Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μark Grant: Οι αγορές κινούνται ανοδικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα! H απουσία του event risk για την Ελλάδα είναι πλασματική! - Θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη

Μark Grant: Οι αγορές κινούνται ανοδικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα! H απουσία του event risk για την Ελλάδα είναι πλασματική! - Θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη
Ποιος είναι εντέλει ο παράγοντας εκείνος που σε ρόλο καταλύτη ωθεί ανοδικά τις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα; Την απάντηση έρχεται να δώσει ο βετεράνος αναλυτής της Wall Street, Mark Grant.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτό που δίνει τόνο και κατεύθυνση στις αγορές στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι τίποτα περισσότερο από το εξής: Την απομάκρυνση από το προσκήνιο του κινδύνου να συμβεί... το μοιραίο, ήτοι κάτι ως επί το πλείστον αρνητικό που θα επιφέρει νέους κλυδωνισμούς στις αγορές. Με δύο λέξεις ο Grant το ονομάζει... event risk.
H απουσία του event risk είναι εκείνη όμως που φέρνει στην επιφάνεια ένα μεγάλο χάσμα. Ποιο είναι αυτό; Η μεγάλη διαφορά... φάσης ανάμεσα στα οικονομικά θεμελιώδη και στην αντίδραση των αγορών.
Επί της ουσίας ο Grant επιχειρεί να διαμηνύσει αυτό που και άλλοι αναλυτές - και επενδυτές - τονίζουν το τελευταίο διάστημα: Πως οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, παρά την οικονομική αδυναμία που εμφανίζει η παγκόσμια οικονομία και δη η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ.
"Οι αγορές κινούνται ανοδικά για τους εξής λόγους: α) Εξαιτίας της δράσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που δεν άφησαν χωρίς ρευστότητα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, β) Εξαιτίας της δράσης των πολιτικών στο ίδιο πάντα μοτίβο, ήτοι επιλύω προβλήματα διοχετεύοντας νέα κεφάλαια", σημειώνει με νόημα ο αναλυτής.
Εστιάζοντας στην Ευρώπη, επισημαίνει: Οι αγορές κινούνται ανοδικά αφού υπό τις τρέχουσες συνθήκες καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει στο ευρώ, αφού ο αδύναμος ευρωπαϊκός Νότος έχει "διασφαλιστεί" με περισσότερα κεφάλαια και έχει λάβει το "πράσινο φως" για ήπια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Ωστόσο ο Grant προειδοποιεί: Αυτό που όλοι τείνουν να αγνοήσουν είναι πως η οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία συνεχώς επιδεινώνεται. "Οι επενδυτές φέρονται σαν η εξέλιξη αυτή να μην τους ενδιαφέρει!", σπεύδει να προσθέσει ο ίδιος.
Και προσθέτει: Ξαφνικά όλοι φέρονται σαν να έχει εξαφανιστεί πλήρως το event risk, σαν να πιστεύουν πως "τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί".
Αλλά, διευκρινίζει με νόημα ο Grant, ακόμη και η απουσία του event risk είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας! Και εξηγεί: Την ώρα που το event risk μοιάζει να έχει εξαφανιστεί, αν τελικά συμβεί, τότε το πλήγμα στις αγορές, υπό αυτές τις συνθήκες ηθελημένης άγνοιας, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο σοβαρό!
"Χωρίς αμφιβολία, σύντομα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα χρειαστούν νέα χρήματα και πρόσθετα κεφάλαια... Θα τα λάβουν; Τίποτα πια δεν είναι βέβαιο", υποστηρίζει ο αναλυτής.
Και καταλήγει: Η επιδείνωση των οικονομιών στον ευρωπαϊκό Νότο, την ώρα που αγνοείται από τις αγορές, θα βγάλει στους δρόμους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ετοιμαστείτε για μεγάλη κοινωνική αναταραχή την άνοιξη!  Τότε όλοι θα αναρωτηθούν ξανά, αν θα υπάρξει event ή όχι...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης