Ο οίκος αξιολόγησης δεν διστάζει -έμμεσα- να πάρει και πολιτική θέση
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του, τα δημόσια οικονομικά στις ΗΠΑ παραμένουν η κύρια μακροοικονομική πρόκληση, η οποία -στο πλαίσιο του ελαττωματικού δημοσιονομικού πλαισίου και της πολιτικής πόλωσης- θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, αλλά σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, εάν το κόμμα του νικητή στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 δεν εξασφαλίσει πλειοψηφίες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε άλλη μια κρίση ανώτατου ορίου χρέους στις αρχές του 2025.
Οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους είναι πιθανό να παραταθούν, καθώς οι νομοθέτες επιδιώκουν πολιτικές παραχωρήσεις ο ένας από τον άλλο, υπογραμμίζεται.
«Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν λίγη όρεξη να συγκρατήσουν ή να αντιστρέψουν την επεκτατική δημοσιονομική στάση της κυβέρνησης.
Οι προτεινόμενες πολιτικές της Kamala Harris θα προσθέσουν περίπου 1,2 έως 2,0 τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ οι πολιτικές του Donald Trump εκτιμάται ότι θα προσθέσουν 4,1 έως 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και αυτές οι εκτιμήσεις είναι αβέβαιες, είναι σαφές ότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών των ΗΠΑ.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, οι αγορές φαίνονται αισιόδοξες για το πόσο μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ, δεδομένης της κατάστασης του αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου και των βαθιών κεφαλαιαγορών της χώρας», εκτιμά η Scope.
Τούτου λεχθέντος, η θέση του δολαρίου παγκοσμίως παραμένει ισχυρή. Επίσης, οι ΗΠΑ διαθέτουν τις μεγαλύτερες κεφαλαιααγορές του κόσμου.
Ωστόσο, «τα υψηλότερα επιτόκια, παρά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξης του 6% έως 8% του ΑΕΠ, έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση του αποθέματος χρέους και συνεπώς υψηλότερες πληρωμές τόκων, που αναμένεται να υπερβούν το 10% των κρατικών εσόδων τα επόμενα χρόνια. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζονται επομένως από υψηλό και αυξανόμενο επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ που θα ξεπεράσει το 130% τα επόμενα χρόνια -πάνω από αυτό της Ιταλίας. (...)
Ουσιαστικά, εάν ο πρώην Πρόεδρος Trump κερδίσει, υπάρχει ο πρόσθετος κίνδυνος περαιτέρω αποδυνάμωσης των αμερικανικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, περαιτέρω πολιτικοποίησης του δικαστικού συστήματος, ακόμη και αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ως εκ τούτου του δολαρίου», καταλήγει η Scope...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών