Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μεγάλη απάτη - Πώς οι μεγάλες οικονομίες ενισχύουν τον πληθωρισμό και βάζουν «φωτιά» σε καταναλωτές και επιχειρήσεις

Η μεγάλη απάτη - Πώς οι μεγάλες οικονομίες ενισχύουν τον πληθωρισμό και βάζουν «φωτιά» σε καταναλωτές και επιχειρήσεις
Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καταστροφή ή τον στασιμοπληθωρισμό…
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά αυξήθηκαν γρήγορα διαγράφοντας τα κέρδη από τη μείωση των επιτοκίων.
Κύριες αιτίες ήταν οι ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες και η έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών σε ό,τι αφορά την ικανότητα των κυβερνήσεων να διαχειρίζονται ορθολογικά τα δημόσια οικονομικά τους.
Επομένως, είναι λογικό οι επενδυτές να φοβούνται μια ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών –και όχι μόνον, στην Ελλάδα τα ίδια γίνονται– έχει εμμονή να φουσκώνει το ΑΕΠ μέσω των κρατικών δαπανών και τους αριθμούς θέσεων εργασίας με προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.
Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καταστροφή ή τον στασιμοπληθωρισμό.
Το χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκε πάνω από τα 850 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις τρεις μήνες…
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιτάχυνε τον παράλογο δανεισμό - ενώ σχεδόν το ήμισυ αυτού του αριθμού ήταν αύξηση του δανεισμού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Φυσικά, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα παρουσιάσει μια αξιοσέβαστη αύξηση, και οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο θα κρύψουν τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας, αλλά όλα αυτά ανοίγουν το δρόμο για μια μελλοντική καταστροφή.
Η κυβέρνηση των Δημοκρατικών θα αφήσει μια σχεδόν ανυπέρβλητη κληρονομιά για την επόμενη κυβέρνηση.
Υπό τις καλύτερες συνθήκες, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προβλέπει μη βιώσιμο έλλειμμα 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 16 τρισεκατομμύρια δολάρια νέο χρέος τα επόμενα δέκα χρόνια, το οποίο θα οδηγήσει σε συνεχή πληθωρισμό από μη ελεγχόμενες δημόσιες δαπάνες και εκτύπωση χρήματος.
Δεν είναι περίεργο που οι επενδυτές δεν πιστεύουν τη Fed και συνεχίζουν να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για τους τίτλους χρέους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Εάν η Kamala Harris βγει νικήτρια, θα επιταχύνει τις τρέχουσες πληθωριστικές πολιτικές.
Σύμφωνα με το CBO, το σχέδιό της θα αυξήσει το χρέος κατά άλλα 2,25 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τι θα κάνει ο Trump

Ο Trump σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους και να μειώσει το έλλειμμα με υψηλότερους δασμούς για τα εισαγόμενα αγαθά.
Ωστόσο, οι δασμοί είναι ένας αμφισβητούμενος τρόπος για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και, ενώ ο αντίκτυπος της φορολογικής ελάφρυνσης στην ανάπτυξη μπορεί να είναι θετικός, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί σημαντική μείωση του τρέχοντος ελλείμματος, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι οι υποχρεωτικές δαπάνες, που αποτελούν το 64% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, θα αυξηθούν κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι ΗΠΑ χρειάζονται στρατηγικές υπέρ της ανάπτυξης και φορολογικές περικοπές, αλλά καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει μια αύξηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στις υποχρεωτικές δαπάνες με υψηλότερα φορολογικά έσοδα.
Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια δραστική προσέγγιση για να μειώσουν τις δαπάνες και να τονώσουν την ανάπτυξη με ελκυστικά φορολογικά μέτρα.
Οι φοροελαφρύνσεις δεν είναι πληθωριστικές. Είναι η ίδια ποσότητα χρημάτων που μένουν στις τσέπες όσων τα κερδίζουν.
Η αύξηση των δαπανών είναι πληθωριστική γιατί κυριολεκτικά εκτυπώνεται χρήμα που έχει φθίνουσα ζήτηση σε σχέση με την έκδοση.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα οικονομικά, δημοσιονομικά και πληθωριστικά όρια της εκτύπωσης νομισμάτων.
Η αγορά ομολόγων το βλέπει αυτό.

Τι αναφέρει το Bloomberg Economics

Το Bloomberg Economics αναμένει ότι οι δείκτες κεφαλαίων και βασικών τιμών PCE στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 0,2% και 0,3%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας επιτάχυνση από τον Αύγουστο.
Αυτό σημαίνει ότι ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός μπορεί να ανέλθει στο 2,7% και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα αυξηθεί πάνω από το 3,8%.
Η δημοσιονομική ανευθυνότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι συγκλονιστική, και η παραφροσύνη έχει επιταχυνθεί καθώς η εκλογική διαδικασία αποδείχθηκε λιγότερο ευνοϊκή για τον νυν αντιπρόεδρο από ό,τι υποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.
Η εποχή του πληθωρισμού του 2021-2024 δεν ήταν μοιραία. Ήταν μια πολιτική.
Ο πληθωρισμός είναι μια ιδεολογία που έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος μεταξύ των οικονομολόγων που βρίσκονται κοντά στην τρέχουσα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, η μάχη έχει τελειώσει και όλα είναι καλά ενώ βλέπετε τους πραγματικούς μισθούς και τις αποταμιεύσεις σας από καταθέσεις να εξαφανίζονται.
Η κυβέρνηση θέλει τον πληθωρισμό γιατί θα μετριάσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του μέλλοντος σε πραγματικούς όρους σε βάρος του πλούτου και των μισθών σας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιαστεί ως η λύση για τον πληθωρισμό που δημιουργεί και να κατηγορήσει τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης