Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιμένει η Citigroup: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ... την 1η Ιανουαρίου του 2014! Μόνο με ένα νέο, γενναίο haircut το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο - Αλλά κανείς δεν θα δεχθεί μια ακόμη αναδιάρθρωση...

Επιμένει η Citigroup: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ... την 1η Ιανουαρίου του 2014! Μόνο με ένα νέο, γενναίο haircut το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο - Αλλά κανείς δεν θα δεχθεί μια ακόμη αναδιάρθρωση...
Πιστή στη θέση της πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ παραμένει η Citigroup. Mάλιστα, θεωρεί πλέον πως η ελληνική έξοδος θα συμβεί την... 1η Ιανουαρίου του 2014!
"Εξακολουθούμε να θεωρούμε πως η Ελλάδα θα εγκατελείψει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2014", σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, στην τελευταία 48σέλιδη έκθεσή τους "Global Economic Outlook and Strategy - February 2013", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Aξίζει ωστόσο εδώ να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η Citigroup έχει αναδειχθεί ως τον πλέον "σκληροπυρηνικό" επενδυτικό οίκο, που αμετάπειστα συνεχίζει να θεωρεί αναπόφευκτη την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Εντός του 2012 ο οίκος προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, όταν τοποθέτησε χρονικά την ελληνική αποχώρηση τον Ιανουάριο του 2013. Πλέον, τη μεταθέτει για τον Ιανουάριο του 2014, ένα χρόνο αργότερα.
"Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, αφού πολύ σύντομα η πολιτική στήριξη προς τη λιτότητα θα διαβρωθεί", σχολιάζει στη νέα αυτή έκθεσή του ο οίκος.
"Παρά τη σταδιακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της ελάφρυνσης του χρέους που σημειώθηκε το 2012 (PSI, buyback), το ελληνικό χρέος παραμένει ακόμη μη βιώσιμο", εκτιμά η Citigroup, προβλέποντας πως η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα σκαρφαλώσει στο 180% μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2013.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, μόνο μια νέα, γενναία διαγραφή του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ), μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αλλά η Citigroup προειδοποιεί: Παρά την αυξημένη αναγκαιότητα για νέο haircut, η πιθανότητα να υπάρξει κρίνεται μάλλον απίθανη.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια της έκθεσής της η Citigroup, στο έτερο μείζον θέμα των ημερών, ήτοι την Κύπρο, προβλέπει: Η διευθέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου είναι μια άκρως δύσκολη υπόθεση. Ο οίκος μάλιστα θεωρεί πιθανή την εμπλοκή των καταθετών στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις που προέρχονται από επίσημα χείλη, το τελευταίο διάστημα. Αλλά η Citigroup προειδοποιεί: Ακόμη κι αν υπάρξει ένα κυπριακό PSI ή συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, αυτό θα είναι μια άκρως αρνητική εξέλιξη για την Ευρωζώνη, αφού θα αναζωπυρώσει τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στις άλλες χώρες του ευρώ.
Η θέση της Citgroup είναι σαφής: Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα παραμείνει δέσμια της ύφεσης και της ολοένα και αυξανόμενης δυναμικής του δημοσίου χρέους.
Πιο αναλυτικά ο οίκος προβλέπει για το 2013 τα εξής:
- Ελλάδα: ύφεση 6,3%
- Ιταλία: ύφεση 1,6%
- Ισπανία: ύφεση 2,2%
- Πορτογαλία: ύφεση 3,7%
Για το σύνολο της Ευρωζώνης η Citigroup τοποθετεί στο 0,5% την ύφεση για το 2013 και στο 0,3% την ύφεση για το επόμενο έτος, 2014.

Mαρίνα Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης