Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lex (Financial Times): Σχεδόν βέβαιη η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών - Η πτώση των μετοχών το τελευταίο 6μηνο δείχνει ότι οι ιδιώτες φεύγουν άρον άρον για να διασφαλίσουν ότι απέμεινε...

Lex (Financial Times): Σχεδόν βέβαιη η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών - Η πτώση των μετοχών το τελευταίο 6μηνο δείχνει ότι οι ιδιώτες φεύγουν άρον άρον για να διασφαλίσουν ότι απέμεινε...
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς την κρατικοποίηση, σύμφωνα με τη στήλη Lex των Financial Times, συστήνοντας στους ιδιώτες επενδυτές να προσέχουν τον κλάδο, αφού σύντομα θα περάσει σε κρατικά χέρια, ως αναπόφευκτη κατάληξη της ανακεφαλαιοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στήλη, από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το χρηματιστήριο Αθηνών έχει αυξηθεί κατά 100% υπεραποδίδοντας στον δείκτη FTSE Eurofirst 300 με βάση τη συνολική απόδοση κατά περισσότερο από το μισό. Ενδεικτικό της εικόνας είναι ότι η μετοχή του ΟΤΕ έχει αυξηθεί κατά 250% μέσα σε λίγο περισσότερο από 6 μήνες, η μετοχή της Folli Follie κατά 170%, και του ΟΛΠ κατά 100%. Ωστόσο, βλέποντας πιο προσεκτικά το ελληνικό ταμπλό, η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ενώ οι μη τραπεζικές μετοχές έχουν εντυπωσιακές αποδόσεις, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις τράπεζες οι οποίες στην ουσία έχουν υπο-αποδώσει.
Σύμφωνα με τη Lex, οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι η αιτία της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας (σε αντίθεση με την Ιρλανδία ή την Ισπανία). Αλλά έχουν πέσει στην ίδια παγίδα με τις αντίστοιχες στις άλλες χώρες, αναζητώντας απεγνωσμένα κεφάλαια και προωθώντας την αναμόρφωση τους. Καθώς στα τέλη Απριλίου πλησιάζει η προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών, ο πιο αδύναμος κρίκος στη διαδικασία έχει προσδιοριστεί: το 10% των 27 δισ. ευρώ των νέων κεφαλαίων που απαιτούνται θα πρέπει να προέλθει από τους ξένους επενδυτές (το υπόλοιπο προέρχεται από τα κεφάλαια διάσωσης στην Ελλάδα).
Όταν η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρωθεί, οι τράπεζες θα είναι κατά 90% κρατικές, σύμφωνα με τη Lex. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξο να θεωρούν οι ιθύνοντες ότι το υπόλοιπο 10% θα προέλθει από την αγορά. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των απωλειών που όλοι οι Έλληνες ιδιώτες και ιδρύματα έχουν υποστεί με την κατάρρευση της χώρας, οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών και οι ομολογιούχοι θα πρέπει σίγουρα να είχαν "εξαφανιστεί" από τον κλάδο. Το γεγονός όμως ότι οι τιμές πέφτουν κατά 50% τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ όλοι υπόλοιποι δείκτες ενισχύονται, δείχνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως δεν έχει αποκλειστεί το γεγονός να υπάρξει κρατικοποίηση, καταλήγει η Lex.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης