Η ταχύτερη απόσβεση θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου
Τούτου λεχθέντος, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει ομαλοποίηση των κεφαλαιακών δομών στις ελληνικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), καθώς οι DTC αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ του δείκτη CET1 -κατά μέσο όρο- στο τέλος του γ' τριμήνου 2024.
«Η ταχύτερη απόσβεση θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου, θα διευκολύνει τις ρυθμιστικές συζητήσεις για τις διανομές μερισμάτων και θα βελτιώσει την ευελιξία του κεφαλαίου, προς όφελος των πιστωτικών προφίλ των τραπεζών μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η Fitch επισημαίνει πως οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν το ποσοστό των DTC στο κεφάλαιο των CET1 στο 20% με 30% έως το τέλος του 2027 και να το διαγράψουν πλήρως εντός της περιόδου 2032-2034, έναντι αρχικής πρόβλεψης για το 2041.
«Οι υψηλοί DTC δεν επηρέασαν προς το παρόν τις αξιολογήσεις των τραπεζών, αλλά η πρόωρη αποπληρωμή θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου και, αν και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων, η βελτιωμένη κερδοφορία των τραπεζών θα τον αντισταθμίσει», υπογραμμίζεται.
Οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν εκ νέου τις πληρωμές μερισμάτων φέτος και σκοπεύουν να διανείμουν το πλεονάζον κεφάλαιο μέσω υψηλότερων πληρωμών μερισμάτων ή επαναγορών μετοχών τα επόμενα χρόνια. Οι δείκτες CET1 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 17% στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2024, πάνω από τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τα ισχυρά αποτελέσματα των τραπεζών για το εννεάμηνο 2024 επιβεβαίωσαν την άποψη της Fitch ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις κερδοφορίας είναι βιώσιμες. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 4% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs), παρά τα χαμηλότερα επιτόκια που μείωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους το γ' τρίμηνο του 2024. «Αναμένουμε ότι τα λειτουργικά κέρδη θα μετριαστούν το 2025, αλλά θα παραμείνουν ισχυρά στο 3,5% περίπου των RWA, υποστηριζόμενα από την αύξηση των εσόδων από δάνεια και προμήθειες, την υγιή λειτουργική απόδοση και τις χαμηλότερες χρεώσεις απομείωσης δανείων (LIC)». Οι LIC μειώθηκαν στο 9μηνο, αλλά εξακολουθούσαν να είναι υψηλές, κατά μέσο όρο στο 0,7% των ακαθάριστων δανείων, με τη Fitch να αναμένει να συνεχίσουν να μειώνονται το 2025.
Ο μέσος δείκτης απομειωμένων δανείων ανήλθε στο 3,6% στο τέλος του τριμήνου.
Υπενθυμίζεται πως η Fitch αναβάθμισε νωρίτερα μέσα στο έτος τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για Eurobank και Εθνική Τράπεζα κατά μία βαθμίδα σε «BB+» -με θετικό outlook- και κατά μία βαθμίδα σε «BB -με θετικό outlook- για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον και στα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών