Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για Ελλάδα: Βαριά η κληρονομιά της κρίσης - Χαμηλή δυναμική ανάπτυξης, υψηλό χρέος, ανεργία - Με ευπάθειες οι τράπεζες

Fitch για Ελλάδα: Βαριά η κληρονομιά της κρίσης - Χαμηλή δυναμική ανάπτυξης, υψηλό χρέος, ανεργία - Με ευπάθειες οι τράπεζες
Η Fitch αναφέρεται και σε «επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα»
Για χαμηλή δυναμική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, υπέρογκο χρέος και υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, κάνει λόγο σε έκθεσή της η Fitch Ratings, η οποία «βλέπει» έλλειμμα τουλάχιστον 5% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για την τριετία 2024-2026.
Παράλληλα, η Fitch αναφέρεται και σε «επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα».
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος αξιολογεί με «ΒΒΒ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (σταθερό outlook), επικαλείται ως πλεονεκτήματα τα επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο «BBB», καθώς και τη συμμετοχή σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Δημοσιονομική εξυγίανση

Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα τελευταία χρόνια λόγω των συνετών πολιτικών και της υποστηρικτικής δυναμικής ανάπτυξης.
Η Fitch αναμένει τη συνέχιση των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών το 2024 και κατά την προβλεπόμενη περίοδο, υποστηριζόμενες από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (με επίκεντρο τη μείωση της φοροδιαφυγής). Ορισμένοι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις στις δαπάνες εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά συνολικά, αναμένονται πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια.

Χρέος και χρηματοδότηση

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, προβλέπεται ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ να μειωθεί κατά πάνω από 50 εκατοστιαίες μονάδες έως το 2026 από το ιστορικό υψηλό του 206% το 2020, μια από τις πιο απότομες μειώσεις κράτη. Αν και εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος του μέσου όρου των κρατών με αξιολόγηση «BB», οι κίνδυνοι χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους είναι περιορισμένοι, λόγω του μεγάλου μεριδίου του χρέους με ευνοϊκούς όρους, των σταθερών συνθηκών χρηματοδότησης και του σημαντικού αποθέματος μετρητών της χώρας (περίπου 14% του ΑΕΠ).

Σταθερή μακροοικονομική εικόνα

Η αύξηση του ΑΕΠ συνέχισε να υπερβαίνει αυτή της Ευρωζώνης, με την οικονομική δυναμική να καθοδηγείται από τις ισχυρές εισροές τουρισμού και επενδύσεων.
Οι δημόσιες επενδύσεις που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ θα δώσουν πρόσθετη ώθηση.
Η αγορά εργασίας υπήρξε ένας άλλος μοχλός των πρόσφατων μακροοικονομικών επιδόσεων, με την ανεργία να αναμένεται να πέσει στα προ-κρίσης 2008 επίπεδα έως το 2025-2026.

Τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διατηρήσει υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, υποστηριζόμενες από υψηλότερα επιτόκια, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και την εκκαθάριση του ισολογισμού. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου (CET1) αυξήθηκε στο 18,8% στο τέλος του 2023, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης του 19,7%.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε περαιτέρω στο 6,2% στο τέλος του 2023 (από 8,7% στο τέλος του 2022) και αναμένουμε ότι αυτός ο δείκτης θα μειωθεί περαιτέρω το 2024-2025 λόγω ενός συνδυασμού οργανικών ενεργειών και μικρών πωλήσεων χαρτοφυλακίου.

Αναβάθμιση αν...

• Δημόσια οικονομικά: Σημαντική μείωση του χρέους, που οφείλεται, για παράδειγμα, στη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα.
• Ανάπτυξη: Βελτίωση των επιδόσεων μεσοπρόθεσμα λόγω, για παράδειγμα, της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή/και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Υποβάθμιση αν...

• Δημόσια οικονομικά: Ανοδική τάση του χρέους λόγω , για παράδειγμα, διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, παρατεταμένης ασθενούς ανάπτυξης ή υλοποίησης σημαντικών ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
• Ανάπτυξη: Σοβαρό δυσμενές σοκ που θα επηρεάσει το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και θα επιδεινώσει την εξωτερική ανταγωνιστικότητα.

Καταγραφή_356.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης