Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Megan Greene: Η Ελλάδα επιδιώκει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα - Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση αυτής της επικίνδυνης... επιτυχίας - Προσοχή, η ανταμοιβή μπορεί να είναι σκληρή και να σημάνει τη χρεοκοπία...

Megan Greene: Η Ελλάδα επιδιώκει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα - Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση αυτής της επικίνδυνης... επιτυχίας - Προσοχή, η ανταμοιβή μπορεί να είναι σκληρή και να σημάνει τη χρεοκοπία...
"H Eλλάδα μπορεί να λάβει μια σκληρή ανταμοιβή για την επιτυχία της!"
Αυτός είναι ο τίτλος του νέου άρθρου της Megan Greene, επικεφαλής οικονομόλογου της Maverick Intelligence και πρώην διευθύντριας Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στη Roubini Global Economics.
Τι εννοεί όμως η Greene; Η Ελλάδα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, όπερ σημαίνει ότι όσο πιο πολλή λιτότητα επιβάλλεται, τόσο ενισχύονται τα έσοδα.
Κατά την οικονομολόγο, η εξέλιξη αυτή κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς έρχεται μετά από τρία χρόνια δρακόντειων μέτρων λιτότητας και μετά από μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους.
Αλλά, όπως υποστηρίζει η Greene, εάν η Ελλάδα πράγματι επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, ο μεγάλος κερδισμένος δεν θα είναι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιμένει να αρνείται κάθε επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.
"Στην πραγματικότητα η ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών (δια στόματος του υπουργού Γ. Στουρνάρα) πως θα ληφθούν νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μόλις η Ελλάδα αρχίσει πραγματικά να παράγει πλεόνασμα, είναι πρώιμη", σχολιάζει η οικονομολόγος.
Και εξηγεί: Μόλις η Ελλάδα πράγματι αρχίσει να παράγει πλεόνασμα, τότε θα λάβει τη... σκληρή ανταμοιβή της. Όταν μια χώρα παράγει πλεόνασμα, τότε αυτόματα μειώνεται το πιθανό κόστος μιας χρεοκοπίας. Μια χώρα που δεν αποπληρώνει τα χρέη της, κινδυνεύει να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές.
Και συνεχίζει η Greene: Η Ελλάδα πλέον έχει περιορισμένο βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο χρέος, από το οποίο κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης (PSI) που πραγματοποίησε το 2012. Για την επόμενη 10ετία, η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει έναντι του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ.
"Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ως καθαρός αριθμός θα βρεθεί στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ", υποστηρίζει η Greene και διευκρινίζει: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, θα αρνηθεί τη λιτότητα και θα χάσει την περαιτέρω χρηματοδότηση από τους πιστωτές. Τότε η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ και θα υιοθετήσει εθνικό νόμισμα. Αποτέλεσμα    : Ελλάδα και ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων θα μειωθεί δραματικά.
"Ο Σαμαράς κέρδισε πέρυσι τις εκλογές γιατί κινήθηκε σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας και υιοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας", υποστηρίζει η οικονομολόγος στη συνέχεια.
Και προειδοποιεί: Η επιλογή αυτή θα είναι πιο δύσκολο να ακολουθηθεί όταν η Ελλάδα επιστρέψει σε πλεόνασμα. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρνηθεί κάθε νέα μείωση μισθών και συντάξεων...
"Φυσικά και είναι αδύνατο να προβλεφθεί το πως θα αντιδράσουν οι Έλληνες όταν υπάρξει επιτυχία... και από τα ελλείμματα η χώρα επιστρέψει στα πλεονάσματα", αναφέρει η οικονομολόγος.
"Αλλά εάν οι Έλληνες αποφασίσουν πως υποφέρουν πολύ από τα... οφέλη των πιστωτών τους και κόψουν κάθε επαφή μαζί τους, αυτή η επιλογή θα είναι ολέθρια...", σημειώνει η Greene.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης