Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγωμένο το Βερολίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία - Η Merkel δηλώνει αισιόδοξη για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου... αλλά σύμβουλός της προειδοποιεί για... εκδικητική αναζωπύρωση της κρίσης χρέους

Παγωμένο το Βερολίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία - Η Merkel δηλώνει αισιόδοξη για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου... αλλά σύμβουλός της προειδοποιεί για... εκδικητική αναζωπύρωση της κρίσης χρέους
Παγωμένο και εξαιρετικά προβληματισμένο παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα, το Βερολίνο.
Αν και η Γερμανία δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ιταλίας, η πολυφωνία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της, αποδεικνύοντας με τον πιο σαφή τρόπο πως το Βερολίνο τρέμει έναντι στον κίνδυνο μιας ανανεωμένης και εκτεταμένης πολιτικής αστάθειας.
Μπορεί η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel να δήλωσε πως είναι αισιόδοξη για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, ωστόσο η δήλωση κορυφαίου συνεργάτη της αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο....
Τον σχηματισμό κυβέρνησης κατέστησε αναγκαίο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι αγορές να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους στην ιταλική οικονομία.
"Η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να επιστρέψει δριμύτερη και άκρως εκδικητική λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία", δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος της Καγκελαρίου.
Η ίδια η Merkel, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, δήλωσε βέβαιη και αισιόδοξη πως η Ιταλία "θα βρει το δρόμο της...".
Ταυτόχρονα, στην ίδια ομιλία της η Καγκελάριος υπεραμύνθηκε εκ νέου της ανάγκης για συνέχιση από την πλευρά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Guido Westerwelle, ευχήθηκε η Ιταλία να αποκτήσει "σύντομα" μία "σταθερή" κυβέρνηση για να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων "προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης".
"Είναι σημαντικό και προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης η Ιταλία να αποκτήσει σύντομα μία σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση...Οι πολιτικοί αξιωματούχοι στη Ρώμη γνωρίζουν ότι η Ιταλία έχει ανάγκη μίας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, μίας πολιτικής σταθεροποίησης", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Phillip Roesler δήλωσε νωρίτερα ότι θα μπορούσε να φανταστεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τα μεταρρυθμιστικά κόμματα στις ιταλικές εκλογές και πρόσθεσε ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
"Δεν υπάρχει εναλλακτική στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας", τόνισε ο Roesler και πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα χρειάζεται να βοηθήσουν για να σταθεροποιήσουν την υπερχρεωμένη αυτή χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης