Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα, αλλά όχι περισσότερο από 200 μονάδες βάσης

Fitch: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα, αλλά όχι περισσότερο από 200 μονάδες βάσης
Η Fitch αναμένει περαιτέρω μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο και τριμηνιαίες μειώσεις κατά 25 μ.β. καθ' όλη τη διάρκεια του 2025

Ταχύτερες αλλά όχι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναμένει η Fitch.
Σε σχετική της ανάλυση, ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων της, μειώνοντας τα ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αν και όχι πέραν του προβλεπόμενου συνόλου των 200 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2025.
«Η ΕΚΤ μείωσε το σύνολο των επιτοκίων πολιτικής της στις 17 Οκτωβρίου κατά 25 μονάδες βάσης, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. Αναμένουμε περαιτέρω μείωση κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δεκεμβρίου και τριμηνιαίες μειώσεις κατά 25 μ.β. καθ' όλη τη διάρκεια του 2025 (τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο) για ένα σύνολο 100 μ.β. για το έτος», ανέφερε η Fitch.
Παρ' όλα αυτά, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε περιοριστικό έδαφος κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2025, αντανακλώντας τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών. Η Fitch θεωρεί το 2% ως ουδέτερο επιτόκιο πολιτικής για την ευρωζώνη και το πιθανό τελικό σημείο για τα επιτόκια σε αυτόν τον κύκλο.
Η ΕΚΤ βασίζει τις αποφάσεις της στις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων στοιχείων, της δυναμικής του πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα τον αποπληθωρισμό ως «σε καλό δρόμο» και την απόφαση ως παράδειγμα της εξάρτησης από τα δεδομένα σε δράση.
Ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ, σε μόλις 1,7% τον Σεπτέμβριο, υποβοηθούμενος από την πτώση των τιμών της ενέργειας. «Αναμένουμε ότι θα επιταχυνθεί το επόμενο τρίμηνο λόγω των βασικών επιδράσεων των τιμών της ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών έχει επίσης αρχίσει επιτέλους να "παγώνει", υποχωρώντας στο 3,9%, και η έρευνα της ΕΚΤ υπογραμμίζει την υπέρμετρη επίδραση ορισμένων μη ευαίσθητων στους μισθούς (και λιγότερο ευαίσθητων στην πολιτική) τιμών. Αν και η ανεργία δεν έχει αυξηθεί ακόμη, οι αγορές εργασίας ψυχραίνονται και οι μισθολογικές πιέσεις υποχωρούν» επισημαίνει η Fitch.
Η προηγούμενη νομισματική σύσφιξη εξακολουθεί σαφώς να επηρεάζει την οικονομία. Η ΕΚΤ φαίνεται να ανησυχεί ότι η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης θα υπολείπεται των προβλέψεών της για τον Σεπτέμβριο, ασκώντας περισσότερες καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, όταν αυτός βρίσκεται ήδη κοντά στον στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης