Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Σαουδική Αραβία «απειλεί» την οικονομία της Ρωσίας - Το δίλημμα του Putin για το πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία «απειλεί» την οικονομία της Ρωσίας - Το δίλημμα του Putin για το πετρέλαιο
Αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο ενός πολέμου τιμών όπως το 2020
Σχετικά Άρθρα

Τη ρωσική οικονομία «απειλεί» η Σαουδική Αραβία, προβλέποντας κατάρρευση των τιμών πετρελαίου.
Ειδικότερα, το βασίλειο φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι το αργό θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στα 50 δολάρια το βαρέλι, εάν ο ΟΠΕΚ δεν δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Με άλλα λόγια, λένε οι αναλυτές, το Ριάντ υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να πλημμυρίσει την αγορά με προσφορά πετρελαίου. Η κίνηση αυτή θα έριχνε τις τιμές και θα τιμωρούσε τα μέλη του ΟΠΕΚ που δεν έχουν συνεργαστεί για τη μείωση των ροών πετρελαίου - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
«Με τη Ρωσία να πουλάει ήδη το πετρέλαιό της σε μειωμένες τιμές και με υψηλότερο κόστος παραγωγής, ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών στις αγορές πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί την επιθετικότητά της στην Ουκρανία», έγραψε ο Luke Cooper, ερευνητής στο London School of Economics.
Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, προσπαθεί να διατηρήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι πιέζοντας τα κράτη μέλη να μειώσουν την παραγωγή. Αλλά με το διεθνές αργό να κυμαίνεται κάτω από τα 80 δολάρια, αυτό δεν έχει λειτουργήσει. Για να αλλάξει στρατηγική πηγές δήλωσαν στους Financial Times ότι το Ριάντ σχεδιάζει τώρα να ανοίξει τις στρόφιγγες του μέχρι τον Δεκέμβριο.
«Η Σαουδική Αραβία έχει μπουχτίσει», δήλωσε στο Business Insider ο Simon Henderson, διευθυντής του προγράμματος Bernstein για τον Κόλπο και την Ενεργειακή Πολιτική στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον. «Η ηγεσία του ΟΠΕΚ είναι μια πολύπλευρη ευθύνη. Μπορεί να λειτουργήσει καλά, αλλά είναι επίσης σαν να φυλάς γάτες - αρκετά αδύνατο, τουλάχιστον μερικές φορές».
Τα στοιχεία της S&P Global Ratings κατατάσσουν τη Ρωσία στους υπερπαραγωγούς του ΟΠΕΚ+. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της, η Μόσχα παρήγαγε 122.000 βαρέλια πάνω από την ημερήσια ποσόστωσή της τον Ιούλιο. Το Ιράν και το Καζακστάν παραβίασαν επίσης τα συμφωνηθέντα όρια.

Το δίλημμα του Κρεμλίνου

Ο Henderson εκτιμά ότι ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ μπορεί να το κάνουν αυτό για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, η Μόσχα αντιμετωπίζει πιέσεις για να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα, καθώς ο πόλεμός της στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια σε τρία χρόνια πολέμου. Αυτοί οι τομείς θα αντιπροσωπεύουν συνολικά το 40% όλων των ομοσπονδιακών δαπανών στη Ρωσία το επόμενο έτος.
Τα οικονομικά της Ρωσίας, εν τω μεταξύ, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Πριν από μερικά χρόνια, η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελούσε το 35%-40% των εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτή την εβδομάδα.
Για το λόγο αυτό η Δύση έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ στον περιορισμό των ρωσικών πετρελαϊκών κερδών. Σκεφτείτε το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων της G7 για το αργό της Μόσχας: αν και η διετής πρωτοβουλία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, θεωρήθηκε ως το κλειδί για τη διατήρηση της σταθερής προσφοράς πετρελαίου, αρνούμενη ταυτόχρονα στο Κρεμλίνο τα αναγκαία έσοδα.
Η Ρωσία κατάφερε να παρακάμψει αυτά τα ανώτατα όρια χρησιμοποιώντας μη καταγεγραμμένα «σκιώδη» δεξαμενόπλοια, αλλά η απειλή των 50 δολαρίων ανά βαρέλι του Ριάντ ίσως είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστεί.

Πόλεμος τιμών όπως το 2020

Τα πράγματα θα μπορούσαν επιδεινωθούν αν η απόρριψη της προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας αναζωπυρώσει έναν πόλεμο τιμών πετρελαίου μεταξύ της Ρωσίας και του βασιλείου. Ο Henderson πρότεινε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αναφερόμενος σε ένα παρόμοιο γεγονός που συνέβη το 2020. Εκείνη τη χρονιά, οι διαφωνίες για τη μείωση της παραγωγής ώθησαν και τις δύο χώρες να απελευθερώσουν την προσφορά, δοκιμάζοντας ποιος θα μπορούσε να επιβιώσει περισσότερο σε αυτό το περιβάλλον χαμηλών τιμών.
Σε αυτές τις καταστάσεις, τα συναλλαγματικά αποθέματα καθίστανται απαραίτητα, κάτι που είναι προβληματικό για τη Ρωσία.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η ασφάλεια της χώρας έναντι των χαμηλών τιμών του πετρελαίου έχει διαλυθεί. Το Ταμείο Εθνικού Πλούτου της Ρωσίας μειώθηκε σχεδόν στο μισό στις αρχές του τρέχοντος έτους και δεν είναι πλέον σε θέση να προμηθεύεται δυτικά νομίσματα για να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Μένει να δούμε αν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin θα θελήσει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο τιμών με το Ριάντ, δεδομένων των άλλων, πιο άμεσων προτεραιοτήτων του, δήλωσε ο Henderson. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόβλεψη των κινήσεων του Κρεμλίνου είναι δύσκολη, δεδομένων πολλών αγνώστων παραγόντων που συνδέονται με τις πωλήσεις πετρελαίου της Ρωσίας.
Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί κάποιου είδους αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία. Αυτήν την εβδομάδα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Alexander Novak δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στη συνάντησή του τον Δεκέμβριο, όπως έχει σηματοδοτήσει η Σαουδική Αραβία. Εάν τα πράγματα πάρουν μια τροπή προς το χειρότερο, ο Cooper βλέπει έναν πιθανό πόλεμο τιμών ως άσχημα νέα για τη Ρωσία.
«Σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, το πετρέλαιό της δεν είναι φθηνό στην εξόρυξη, γεγονός που την καθιστά ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλών τιμών. Αυτό οδηγεί σε μια βραχυπρόθεσμη κλιμακούμενη λογική για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που απαιτεί γρήγορες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης πριν από την εμφάνιση συνθηκών αγοράς πετρελαίου με χαμηλές τιμές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης