Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Που πήγαν οι καταθέσεις των Ρώσων που βρίσκονταν στην Κύπρο; - Έντονη η φημολογία ότι η Κροατία δέχτηκε σημαντικά κεφάλαια τις τελευταίες μέρες - Πως κατάφεραν να τα μεταφέρουν ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές

Που πήγαν οι καταθέσεις των Ρώσων που βρίσκονταν στην Κύπρο; - Έντονη η φημολογία ότι η Κροατία δέχτηκε σημαντικά κεφάλαια τις τελευταίες μέρες - Πως κατάφεραν να τα μεταφέρουν ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές
Έντονες είναι οι πληροφορίες ότι οι τράπεζες της Κροατίας έχουν υποδεχτεί μεγάλο μέρος των ρωσικών καταθέσεων που βρίσκονταν στην Κύπρο, με τους Ρώσους να βρίσκουν τρόπου ακόμη και με κλειστές τράπεζες να αποσύρουν εκατοντάδες χιλιάδες από τις κυπριακές τράπεζες.
Όπως αποκάλυψε το Reuters έγιναν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν. Με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες ή ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αξιωματούχοι του κροατικού τραπεζικού συστήματος ανέφεραν τις τελευταίες μέρες ότι υπήρξαν σημαντικές εισροές καταθέσεων στη χώρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του "είναι ξεκάθαρο ότι αν η Κροατία θέλει να είναι μέλος του ευρώ, δεν θα πρέπει να παρέχει 'άσυλο' στα ρωσικά κεφάλαια που φεύγουν από την Κύπρο".
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν εύλογη η αντίδραση των Ρώσων καταθετών, όταν η χώρα ετοιμάζεται να φορολογήσει ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων τους. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό που θα χάσουν οι μεγαλοκαταθέτες θα είναι εξαιρετικά μεγάλο σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το οποίο οριστικοποιήθηκε μόλις τα ξημερώματα της Δευτέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης