Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mark Grant: Η Ευρωζώνη ζει σε... επικίνδυνους καιρούς! Με τα ψεύδη επιχειρεί να κρύψει την αλήθεια και να νικήσει το χρόνο - Τα ταμεία είναι άδεια - Το Βερολίνο δεν θα αφήσει την ΕΚΤ... να σώσει τον κόσμο!

Mark Grant: Η Ευρωζώνη ζει σε... επικίνδυνους καιρούς! Με τα ψεύδη επιχειρεί να κρύψει την αλήθεια και να νικήσει το χρόνο - Τα ταμεία είναι άδεια - Το Βερολίνο δεν θα αφήσει την ΕΚΤ... να σώσει τον κόσμο!
Τρομακτικές... χαρακτηρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στην τρέχουσα συγκυρία ο γνωστός βετεράνος αναλυτής της Wall Street, Mark Grant.
Όπως αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή του "Signs Of The Times", παρά τις εμφανείς ενδείξεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία, το γενικό αίσθημα που επικρατεί είναι πως "δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας".
Γιατί; Γιατί, όπως εξηγεί ο Grant, κάθε φορά που αναδύεται ένας νέος κίνδυνος, παρεμβαίνει μια κεντρική τράπεζα και η ομαλοποίηση επιστρέφει στις αγορές.
"Η ρευστότητα ρέει στο σύστημα και οι αγορές φλερτάρουν με νέα υψηλά, την ώρα που οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία καθίστανται ολοένα και πιο ανησυχητικές", σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Και εξηγεί: Δεν είναι μια απλή φούσκα. Ολόκληρη η αγορά είναι μια φούσκα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο άκρως συστημικό.
Από τι συνίσταται όμως αυτό το συστημικό φαινόμενο; O Grant εκτιμά: Είναι μια συνηθισμένη τακτική χρήσης του ψεύδους, προκειμένου να καλυφθεί και αποσιωπηθεί η αλήθεια. Είναι ένα άκρως διαδεδομένο φαινόμενο στην Ευρώπη, που τείνει μάλιστα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τα νούμερα, τα μεγέθη και οι αριθμοί στην Ευρωζώνη, επισημαίνει ο αναλυτής, δεν είναι ποτέ αληθινά, είτε έχουν να κάνουν με κράτη και οικονομίες, είτε έχουν να κάνουν με τράπεζες. Οι οικονομικές παραδοχές μοιάζουν παραμύθι και όλα συναινούν στο εξής: Τα πάντα είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο!
Αυτό, συνεχίζει ο Grant, συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία 4 χρόνια... Τέσσερα χρόνια μεγάλων ψεμμάτων, τέσσερα χρόνια ψευδών ισολογισμών... Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει...
"Απλά δείτε γύρω σας τι συμβαίνει!", προτρέπει ο αναλυτής... Και προσθέτει: Υπάρχουν σημάδια παντού! Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της Ισπανίας ή οι επικείμενες εκλογές στην Ιταλία, σίγουρα, δεν αφήνουν το Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες να ησυχάσουν...  Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο τραπεζικής κρίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του ισχυρού άντρα της EKT, Mario Draghi.
Kαι ο αναλυτής σημειώνει: Μπορεί ο Draghi να κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για πανευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, αλλά στην πραγματικότητα το Βερολίνο το έχει ήδη αρνηθεί...  Οι Γερμανοί δεν θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ και τον Draghi να σώσουν τον κόσμο!
"Ζούμε σε εξαιρετικά επικίνδυνους καιρούς", προειδοποιεί ο Grant. Όπως υποστηρίζει, τα χρήματα "γεννιούνται" από το τίποτα και μάλιστα σε τέτοιους όγκους, ικανούς να θέσουν υπό πλήρη αμφισβήτηση την έννοια της αξίας και της αποτίμησης.
Όλα, σύμφωνα πάντα με τον αναλυτή, είναι χειραγωγούμενα, ελεγχόμενα και καθοδηγούμενα... Αλλά όταν έρθει ο λογαριασμός, θα αποδειχθεί πως δεν υπάρχει αρκετό χρήμα στο συρτάρι! Τότε τα γεγονότα θα συμβούν, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα πάρουν την ανιούσα και οι αγορές θα πέσουν. Αυτές είναι οι - διόλου ευχάριστες - συνέπειες που δεν θα αργήσουν να έρθουν...
"Πολιτική, οικονομία και συνέπειες... πάντα υπάρχουν συνέπειες. Η φαντασία πρέπει να λάβει τέλος επιτέλους", καταλήγει ο Grant.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης