασκόπηση Ταξινόμησης Αγοράς στις 24 Ιουνίου.
Αυτή θα ενεργοποιούσε μια διαδικασία διαβούλευσης ενός έτους.
Επομένως, εάν επιβεβαιωθεί, η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου, ειδικότερα την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2026.
Ωστόσο, η MSCI θα μπορούσε να επιλέξει να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα.
1_616.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης