Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AMP Capital: Έρχεται το μεγάλο κραχ στα ομόλογα; - Όχι ακόμη αλλά προς τα εκεί οδεύουμε...

AMP Capital: Έρχεται το μεγάλο κραχ στα ομόλογα; - Όχι ακόμη αλλά προς τα εκεί οδεύουμε...
Το πρόσφατο ράλι στα κρατικά ομόλογα σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών των ομολόγων παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε το 1994, δήλωσε ο επενδυτικός οίκος AMP Capital στην τελευταία έκθεση του.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του AMP Capital, Shane Oliver, η ισχυρή πορεία της αγοράς κρατικών ομολόγων το προηγούμενο έτος τροφοδοτήθηκε από τις ανησυχίες για την προοπτική της παγκόσμιας ύφεσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να καταφύγουν στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων και των fix αποδόσεων. Ωστόσο, πλέον η κατάσταση έχει αντιστραφεί και η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει αυξηθεί, εξέλιξη που θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων που θα οδηγήσει σε απότομες απώλειες για τους ομολογιούχους.
Οι αποδόσεις των 10-ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας υποχώρησαν στα ιστορικά χαμηλά το περασμένο έτος, ήτοι στο 1,39%, το 2,8% και το 1,44% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι ίδιες αυτές αποδόσεις έχουν ξεπεράσει το 2%, αν και ακόμη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα. Ήδη έχουν ενταθεί οι ανησυχίες, ότι εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να συσφίγγουν τις νομισματικές συνθήκες, οι επενδυτές θα στραφούν σε μετοχές, προκαλώντας απώλειες για τα ομόλογα, δήλωσε ο Oliver.
Ο Oliver παραλλήλισε και τις αγορές του σήμερα με αυτές των αρχών της δεκαετίας του 1990, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες και η έκθεση των επενδυτών σε κρατικά ομόλογα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 1994.
«Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι αποδόσεις των ομολόγων ωθήθηκαν από την ύφεση, την πτώση του πληθωρισμού και στη συνέχεια μιας ανάκαμψης χωρίς θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο κύκλος γύρισε επιθετικά μετά το 1994 η οικονομική ανάκαμψη εδραιώθηκε το 1993. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια από το 3% στο 6% αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο του 1994, ενώ η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια από το 4,75% στο 7,5% τον Αύγουστο του 1994.
Αυτό είχε σαν συνέπεια την αύξηση των αποδόσεων των 10-ετών ομολόγων από το 6,4% στο 10,7% στην Αυστραλία και από το 5,2% στο 8% στις ΗΠΑ, υπενθύμισε ο Oliver, με αποτέλεσμα οι τιμές να καταρρεύσουν.
Σήμερα τα ομόλογα είναι πολύ υπερτιμημένα, ενώ οι αποδόσεις είναι αρκετά κάτω από μακροπρόθεσμα βιώσιμα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα είναι ευάλωτα αν αλλάξουν οι όροι της αγοράς. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν ότι είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη φούσκα.
«Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά άνθρωποι πάντα αρχίσουμε να μιλάμε για φούσκες Το πρόβλημα είναι πρέπει να υπάρχει ένας καταλύτης, όπως μια ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, για να προκαλέσει το σκάσιμο της φούσκας», δήλωσε ο αναλυτής της AMP Capital. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ξαφνική βουτιά στο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ κάτω από 6,5%, μπορεί να οδηγήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια, με την κίνηση αυτή να μπορούσε να πυροδοτήσει το σκάσιμο. Ωστόσο, διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο άμεσα μπορεί να συμβεί αυτό…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης