Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η Ελλάδα θα ανακάμψει αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και επώδυνος - Όλες οι νίκες της κυβέρνησης, αλλά και οι προκλήσεις - Τι σηματοδοτεί για την παγκόσμια οικονομία η επιτυχία ή η αποτυχία της Αθήνας...

JP Morgan: Η Ελλάδα θα ανακάμψει αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και επώδυνος - Όλες οι νίκες της κυβέρνησης, αλλά και οι προκλήσεις - Τι σηματοδοτεί για την παγκόσμια οικονομία η επιτυχία ή η αποτυχία της Αθήνας...
Ανάκαμψη αλλά... όχι τόσο εύκολα αναμένει για την Ελλάδα η JP Morgan, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα θα ανακάμψει, ωστόσο ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή θα είναι μακρύς και ανώμαλος, προειδοποιεί ο οίκος μέσω της τελευταίας έκθεσής του, υπό τον τίτλο "Greece faces bumpy road to recovery", την οποία παρουσιάζει διεξοδικά το www.bankingnews.gr.
"Η ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία θα έρθει, αλλά η διαδρομή θα είναι ανηφορική", σχολιάζουν με νόημα οι Maria Toschi και Tom Elliott, κορυφαίοι αναλυτές της JP Morgan και συντάκτες της εν λόγω έκθεσης.
Όπως υποστηρίζουν, είναι πλέον ορατή η αισιοδοξία στο εσωτερικό της χώρας πως "τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει", γεγονός που αποκτά βαρύνουσα σημασία για την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
"Εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια χώρα που έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, μετά το φάρμακο - λιτότητα της τρόικας, η μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα ληφθεί υπόψιν υπό ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο πρίσμα. Εάν η Ελλάδα αποτύχει να σταθεί εκ νέου στα πόδια της, κανένα άλλο κράτος της περιφέρειας δεν θα παραμείνει πιστό στις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή", επισημαίνουν οι Toschi και Elliott.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι εκείνοι που δίδουν τροφή για αισιοδοξία; Οι δύο αναλυτές εξηγούν: Τον Ιανουάριο, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να διαχειριστεί με επιτυχία τις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις των ελληνικών συνδικάτων, που διαμαρτύρονταν εντόνως για τη συνεχιζόμενη λιτότητα.
"Οι απεργίες είχαν διάρκεια και εντάσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε μια σημαντική νίκη έναντι αυτών", υποστηρίζουν στην εν λόγω έκθεσή τους οι Toschi και Elliott.
Και συνεχίζουν: Παρά την 6η διαδοχική χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ΙΟΒΕ προσεγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα της διετίας. Τρεις ελληνικές εταιρείες, ΟΤΕ, Τιτάνας και ΦΑΓΕ κατόρθωσαν με επιτυχία να επιστρέψουν στις αγορές. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην παραγωγή πλεονάσματος εντός του 2013, αλλά και επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά κέρδη 100% (!) από τον Ιούνιο του 2012, προσθέτει στη συνέχεια ο οίκος. Οι φωνές εκείνες που μιλούν ακόμη για έξοδο της χώρας από το ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν...
Ωστοσο, η JP Morgan προειδοποιεί: Ακόμη, η ελληνική αγορά εργασίας παραμένει άκρως αδύναμη. Η ανεργία παραμένει στα ύψη. Κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας αποτελούν η ανάπτυξη, καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της.
"Κίτρινη κάρτα" βγάζει όμως ο οίκος στην ελληνική κυβέρνηση για έναν πολύ απλό λόγο: Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων παραμένει ακόμη εξαιρετικά αργή...

Μαρίνα Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης