Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Στον προθάλαμο υποβάθμισης η Volkswagen - Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook

Moody's: Στον προθάλαμο υποβάθμισης η Volkswagen - Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook
Η λειτουργική απόδοση της VW θα μειωθεί περαιτέρω το 2025
Σχετικά Άρθρα
Σε αρνητικές (από σταθερές) υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) για τη Volkswagen (VW) η Moody's Ratings, επιβεβαιώνοντας σε A3 τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την εξασθένηση της λειτουργικής απόδοσης της VW, η οποία επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες από την πρόσφατη επιδείνωση του περιβάλλοντος της αγοράς στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τις προκλήσεις του τρέχοντος αδύναμου περιθωρίου κερδών και των αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών.
Σε αντίθετο κλίμα, στα θετικά συμπεριλαμβάνονται η ισχυρή χρηματοοικονομική ευελιξία της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής θέσης ρευστότητας, της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων, η οποία παρέχει κάποιο «μαξιλάρι» σε όλο το πιο δύσκολο περιβάλλον της αγοράς.
Τους τελευταίους μήνες, η διοίκηση της VW ξεκίνησε βασικές στρατηγικές πρωτοβουλίες με στόχο να αντιστρέψει την αποδυνάμωση της θέσης της στην Κίνα. «Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης, αλλά εάν είναι επιτυχείς, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κερδοφορία, τη δημιουργία ταμειακών ροών και τον χρόνο για νέα μοντέλα μεσοπρόθεσμα. Δεν αναμένουμε να δούμε τα οφέλη από αυτές τις ενέργειες πριν από τις αρχές του 2026», υπογραμμίζει η Moody's.
Η λειτουργική απόδοση της VW θα μειωθεί περαιτέρω το 2025 λόγω της χαμηλής αύξησης του όγκου πωλήσεων παγκοσμίως -συμπεριλαμβανομένων των αγορών της Κίνας και της Δυτικής Ευρώπης- της αυξανόμενης πίεσης στις τιμές, των πιθανών προστίμων στις εκπομπές CO2 στην ΕΕ, καθώς και του πρόσθετου κόστους αναδιάρθρωσης.

«Η πρόβλεψή μας περιλαμβάνει βελτίωση της Audi και της Porsche που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των κερδών της VW, το 2025.
Προβλέπουμε τα έσοδα από μετοχές από την κινεζική κοινοπραξία να μειωθούν σε 1,5 δισ. ευρώ το 2024 και 0,9 δισ. ευρώ το 2025 από 2,6 δισ. ευρώ το 2023. (...)
Περιλαμβάνουμε στην πρόβλεψή μας ένα συνολικού κόστους αναδιάρθρωσης 4,7 δισ. ευρώ το 2024 και 3,4 δισ. ευρώ το επόμενο έτος λόγω των προσπαθειών της εταιρείας να μειώσει βιώσιμα τη βάση κόστους της.
Υποθέτουμε ότι το capex θα αρχίσει να μειώνεται στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία μετρητών.
Συνολικά για τους επόμενους 12-18 μήνες, προβλέπουμε ότι το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITA θα παραμείνει αδύναμο περίπου στο 4% (5,5% εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης), οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα παραμείνουν αρνητικές και το προσαρμοσμένο χρέος/EBITDA θα αυξηθεί κοντά στο 2x», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης