Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι, οι Sinn (Ιfo) και Hau (Πανεπιστήμιο Γενεύης) προειδοποιούν - Πλήρως ελαττωματική η τραπεζική ένωση - Η τοξική ΕΚΤ και οι άκρως εκτεθειμένοι φορολογούμενοι στις διασώσεις τραπεζών...

Δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι, οι Sinn (Ιfo) και Hau (Πανεπιστήμιο Γενεύης) προειδοποιούν - Πλήρως ελαττωματική η τραπεζική ένωση - Η τοξική ΕΚΤ και οι άκρως εκτεθειμένοι φορολογούμενοι στις διασώσεις τραπεζών...
Βαθιά ελαττωματική χαρακτηρίζουν την προωθούμενη τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι, σε μια άκρως κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να μάχονται για την ανάσχεση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn και τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Harald Hau, τα νέα ευρωπαϊκά σχέδια για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης ενέχουν έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο.
Όπως σημειώνουν σε κοινό τους άρθρο οι Sinn και Hau, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μια νέα πρόταση, όσον αφορά στη διαδικασία εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία δημιουργεί το νομικό υπόβαθρο για τις μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις στην ΕΕ.
Κατά τους οικονομολόγους, η νέα αυτή πρόταση χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη έλλειψη. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός πως δεν προβλέπει την προστασία των Ευρωπαίων φορολογουμένων από τις διασώσεις των τραπεζών, όπερ και σημαίνει πως δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να βρεθούν αντιμέτωποι με κόστος εκατοντάδων δισ. ευρώ...
"Τα σχέδια για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης μπορεί πράγματι να χαρακτηρίζονται από τις αγορές ως ένα ακόμη μεγάλη βήμα από την πλευρά των Ευρωπαίων, αλλά σίγουρα χωλαίνουν", διαπιστώνουν από κοινού οι Sinn και Hau.
Και εξηγούν: Η ΕΚΤ έχει ήδη παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στις εμπορικές τράπεζες των χωρών εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, μέσω του γνωστού προγράμματος Target. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αυτές χορήγησαν στην ΕΚΤ χαμηλής ποιότητας collaterals (εγγυήσεις), δημιουργώντας για την κεντρική τράπεζα νέους κινδύνους.
"Η ΕΚΤ σήμερα βρίσκεται στην ίδια θέση με τους ιδιώτες επενδυτές", εκτιμούν οι δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι και διευκρινίζουν: Η ΕΚΤ εγγυάται την επιβίωση των τραπεζών, κατέχοντας ωστόσο η ίδια πληθώρα τοξικών assets! Η ηρεμία των αγορών είναι καθαρά τεχνητή...  Και προσθέτουν: Η ΕΚΤ επί της ουσίας υπονομεύει με τη στάση της αυτή τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος...
"Και την ίδια ώρα η ΕΚΤ καλείται να αναλάβει το ρόλο του επόπτη των τραπεζών", σπεύδουν να διαμηνύσουν Sinn και Hau...
"Ο ESM και η νέα τραπεζική ένωση σκοπεύουν να ζητήσουν μεγαλύτερη συνεισφορά από τους ιδιώτες επενδυτές, άραγε; Αν όχι, δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά στην Ευρωζώνη", προσθέτουν οι δύο οικονομολόγοι...
Και συνεχίζουν: "Η δυνατότητα του bail in έχει ανασταλεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν οι ιδιώτες επενδυτές".
Υπενθυμίζεται πως κατά το bail in μια ρυθμιστική αρχή αναλαμβάνει να καταγράψει το ακάλυπτο χρέος (unsecured debt) μιας τράπεζας και να το μετατρέψει σε κοινές μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας με τις οποίες θα πληρωθούν οι πιστωτές.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους των τραπεζών, όπου το βάρος μετακυλύεται στους ομολογιούχους (bail in), προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
"Αλλά δεδομένου ότι το bail in δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν το 2018, κάποιος άλλος πρέπει να σηκώσει το βάρος για τις διασώσεις των τραπεζών. Και αυτός ο άλλος είναι μόνο ο Ευρωπαίος φορολογούμενος που βρίσκεται πίσω από τον ESM", προειδοποιούν οι Sinn και Hau...
Όπως τονίζουν επίσης, οι ζημιές που ενδεχομένως κληθούν να καλύψουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι είναι τεράστιες... Μόνο στις 6 χώρες που έχουν περισσότερο πληγεί από την κρίση, το συνολικό χρέος των τραπεζών ανέρχεται στα 9,4 τρις ευρώ, την ώρα που το δημόσιο χρέος των χωρών αυτών δεν ξεπερνά τα 3,5 τρις ευρώ.
"Πράγματι τα σχέδια για την τραπεζική ένωση είναι ελαττωματικά. Η δομή και αρχιτεκτονική της τραπεζικής ένωσης χωλαίνει... Είναι ικανή να προκαλέσει νέα, μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρωζώνη", καταλήγουν οι δύο οικονομολόγοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης