Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βετεράνος της Wall Street προειδοποιεί: Οι «αυτόκλητοι τιμωροί» των ομολόγων… έρχονται

Βετεράνος της Wall Street προειδοποιεί: Οι «αυτόκλητοι τιμωροί» των ομολόγων… έρχονται
Οι «αυτόκλητοι τιμωροί» στην αγορά ομολόγων είναι οι επενδυτές που πωλούσαν ομόλογα για να επαναφέρουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια πορεία δημοσιονομικής συγκράτησης
Σχετικά Άρθρα

Για την επιστροφή των «αυτόκλητων τιμωρών» στην αγορά ομολόγων, προειδοποιεί ο βετεράνος της Wall Street, Ed Yardeni, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα σχέδια έκδοσης χρέους.
Είναι μια έκκληση που έχει κάνει ξανά ο ιδρυτής της Yardeni Research Inc., ο οποίος επινόησε τη φράση αυτή τη δεκαετία του 1980 για να περιγράψει τους επενδυτές που πωλούσαν ομόλογα για να επαναφέρουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια πορεία δημοσιονομικής συγκράτησης.
«Είναι ένα πιθανό σενάριο ότι οι "εκδικητές" των ομολόγων σίγουρα αυξάνονται»,
δήλωσε ο Yardeni μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση από κανέναν από τους δύο υποψηφίους σχετικά με το να γίνει κάτι για τη μείωση του ελλείμματος, για την αντιμετώπιση του χρέους».
Τον Αύγουστο του 2023, είχε προανήγγειλε την επιστροφή των «αυτόκλητων τιμωρών», μέχρι τον Οκτώβριο οπότε οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχαν φθάσει σε πολυετή υψηλά. Αλλά στη συνέχεια, σχεδόν εξίσου γρήγορα με την άνοδό τους, οι αποδόσεις σημείωσαν βουτιά, με το 10ετές να επιστρέφει σε όλη τη διαδρομή κοντά στο 4%. Το επιτόκιο αναφοράς του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου είναι υψηλότερο μέχρι στιγμής το 2024, αν και κάτω από αυτές τις πρόσφατες κορυφές.
Τα σχόλια του Yardeni έρχονται εν όψει μιας σειράς εκδόσεων χρέους τις επόμενες εβδομάδες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα αφήσουν τις αγορές να αφομοιώσουν τη νέα προσφορά.
Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει τη λεγόμενη τριμηνιαία δήλωση αναχρηματοδότησης, ένα περίγραμμα των σχεδίων δανεισμού για τους επόμενους τρεις μήνες. Από τον Μάιο, το υπουργείο έχει δηλώσει ότι αναμένει να διατηρήσει τα μεγέθη των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων και ομολόγων στο ίδιο μέγεθος «τουλάχιστον για τα επόμενα αρκετά τρίμηνα» - με ορισμένα μεγέθη δημοπρασιών να βρίσκονται ήδη σε επίπεδο ρεκόρ. Οι dealers της Wall Street αναμένουν ότι οι δημοπρασίες αναχρηματοδότησης θα ανέλθουν σε 125 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί επενδυτές προετοιμάζονται για αύξηση του δανεισμού που συνδέεται με την ανακοίνωση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους την Τετάρτη θεωρείται ότι θα ανακοινώσει αύξηση κατά 15 δισ. στερλίνες (19,5 δισ. δολάρια) στην έκδοση εντόκων γραμματίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Γενικότερα, οι dealers επικεντρώνονται στα οικονομικά σχέδια της αντιπροέδρου Kamala Harris και του πρώην προέδρου Donald Trump, καθώς η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ φτάνει στις τελευταίες ημέρες της. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκε κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, πιθανότατα λόγω των συναλλαγών που σχετίζονται με τις εκλογές, καθώς και της αναπροσαρμογής των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εν μέσω ισχυρών οικονομικών εκθέσεων.
Παρόλα αυτά, άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου ΗΠΑ και των μετοχών, έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά. «Η πραγματικότητα είναι ότι το δολάριο έχει στην πραγματικότητα ενισχυθεί την ίδια στιγμή που η απόδοση των ομολόγων έχει αυξηθεί», δήλωσε ο Yardeni. «Δεν θα ενθουσιαζόμουν πολύ με την απόδοση των ομολόγων που θα ανέβαινε στο 5%, αλλά σίγουρα φαίνεται πιο ρεαλιστικό από ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης