Εκροές ρεκόρ -ύψους 450 δισ. δολ.- σημειώθηκαν το 2024 από ενεργά (active) διαχειριζόμενα μετοχικά κεφάλαια, καθώς η στροφή προς φθηνότερες επενδύσεις που ακολουθούν δείκτες αναδιαμορφώνει τον κλάδο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Οι εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια επισκιάζουν το περσινό προηγούμενο υψηλό των 413 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR, και υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι παθητικές επενδύσεις και τα ETFs εκμηδενίζουν την άλλοτε κυρίαρχη αγορά των ενεργητικών αμοιβαίων κεφαλαίων.
Τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια επιλογής μετοχών δυσκολεύτηκαν να δικαιολογήσουν τις σχετικά υψηλές προμήθειες τους τα τελευταία χρόνια, με τις επιδόσεις τους να υστερούν σε σχέση με τα κέρδη των δεικτών της Wall Street που τροφοδοτούνται από μεγάλες τεχνολογικές μετοχές.
Η έξοδος από τις ενεργητικές στρατηγικές έχει επιταχυνθεί καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επενδυτές, οι οποίοι συνήθως τις προτιμούν, αποσύρονται και οι νεότεροι αποταμιευτές στρέφονται σε φθηνότερες παθητικές στρατηγικές. «Οι άνθρωποι πρέπει να επενδύσουν για να συνταξιοδοτηθούν και κάποια στιγμή πρέπει να αποσυρθούν», δήλωσε ο Adam Sabban, ανώτερος αναλυτής της Morningstar. «Η βάση των επενδυτών για τα ενεργά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κλίνει προς την τρίτη ηλικία. Τα νέα δολάρια είναι πολύ πιο πιθανό να μπουν σε ένα ETF δείκτη παρά σε ένα ενεργό αμοιβαίο κεφάλαιο».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η T Rowe Price, η Franklin Templeton, η Schroders και ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,7 εκατ. δολαρίων Capital Group, ο οποίος είναι ιδιόκτητος και διαθέτει μεγάλη δραστηριότητα αμοιβαίων κεφαλαίων, ήταν μεταξύ των ομίλων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Direct.
Η κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών των ΗΠΑ έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τους ενεργούς διαχειριστές, οι οποίοι συνήθως επενδύουν λιγότερο από τους δείκτες αναφοράς σε τέτοιες εταιρείες. Οι αποκαλούμενες «Magnificent Seven» της Wall Street -Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta και Tesla- έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της αμερικανικής αγοράς φέτος.
«Αν είστε θεσμικός επενδυτής, επενδύστε σε πραγματικά ακριβές ταλαντούχες ομάδες που δεν πρόκειται να κατέχουν τη Microsoft και την Apple, επειδή είναι δύσκολο γι' αυτούς να έχουν πραγματική εικόνα για μια εταιρεία που μελετάται από όλους και ανήκει σε όλους», δήλωσε ο Stan Miranda, ιδρυτής της Partners Capital, η οποία παρέχει υπηρεσίες εξωτερικού διευθυντή επενδύσεων. «Έτσι, γενικά εξετάζουν τις μικρότερες, λιγότερο ακολουθούμενες εταιρείες και μαντέψτε τι, όλες ήταν υποτιμημένες στις Magnificent Seven».
Η μέση ενεργά διαχειριζόμενη βασική στρατηγική μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ έχει αποδώσει 20% σε ένα έτος και 13% ετησίως κατά τα τελευταία πέντε έτη, αφού ληφθούν υπόψη τα τέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Παρόμοια παθητικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν προσφέρει αποδόσεις 23% και 14% αντίστοιχα.
Οι εκροές από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια υπογραμμίζουν επίσης την αυξανόμενη κυριαρχία των ETFs, κεφαλαίων που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο και προσφέρουν φορολογικά πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ και μεγαλύτερη ευελιξία για πολλούς επενδυτές.
Οι επενδυτές έχουν ρίξει 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ETF φέτος, ωθώντας τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του κλάδου 30% υψηλότερα, στα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής ομάδας ETFGI.
www.bankingnews.gr
Εκροές μαμούθ 450 δισ. δολ. από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια - Επιταχύνεται η στροφή σε ETFs
Οι εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια επισκιάζουν το περσινό προηγούμενο υψηλό των 413 δισ. δολαρίων
Σχόλια αναγνωστών