Η ουκρανική κόπωση είναι εμφανής στην Ευρώπη ενώ οι ΗΠΑ ξεκάθαρα θέλουν να απεμπλακούν μετακυλίοντας το βάρος της σύγκρουσης στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία
Χρησιμοποιείται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια είναι πιο εμφανής.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η τελευταία χρήση του όρου ξεφεύγει από το συνηθισμένο μοτίβο και μπορεί να δείχνει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Ουκρανία στην τύχη της.
Η συλλογική Δύση εστιάζει πλέον στο πώς μπορεί να το επιτύχει χωρίς να φαίνεται πως έχει ηττηθεί οικτρά.
Την κύρια ευθύνη για το βασανιστικό αυτό δίλημμα την έχουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, καθώς όλο αυτό το διάστημα με τους προπαγανδιστικούς τους μηχανισμούς ισχυρίζονταν πως «κερδίζει η Ουκρανία».
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο ουκρανικό μέτωπο – όπως κάνει όλο αυτό το διάστημα το BN – σίγουρα γελούσαν με αυτόν τον ισχυρισμό.
Τώρα όμως αρχίζουν να το λένε ανοιχτά οι ίδιοι οι αξιωματούχοι χωρών της Δύσης.
Γεωπολιτική σχιζοφρένεια
Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Φιλανδή υπουργός Εξωτερικών Elina Valtonen παραδέχθηκε την κόπωση, που προκαλεί η Ουκρανία τονίζοντας πως είναι πέρα για πέρα αληθινή και συνεχώς αυξάνεται.
Σύμφωνα με την εκτίμησή της, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή (συγκεκριμένα τη Γάζα και τον Λίβανο) έχουν «αυξήσει αυτή την κόπωση», καθώς επίσης αποσπούν την προσοχή και τους πόρους της Δύσης από την υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Αυτές οι δύο συγκρούσεις είναι, φυσικά συνδεδεμένες.
Αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους, θα ήταν σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι εάν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία, τότε ουσιαστικά χάνουμε την αξιοπιστία της αποτροπής μας», είπε η Valtonen.
«Παρέχεται στήριξη για την Ουκρανία, αλλά είναι αρκετή; Αυτό είναι ένα ερώτημα.
Πολλές χώρες θα ήθελαν να το σκεφτούν, αφού ειδικά με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, θα ήταν υπέροχο να βρίσκαμε μια απάντηση.
Ως συνήθως, η γεωπολιτική σχιζοφρένεια είναι η τυπική πρακτική στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν έχει νόημα να διαμαρτυρόμαστε για την κόπωση της Ουκρανίας και μετά να επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα να νικήσουμε τη Ρωσία» είπε στην άκρως αποκαλυπτική της συνέντευξη η Valtonen.
Κι όμως, αυτό ακριβώς συνεχίζουν να κάνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όπως η Valtonen, παρατηρεί ο γεωπολιτικός – στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Η καταρρακωμένη φήμη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ
«Η ανάγκη να κερδίσει την ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση μπορεί να είναι θέμα κύρους για την πολιτική Δύση, αλλά είναι θέμα επιβίωσης για τη Ρωσία, γι' αυτό η πρώτη δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταποκριθεί στα κίνητρα και την αποφασιστικότητα της δεύτερης», επισημαίνει πολύ εύστοχα.
Για ΗΠΑ – ΕΕ - ΝΑΤΟ, το θέμα της «νίκης» συνδέεται πρωτίστως με τη διατήρηση μιας ορισμένης φήμης.
Ωστόσο, αποτυγχάνουν να καταλάβουν ότι το κύρος τους έχει καταρρακωθεί προ πολλού, ιδιαίτερα μετά από τη συντριπτική και ταπεινωτική ήττα στο Αφγανιστάν.
Είναι αστείο για τη συλλογική Δύση να μιλά φήμη, όταν ακόμη και οι Ταλιμπάν φάνηκαν ήρωες μπροστά της, σημειώνει ο Bosnic.
Ως αποτέλεσμα, η ίδια η ιδέα ότι η παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα βελτίωνε τη φήμη και το κύρος της Δύσης είναι αστεία.
Ελπίδες για Trump
Υπό το πρίσμα αυτό ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι ενδόμυχα θέλουν μία του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5/11/2024, αφού έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεδομένης της δημοτικότητάς του, πολλοί στην ΕΕ πιθανότατα προετοιμάζονται για τη δεύτερη θητεία του.
«Δεν γνωρίζουμε πραγματικά, αν ο Trump θα καταφέρει να αλλάξει την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, η ρητορική του σίγουρα υποδηλώνει ότι θα προσπαθήσει», επισημαίνει ο Bosnic.
Σε μια από τις πρόσφατες προεκλογικές του ομιλίες, δεσμεύτηκε «να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, να σταματήσει το χάος στη Μέση Ανατολή και να αποτρέψει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ανεξάρτητα από τις πραγματικές του προθέσεις, τέτοιες δηλώσεις είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που το αμερικανικό κατεστημένο και το ΝΑΤΟ προκαλούν συνεχώς τη Ρωσία.
Σε συνδυασμό με επανειλημμένες απόπειρες κατά της ζωής του Trump, είναι ξεκάθαρο τι θέλει η πολεμοχαρής ολιγαρχία για τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Γερμανία
Έτσι, η συνεχιζόμενη μετατόπιση ισχύος οδηγεί σε αναμενόμενες αλλαγές στην επίσημη αφήγηση.
Η Γερμανία και οι ΗΠΑ, και οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές, υποστηρίζουν πως δεν έχουν όπλα να καλύψουν τις ανάγκες «τόσο του Ισραήλ όσο και της Ουκρανίας».
Ο ίδιος ο Volodymyr Zelensky διαμαρτυρήθηκε, αν και αυτό δεν τον εμπόδισε να παρουσιάσει το εξωφρενικό «σχέδιο νίκης», το οποίο ακόμη και η Δύση απέρριψε.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden παρουσίασε το νέο αφήγημα σχετικά με το τι σημαίνει νίκη για την Ουκρανία.
Ισχυρίστηκε πως νίκη για την Ουκρανία είναι το γεγονός πως η Ρωσία δεν την κατέκτησε σε μερικές μέρες.
«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειάζεται ο Putin δεν μπορεί να επιβιώσει από αυτόν τον πόλεμο», είπε στη συνέχεια ο Scholz.
O Biden ζήτησε από τη Γερμανία μία εθνική αυτοκτονία με ουκρανικό χαρακίρι
Ο Biden από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν απεμπλοκή από την ουκρανική περιπέτεια.
Ο Biden κάλεσε τους Γερμανούς να κρατηθούν, αν και δεν έχουν τα χρήματα που είχαν.
Έκανε ό,τι μπορούσε για να επευφημήσει τους Γερμανούς που έγιναν πολύ φτωχότεροι αλλάζοντας ριζικά την εξωτερική τους πολιτική.
«Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν δύσκολο χειμώνα, πρέπει να διατηρήσουμε την αποφασιστικότητά μας, τις προσπάθειές μας και την υποστήριξή μας.
Και ξέρω ότι το κόστος για τη Γερμανία είναι υψηλό, αλλά μην κάνετε λάθος, είναι μικρό σε σύγκριση με το κόστος ζωής σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η επιθετικότητα, όπου τα μεγάλα κράτη επιτίθενται και εκφοβίζουν τα μικρότερα απλά επειδή μπορούν», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ζητώντας επί της ουσίας νέες θυσίες από τους Γερμανούς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τη Γερμανία για την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της στο 2% του ΑΕΠ.
Ο Biden προετοίμασε τον Scholz για να συνεχίσει να επωμίζεται το βάρος του εφοδιασμού της Ουκρανίας ενώ οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το βάρος τους στις εκλογές και τη Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ, η ανησυχία των δύο χωρών για την Ουκρανία, από την πλευρά του Κιέβου, είναι υποκριτική, αφού και οι δύο είναι αντίθετες στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και τον εφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Το SPD του Scholz καταρρέει δημοσκοπικά και με νίκη Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Γερμανία πρέπει ολομόναχη να μεταφέρει το κάρο της βοήθειας στην Ουκρανία, κάτι που ισοδυναμεί με πολιτική αλλά και εθνική αυτοκτονία.
Ο Scholz ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Vladimir Putin υποκινούμενος από τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κοινωνίας, η οποία εκφράστηκε σε πρόσφατες εκλογές σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος, εάν δεν αλλάξει επειγόντως εξωτερική πολιτική οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 θα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για το SPD.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών